Na een zinderend spannende avond heeft de VVD zijn positie als grootste partij van Nederland zojuist krachtig geconsolideerd. De verschuivingen zijn drastisch en dramatisch, en de kaalslag bij de meeste kleinere partijen maar vooral het CDA is opvallend.
Transitie voltooid
Ik schreef eerder dat de levenshouding van de Nederlanders de laatste 70 jaar van confessioneel naar liberaal verschoven is. Bovenstaand kaartje spreekt boekdelen: op de dunbevolkte noordelijke provincies en de grote steden na, is het hele land om. Want al lijkt het alsof de twee reuzen in gelijke mate de rest hebben leeggezogen, zoals de kranten ongetwijfeld zullen koppen, is dat slechts schijn.
De PvdA is nu inderdaad een grote luchtbel, waarvan bijna de helft van de stemmers hun hart eigenlijk bij een andere partij heeft liggen.
Maar bij de VVD is de groep overlopers vanuit het CDA voor een groot deel blijvend, zoals in Brabant en Limburg gebleken is. Het CDA zal niet meer terugkeren als grote partij.
Een nieuwe uitloop van VVD naar PVV is uiterst onwaarschijnlijk: Wilders is op zijn retour en uit deze groep zijn beslist nog wel wat meer liberalen los te weken.
En dan is er uiteraard een grote groep naar D66 en zelfs Groen Links “verdwaalde” liberalen die ook bij de door mij geclaimde liberale transitie gerekend horen te worden.
Van de VVD zetels acht ik er daarom meer dan 30 keihard, en het totaal aan liberale zetels dat voortaan te verdelen is, ligt nu al rond de 50 en zal blijven stijgen zolang de crisis zich niet ernstig zal verdiepen.
Rutte en Samsom
Rutte blijft aan het roer, maar verder is over het beleid nog weinig zeker. Want de uitslag is in theorie programmatisch rampzalig: de grote winnaars die tot elkaar veroordeeld zijn, kunnen alleen samengaan als ze bereid zijn om ongeveer de helft van hun programma te laten vallen.
Dat zou tot voor kort een enorm probleem geweest zijn.
Politieke leiders waren altijd oudere carrièrepolitici, met grote ego’s, niet zelden groter dan hun intelligentie, en steunden op een groep partijbonzen die achter de schermen de touwtjes in handen hadden. Alles ging stroperig en mensen bleven lang op hun post.
Ik durf te hopen dat dat veranderd is. Er is veel geklaagd dat de moderne politici even naar Den Haag komen voor hun CV en dan met een smoes (relatie, kinderen) weer lekker iets anders gaan doen wat wél goed betaalt. Dat ze geen hart voor de zaak hebben. Dat het heilige vuur ontbreekt.
Dat is misschien niet helemaal onwaar, maar daarom nog niet puur slecht. Het maakt ze veel flexibeler en pragmatischer. Ze zien het als een klus die geklaard moet worden, en zijn eerder bereid hun nek verder uit te steken. Hoe er, na het volstrekt onverwachte klappen van het Catshuis overleg, in een oogwenk een andere coalitie en een totaal ander maar toch realistisch beleid tot stand kwam is daar het beste bewijs voor.
Theater
Rutte en Samsom zijn ondanks hun jonge leeftijd zeer ervaren politici. En ze zijn intelligent en pragmatisch. Ze weten al een paar weken dat ze samen moeten gaan regeren, en beseffen dat er vroeger of later door beiden veel ingeleverd zal moeten worden.
Ik neem er gif op in dat ze allebei buikpijn krijgen bij de gedachte dat er eerst 6 maanden om elkaar heen gedanst zal moeten worden, allerlei spelletjes gespeeld moeten worden, om dan uiteindelijk met zichtbare pijn toch maar door de knieën te gaan, om met dit theater de bittere pil voor hun partij en kiezers verteerbaar te maken. De (oudere) commentatoren en politici zinspeelden op een moeilijke en lange formatie, want zo zou het vroeger zeker gegaan zijn.
Maar ik voorspel dat dat niet zal gaan gebeuren.
De twee winnaars zullen elkaar diep in de ogen kijken, peilen wat er echt aan harde punten ligt, en dan pragmatisch gaan uitruilen. In het besef dat ze eruit moeten komen, en daarna elkaar nog moeten kunnen vertrouwen. Dat laatste is aanmerkelijk waarschijnlijker als de pijn snel genomen wordt.
Als hun achterban niet écht dwars gaat liggen, ligt er volgens mij dan ook binnen twee maanden een akkoord. En als ze daar dan echt op worden afgebrand bij de volgende verkiezingen? Dan gaan ze gewoon wat anders doen. Met een vrouw en kinderen of zo. Eurlings en Bos lijken bepaald geen spijt te hebben van hun keuze.
