Weerman Reinier van den Berg komt uit de klimaatkast

De Noordpool rond 2008

Weerman Reinier van den Berg krijgt dit weekend in de Stentor over twee pagina’s breed  uitgebreid de gelegenheid zijn alarmistisch  klimaatgeluid ten gehore te brengen. Maar, zo zijn we hier in Apeldoorn ook wel weer, krijgt Marcel Crok in de gedrukte Stentor uitgebreid de gelegenheid zijn versie van het verhaal te vertellen.
Bovenaan het krantenartikel staat in grote letters vermeld dat van den Berg een eigen adviesbureau heeft dat duurzame adviezen geeft. De oplettende lezer vraagt zich dan af welke pet hij draagt, die van weerman of directeur van zijn eigen bedrijf dat in een zogenaamd  achterblijvend verduurzamend Nederland om opdrachten schreeuwt?

Van den Berg zegt:

“We moeten ons absoluut zorgen maken, want de ontwikkelingen gaan ontzettend snel, of het nu nog drie of tien jaar duurt. Het lijkt er al een tijdje op dat de werkelijkheid sneller gaat dan het worst-case scenario van onze berekeningsmethodes.”

Van den Berg toont zich een activist. Het is in zijn ogen de hoogste tijd om de problemen onder ogen te zien. ‘Jongens, kom op! Laten we nu eens wakker worden en onze verantwoordelijkheid nemen.’

Al Gore op de Noordpool in 2040. “I saw three  laughing icebears….”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Gevolgen voor Nederland
Van den Berg maakt zich dan ook grote zorgen. Alle bekende en doorgeprikte theoriën over ijsberen en Eskimo’s in een ijsloze Artic passeren de revue, maar ook voor het weer in Nederland heeft het zeer waarschijnlijk grote gevolgen. Zelfs de droogte en de tegenvallende maïsoogst in de VS worden door van den Berg toegeschreven aan de klimaatverandering, terwijl deze bewering op websites als WUWT volledig is lek geprikt.

De bekende praatjes van een onderlopend West Nederland doen sterk aan de film en toespraken van Al Gore denken.

Maar gelukkig plaatst de Stentor in de gedrukte versie van de krant een uitgebreide reactie van Marcel Crok.

Marcel zegt:
“Misschien dat de poolkap al wel veel eerder ijsvrij is geweest. Wat er nu gebeurt hoeft helemaal niet uniek te zijn”.

“Ja, er is een record,” zegt Marcel. Nog nooit was de hoeveelheid zeeijs rond de Noordpool zo klein. “Maar wat is nooit?”, stelt hij als tegenvraag. “Immers, pas vanaf 1980 zijn we met satellieten structureel opnames gaan maken van het poolijs. Van de periode voor 1980 weten we veel minder. Er zijn aanwijzingen dat de Noordpool 10.000 jaar geleden zomers geregeld ijsvrij was. Wat er nu gebeurt hoeft dus helemaal niet zo uniek te zijn.”

Over het zwartste scenario van van den Berg (‘binnen drie jaar  geen ijs meer op de poolkap’) haalt Marcel zijn schouders op.

Hij zegt: “In de literatuur zijn er tientallen voorspellingen gedaan, die variëren van dit jaar tot over drie jaar, tot over vijftien jaar of zelfs tot 2100.
Over drie jaar weten we of van den Berg gelijk had.”

De koppeling die de weerman legt tussen het smeltproces en weersextremen in Europa en de VS is volgens Marcel “uitermate speculatief”.

“Laat van den Berg dat maar eens wetenschappelijk onderbouwen.”

Door | 2015-09-18T20:38:55+00:00 9 september 2012|9 Reacties

9 Reacties

 1. Turris 9 september 2012 om 19:17- Antwoorden

  Is Reinier van den Berg het noemen waard, als Al Gore als klimaatfantast reeds definitief werd afgeserveerd?

 2. JanWaalwijk 9 september 2012 om 20:12- Antwoorden

  Het feit dat men nog steeds "feiten" uit 2003-2005 oprispt is het vermelden waard vind ik, vooral die zielige lieve witte moordmachines van 1000 kilo die harder kunnen lopen dan een mens. Het is het vermelden waard omdat of: van den Berg wel beter weet en dus alarmisme 1.0 hanteert om een duurzame paycheck voor zijn bedrijfje veilig te stellen of: echt niet beter weet dat de discussie door gegaan is, dat een Donna Laframboise vele IPCC "experts" heeft ontmaskerd als zijnde activisten of promovendi terwijl de echte experts (b.v. die op het gebied van de zeespiegelstijging, waar bepaalde regeringen miljarden aan dijkverzwaringen op gebaseerd hebben)niet gevraagd werden of al lang het IPCC schip verlaten hadden.

