Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Zonnepanelen vallen steeds vaker uit op zonnige dagen doordat het elektriciteitsnet de groene stroom niet kwijt kan en de netspanning te hoog oploopt. Zo’n 200.000 zoninstallaties gaven er vorig jaar geregeld de brui aan, ruim twee keer meer dan twee jaar geleden. ‘Het aantal installaties met uitval zal toenemen’, zegt Han Slootweg, directeur netstrategie bij netbeheerder Enexis.

 

Het gros van de mensen met zonnepanelen heeft niet door dat de installatie het op de zonnigste momenten niet meer doet.

De installaties slaan af als netspanning in de wijk hoger wordt dan 253 Volt, 10 procent hoger dan de reguliere spanning van 230 Volt. De omvormers van de zoninstallaties slaan dan uit vanwege de veiligheid. Als ze bij de te hoge spanning blijven werken gaan ze kapot of er ontstaat brandgevaar.

De zonnepanelen leveren geen stroom meer als de omvormer er de brui aan geeft. Pas als de spanning in de wijk is gedaald, doordat de zon minder fel schijnt of het elektriciteitsverbruik toeneemt, gaan de omvormers weer aan.

De netbeheerders kregen vorig jaar 15.000 klachten over te hoge spanning waardoor de zonnepanelen uitvallen; dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van 2021. Het gros van de mensen met zonnepanelen heeft niet door dat de installatie het op de zonnigste momenten niet meer doet. Alleen door op de app de opbrengst van de zonnepanelen te bekijken is te zien dat op de zonnigste uren de panelen geen stroom leveren.

De problemen nemen toe doordat er afgelopen twee jaar 600.000 huizen met zonnepanelen zijn bijgekomen. Op de daken van 2,6 miljoen woningen wordt nu elektriciteit opgewekt. En hoe meer huizen met zonnepanelen in een straat of wijk, hoe groter de kans dat er installaties uitvallen vanwege te hoge netspanning.

Slootweg:

‘Laad die auto op als je thuiswerkt en het zonnig is. Doe dat ook als je geen zonnepanelen hebt, want je helpt heel het netwerk ermee.’

***

Voor het hele artikel, zie hier.

***