Klimaat en energie
Hoe weinig er verder nog over het beleid gezegd kan worden: voor klimaat- en energiebeleid ziet het er bar slecht uit.
Dit zijn punten die bij links uiterst gevoelig liggen, en waar de VVD nogal tweeslachtig in staat. Het VVD kader is enigszins verdeeld (meer dan het bestuur en het electoraat overigens) en de partijleiding weet dat het voor de Nederlandse regering geen enkele optie is om in Europa het door Nederland zelf jarenlang geëiste beleid nu opeens af te vallen. Nederland moet dus zijn mond houden en de EU doelstellingen netjes blijven onderschrijven. Die zullen vanuit Oost- en Zuid-Europa met de crisis in de rug ondergraven worden en pas daarna kan de geldverspilling stoppen. Er verandert nu dus niets: er blijft veel geld naar duurzame energie gaan. Dit punt zal de PvdA mogen scoren.
De VVD zal wel alles op alles zetten om de radicale ommekeer die de huidige regering heeft aangebracht, namelijk een systeem waarbij de goedkoopste vorm om de doelen te halen altijd voorrang krijgt, in stand blijft. Dat zal dan niet onder klimaatbeleid geschoven worden, maar onder het bewaken van de schatkist. Samsom zal mee moeten denken om een manier te vinden om met het begrotingstekort onder de 3% te blijven, en met – nodeloos – geldverspillend groen symboolbeleid snijdt hij zich dus in zijn eigen vingers. Want die 3% is heilig voor de VVD, dat weet Samsom ook wel. Off the record is hij het daar natuurlijk ook gewoon mee eens: daarvoor volstaat een veel lagere intelligentie dan die waarover hij beschikt.
De rest van het beleid
De radicale aanpak van de zorg is net zoiets: één blik op de cijfers van mijn serie “de economie van de duurzaamheid” volstaat al voor een matig begaafde om in te zien dat hier drastisch dient te worden ingegrepen. Schippers is bezig met een zwaardere taak dan het minister presidentschap, en wordt daarvoor overigens bijzonder gewaardeerd binnen de partij. De toekomst van onze verzorgingsstaat ligt in haar handen, denk daar vooral niet te licht over.
Dat wil helaas niet zeggen dat ze alle oplossingen paraat heeft. Het tij is nog lang niet gekeerd, en wellicht moet ook op een aantal gebieden het roer alsnog helemaal om.
Samsom zal begrijpen dat hij er niet komt door alleen het terugdraaien van harde maatregelen te eisen, maar dat hij voor alles wat hij terug wil draaien andere maatregelen zal moeten aandragen.
Dat is teveel en te moeilijk om bij de formatie te regelen.
Daarom zal de zorg, het heetste hangijzer voor de komende regering, dus zonder nadere aftimmering in het regeerakkoord komen te staan. Beiden zullen akkoord gaan met een maximum bedrag voor de zorg, en het bij blijvende onenigheid later in de kamer uitvechten, zonder dat de regering erop hoeft te vallen. Precies zoals de huidige regering al twee jaar functioneert. Dat is gewoon democratisch en helemaal niet verkeerd.
Ik verwacht dat in deze constructieve sfeer aan de toekomst van het land gesmeed gaat worden, en dat de twee mannen zich de partijmastodonten van het lijf zullen weten te houden. Dat zou wel eens volledig achter gesloten deuren kunnen (en moeten) gaan gebeuren. Met als resultaat toch een veel democratische bestuur tijdens de regeringsperiode dan in de tijd van de afgetimmerde regeringsakkoorden.
Ik ga, zij het verre van gerust, toch uiterst tevreden slapen.
.
@Turris
De enige zinvolle plaats voor het CDA is uiteraard RECHTS van de VVD.
In de rest van de wereld zijn de liberalen links of midden, omdat rechts met behoudend en links met vrijzinnig wordt geassocieerd.
Wie oude culturele en godsdienstige waarden en normen wil handhaven hoort op rechts thuis.
Vreemd genoeg hebben we hier een "linkse" politiek die gebaseerd is op het behouden van de oude socialistische normen van een eeuw geleden, die helemaal niet meer actueel zijn, en een christelijke kant die daar bij aansluit. Allemaal onder de vlag van een Calvinistische morele superioriteit van door de staat verschaft gelijk geluk voor iedereen tegenover het veel gezondere maar in hun ogen verwerpelijke principe van het werken voor je eigen vooruitgang dat inherent is aan zelfredzame liberale mensen.