 3. Janos73 11 september 2012 om 07:28- Antwoorden

  Dat de Noordpool 10.000 jaar geleden geregeld ijsvrij was? Dat bewijs heb ik nog niet gezien. We dat er minder ijs was dan in 2007 (maar dat is er nu ook). Verder was er 10.000 jaar geleden een andere stand van de aardas en daardoor hogere zonneinstraling op de noordpool.

  Van de periode voor 1980 weten we ook heel veel zo zijn er kaarten van het DMI die laten zien dat er tijdens de jaren 30 veel meet ijs was dan nu. Zo zijn er andere reconstructies die een schommeling laten zien voor de afgelopen 1450 jaar en de laatste 30 een enorme en pijlsnelle daling.

  De koppelingen tussen een warmere noordelijke ijszee en het weer op het noordelijk halfrond is niet speculatief en daar kan een weerman prima over oordelen omdat de verdeling van hoge en lage druk gebieden verandert. http://dosbat.blogspot.co.uk/2012/09/summer-daze-

 4. Niek Rodenburg 13 september 2012 om 21:44- Antwoorden

  Ook vanavond kreeg deze vreselijk irritante klimaatalarmistische weerman Reinier van den Berg bij RTL-4 weer gratis drie minuten zendtijd om z'n kijkerspubliek te indoctrineren met de reinste onzin over het smelten van wat Noordpool ijs.

  Als hij nou echt eerlijk was geweest dan had hij gezegd dat het ijs op de Zuidpool behoorlijk is aangegroeid.

  Maar dat paste niet in zijn klimaatpraatje.

 5. ger 31 maart 2013 om 14:41- Antwoorden

  Helemaal met het hier boven staande eens.

 6. dwk 7 juni 2015 om 12:28- Antwoorden

  Hoog tijd om Reinier van den Berg weer even in het zonnetje zetten.

  Via klimaatgek: http://www.npo.nl/andries/04-05-2015/VPWON_1233334

  Reinier van den Berg (of is het een acteur die Van den Berg speelt) heeft een leuke manier gevonden om zijn eigen angsten tot broodwinning om te buigen. Hij doet dat onder meer door het bedreigen (en natuurlijk naar harte lust bedriegen) van zijn geloofsgenoten. Maar ja die zijn wel wat gewend.
  Is het nou vijf voor of vijf over twaalf vraag Andries tot twee maal toe. Moeilijk, moeilijk. Alles na twaalven is natuurlijk killing voor de handel dat realiseren zij zich nog net op tijd, want ook Dries is er niet bij gebaat dat de kijker de treurbuis uitzet om met gierende banden, zolang het nog kan, naar de dichtstbijzijnde afwerkplek te scheuren.
  Wat verder opvalt is dat Knevel (of is het een acteur die Knevel speelt) de capsule in zijn geheel van de fles trekt. Wat een lomp gebaar. En dan krijg ik nog de indruk dat God zelf ook aanwezig is tijdens dit gesprek getuige het wijnglas dat af en toe zonder zichtbare aanraking door het beeld schuift.

  En toch, en toch …. ik geloof die Reinier wel, want ergens aan het eind zegt hij zelluf over zijn duurzaamheidszender: “…. ja er is toch PLAT GEZEGD markt voor”. Het gaat hem dus eigenlijk helemaal niet om de business, dat is bijzaak; hij wil gewoon de aarde redden!

  Van den Berg en Knevel: Farizeeërs onder elkaar die elkaar op weergaloze wijze het balletje toespelen. Mooie teevee voor wie van de hoed en de rand weet.

 7. Jan Appelschiller 8 juni 2015 om 04:39- Antwoorden

  Weermannen zijn net als nieuwslezers natuurlijk gewoon acteurs. Hij zal wel een script moeten oplezen wat hij van anderen gekregen heeft.

 8. […] kun je uitgaande van de verschrikkelijke opwarming voorspellen dat in het ergste geval in September 2015 al het poolijs zal zijn verdwenen, maar als dat niet gebeurt, zul je je hypothese moeten aanpassen. Zo zijn er al de nodige […]

Geef een reactie