Jippe en Han Hoogeveen

Van een onzer correspondenten.

Het KNMI maakt gebruik van data die wiskundestudent Jippe Hoogeveen na een jaar had werken boven tafel heeft weten te krijgen. Hij schreef een wetenschappelijk artikel op basis van deze data samen met zijn vader Han Hoogeveen. De bevindingen dat de opwarming in Nederland vooral wordt veroorzaakt door een verschuiving in de brongebieden van de luchtstroming naar warmere richtingen leidden tot een wetenschappelijk artikel in het International Journal of Climatology. Lees het bijgaande artikel hier.

Kuipers Munneke: ‘IJsselmeer wordt als Gardameer.’

En passant vermeldden vader en zoon Hoogeveen dat ze ontdekt hadden dat de invloed van CO2 zeer klein was. Klimaat-onderzoeker Rob de Vos schrijft:

‘Het doet me deugd om te lezen dat het KNMI bij het schrijven van het artikel uit figuur 1 gebruik heeft gemaakt van de data die Jippe na een jaar hard werken heeft geproduceerd. Erkenning dus voor de kwaliteit van het werk van de Hoogeveens!’  Zie hier.

Kuipers Munneke c.s. voerden een ware kruistocht tegen het artikel op het alarmistische blog Klimaatveranda.

Men schreef:

Vooruitgang in wetenschappelijke kennis wordt vaak geboekt door bestaande ideeën op de proef te stellen. Maar hier gaat dat mis. Hoogeveen en Hoogeveen hebben veel tijd en moeite gestoken in het bij elkaar brengen van een langjarige dataset, en daarmee geprobeerd een radicaal andere interpretatie van de opwarming in Nederland te verdedigen. Maar hun conclusies houden geen stand. Op hun methode is het nodige aan te merken. Maar ook blijkt uit hun eigen dataset al dat de lucht uit álle windrichtingen is opgewarmd. Dat stemt ook overeen met wat we weten over de opwarming in de brongebieden waar de wind vandaan komt. De sterke correlatie die de auteurs hebben aangetroffen tussen wind en temperatuur is een bekend gegeven over het weer, maar blijkt niet van toepassing te zijn op het verklaren van veranderingen in het klimaat.’

Weerman Kuipers Munneke, die een tour maakt door Nederlandse theaterzalen, over de verre toekomst van het weer in Nederland:

‘Tegen het einde van de eeuw kunnen we Amsterdam qua zomerse hitte vergelijken met het Bordeaux van nu, goed voor de druiventeelt. Aan de andere kant wordt het, zoals gezegd, ook natter, met meer zware buien in de zomer. Als je nog een vergelijking wilt: het gebied rond het IJsselmeer wordt straks het huidige Gardameer, warm en nat.’

***

Bronnen hier en hier.

***