Het CDA kan dus weer groeien als ze het grote gat dat aan de rechter kant van de VVD moet gaan vallen eindelijk eens gaan invullen: de PVV is allang een linkse partij, en als grote middenpartij kan de VVD zich niet meer permitteren om de echte rechter vleugel te blijven bedienen.
Die move gaat het huidige CDA echter niet maken, daarvoor moeten bijna alle huidige leiders eerst met pensioen.
Afscheidingen zijn zelden succesvol, maar een radicale breuk met de huidige koers door afscheiding van de Verhagen/Limburg groep zou kunnen profiteren van de bestaande identiteit, structuur en bemanning van de rechter (KVP)vleugel van het CDA, daarbovenop van de bestaande energie (in de vorm van ergernis) die daar nu heerst, en in korte tijd zijn plaats aan de rechterkant kunnen opeisen.
De kans van slagen blijft niet echt groot, maar de poging is in mijn ogen toch best de moeite waard, als men de hierboven beschreven positionering ook echt ambieert.
Als het lukt, schrijft Verhagen geschiedenis.
@Niek
René Leegte zegt zinnige dingen in dat artikel.
En zoals ik al zei: aangezien de VVD de EU doelstellingen onderschrijft, en de PvdA niet de grootste is geworden, zal het wel op die 14% uitkomen. Dat wordt geen hoofdpunt in de onderhandelingen.
Bij de invulling daarvan kun je wel degelijk de Nederlandse belangen in het oog houden. Als je dan toch geld weggooit, doe het dan naar Nederlandse bedrijven. En die zijn inderdaad goed in de off-shore windbouw. Dat is ook veel betere business om in te zitten dan de bouw van de windturbines zelf.
En als de Eu doelstellingen over een jaar of vijf onder druk van de Zuid- en Oost-Europese landen verlaten worden, gaan ze gewoon weer boortorens plaatsen, of getijdencentrales, dan hoeft de industrie nog niet in te storten.
@Wolters, er is geen gapend gat aan de rechter kant van de VVD, hoogstens een groep nationalistische randdebielen, als de CDA daar naar toe beweegt wordt ze nog verder afgebroken. De laatste verkiezing heeft juist bewezen dat men weer naar het midden opschuift en genoeg heeft van extreem links of rechts.
Wat de CDA nodig heeft is een charismatische leider die daadkrachtig en eerlijk overkomt maar tevens bereid is bruggen te slaan. Samson heeft dit heel slim gedaan, ik heb zelden zo'n transformatie meegemaakt, van een rupsje nooitgenoeg naar een staatsman die boven de partijen (schijnt) te staan, dit heeft hem 10 zetels in 2 weken gebracht. We zullen overigens zien in hoeverre hij z'n vermomming kan blijven vasthouden.
CDA's Buma is een aardige man die prima een jeugdhonk kan leiden maar geen land in crisis. Verhagen zal z'n image als sluwe vos nooit kunnen afschudden (al is het maar door z'n uiterlijk) en de Jager is al te vaak gepakt op leugens o.a. met Griekenland ("dat geld krijgen we mét rente terug"…) Alleen die ene die nu het bedrijfsleven is ingegaan geef ik een kleine kans. CDA zal verder afglijden tot een randpartij zoals het er nu voorstaat omdat ze niets anders kan bieden dan de andere partijen.
Het gaat om mannetjes, Roemer is in de debatten afgegaan als een vrindelijke kroegbaas maar geen premier, hetgeen overigens allang bekend was maar door niemand (schijnbaar) was opgemerkt.
Ja hoor.
Samsom een staatsman!
Nota bene.
Nu al.
Waarom niet meteen een Nobelprijs
kernfysica,
vrede,
weet ik veel).
Je weet, die dingen gebeuren.
Als je het maar vaak genoeg zegt gaan de mensen het geloven.
Bien cordialement ,
Le Chef furieux
Auguste Escoffier
Samsom is een staatsman! Sinds hij een stropdas draagt!
Het ziet er naar uit
dat we het een poosje met hem zullen moeten doen.
Zijn jullie het met me eens dat iemand met zijn achtergrond in zijn positie het gewoon niet maken kan geen woorden vuil te maken aan dat verleden en aan die club.
Het antwoord is NEE. Dat zullen de meeste mensen NIET met mij eens zijn. Iedereen is namelijk al gewend geraakt aan de terreur van Green Peace en vergelijkbare organisaties.
Andere schade berokkenen of zelfs in levensgevaar brengen op basis van zomaar een mening die leunt op Tonga-Tonga-science. Het hoort gewoon bij het leven.
Zolang dit soort lieden hier niet openlijk afstand van nemen en daar dan ook naar wandelen zijn ze in mijn ogen niet ministeriabel.
Wat nu, als iedereen met een mening zich zo gaat gedragen?
Heeft u na de koffie met Kejak nog een gaatje vrij voor een vraaggesprek met Duitslands opper-eekhoorn,Herr Spargeldmeister Herr Fahrenschon?
http://www.bild.de/geld/wirtschaft/sparkasse/wie-…
Nou ja zeg!
Dat Green Peace-dingetje gaat nog eens heel groot worden in Den Haag;
Diederik op 03:00 GP moet zich aan de wet houden.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/12944525/__Sam…
@ DWK: De Duitse regering overweegt energiecentrales te verbieden om te sluiten. Deze opmerkelijke maatregel moet voorkomen dat de oosterburen komende winter te weinig stroom hebben.
http://www.elsevier.nl/web/Artikel/349503/Duitsla…
Heb je meer informatie uit Duitse bronnen?
Ik kan niets vinden Turris maar het past wel in de berichten die ik gisteren las dat er weer 4 van de 7 gesloten kerncentrales operationeel zijn om een blackout te voorkomen.
Verder wel gevonden:
E10 loopt dood:
http://www.handelsblatt.com/politik/international…
NRW waarschuwt voor een blackout:
http://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/g…
De Duitsers worden nerveus, want er gaat een kerncentrale in Frankrijk net over de grens met Duitsland dicht:
http://www.spiegel.de/wissenschaft/technik/frankr…
http://www.welt.de/newsticker/dpa_nt/infoline_nt/…
Enfin google op ‘Abschaltverbot’ en je krijgt een mooie lijst.
Lees vooral even die Weltlink: Dit zijn van die kwootjes die janos er natuurlijk meteen uitpikt:
Die hohe Solar- und Windstromproduktion senkt seit Monaten die Einkaufspreise für Strom. Gerade mittags werden daher Kohle- oder Gaskraftwerke verdrängt.
Het is natuurlijk een geweldig vluchtroute: Jammer mensen, we hebben alles geprobeerd, maar de Energiewende is mislukt. Het is gewoon te goedkoop!
Die gaat nog eens heel groot worden in Bruinkool Republiek Duitsland.
Ik woon in Nieuw Zeeland. Dankzij BVN-TV blijven we goed op de hoogte van de politieke situatie in Nederland. Mijn vrouw heeft zelfs gestemd. De uitslag van de verkiezingen heeft een ieder verbaasd. Theo Wolters is optimistisch over een mogelijke coalitie tussen VVD en PvdA. Ik kan dan nog niet zien zitten. De verschillen zijn te groot. De zetelverdeling bekijkend kan ik niet goed zien dat een puur links kabinet mogelijk is. Een rechts-midden kabinet echter wel. Als VVD samen gaat met CDA, D66, Christen Unie, SGP en 50 Plus, hebben ze 76 zetels, een krappe meerderheid. Het zal niet eenvoudig zijn deze combinatie bij elkaar te houden, maar met douceurtjes als staatssecretariseen en ministers kan het wel lukken. Zoiets zal voor de PvdA een hele klap zijn, maar ik zie die plotselinge opkomst van de PvdA toch wel als een tijdelijke zeepbel. En wie will en vroegere Greenpeace activist aan de touwtjes? Nog meer windmolens?
Het beste nieuws van de verkiezingsuitslag is uiteraard de teruggang van GroenLinks van 10 naar 3 zetels. Men is kennelijk moe van dat groene gedoe.
DWK schreef:
Dat de Duitse consument dan niet profiteert van deze lage inkoopprijs door de energiemaatschappijen.
O nee, wacht even. Het geld verdwijnt in de zakken van de windmolen- en PV boeren in de vorm van miljarden subsidie op zon- en windenergie.
Duitsland heeft per slot van rekening de traditie van de bijna hoogste energieprijzen in Europa in ere te houden.
@ Niek,
Ik constateer dat de "duurzame" energiepolitici volstrekt de realiteit uit het oog hebben verloren, met hun "schone" energie.
De zittende politiek, zowel in Nederland en Duitsland, streeft naar "Groen" echter de energie-specialisten in de beide regeringen proberen een aanstaande elektrische-energie-BLACK-OUT te voorkomen met alle niet-duurzame voorhanden middelen.
Bruinkool-, steenkool- en kernenergie-centrales openstellen en nieuw bouwen!
Oorzaak: de duurzame PV- en windenergie blijkt in de praktijk zo'n "betrouwbare" en "goedkope" energiebron!
Ik ga Wijffels' boekje maar eens kopen, om de baarlijke utopische nonsens weer eens te kunnen lezen.