Commissaris Potočnik geeft luchtfietsen toe

2013 moet van EU Commissaris voor Milieu Janez Potočnik ‘the Year of Air’ worden. Hij legt het groene evangelie uit via zijn website en zijn speech van 24 September. Lees en huiver welke duivels ons deze keer weer bedreigen, ‘fijn’ stof, ozon, SO2, koolmon(!)oxide en vele anderen. Met name in grote steden is het levensgevaarlijk geworden:

Almost a third of Europe’s city dwellers are exposed to excessive concentrations of airborne particulate matter (PM). Particulate matter is one of the most important pollutants in terms of harm to human health as it penetrates sensitive parts of the respiratory system.

According to the WHO reference levels, which are even tighter than those imposed by EU law, respectively up to 81 % and 95 % of urban dwellers were exposed to PM concentrations that exceed the reference values set for the protection of human health – underlining the urgency of the coming review of air legislation.

Gelukkig neemt Janusz, onze opper duivel-uitdrijver, fier het voortouw. Het lijkt erop dat hij niet zal rusten voor het hele Europese luchtruim volkomen steriel zal zijn, dan pas zijn we allemaal veilig! Het beperken van luchtvervuiling is goed, maar het gevoel voor de realiteit lijkt hier verdwenen, net als in het energie en klimaat debat.                                

Europa loopt voorop wat betreft een schoon milieu maar de EU lijkt niet te beseffen dat we dat hebben bereikt dankzij onze welvaart. Het is op deze site al vaak uitgelegd. Maar die goede milieu status schept een werkgelegenheidsprobleem voor EU milieuambtenaren zoals Potočnik. Kijk, als je Commissaris voor Klimaat bent is het direct duidelijk dat je eigenlijk niets te doen hebt. Dat is zoiets als ‘Minister voor veel zon’ of het ‘Ministry of Silly Walks’ voor wie zich die Cleese klassieker kan herinneren. Maar voor Milieu heb je nog een kans iets te verzinnen, ook al is er niet direct een probleem. Hoe je dan te werk gaat? Hier volgt wat uitleg en het recept.

Zaai angst en oogst makke schapen
Het patroon is telkens hetzelfde en maakt gebruik van het angst-mechanisme. Piet Vroon legt dit uit in zijn geweldige boek ‘tranen van de krokodil’. Hij behandelt daarin de evolutie van ons brein en schetst de strijd tussen het evolutionair oude dierlijke deel en de cortex, ons recente menselijke deel van het brein. Dit is de strijd tussen intuitief en rationeel handelen. Angst verhindert rationeel denken en drijft mensen naar intuitief handelen en zoeken naar veiligheid, bijvoorbeeld in kudde gedrag. Dictators hebben deze techniek al sinds mensenheugenis toegepast. Enkele in het openbaar gewelddadig afgemaakte medemensen (en het rondspreken daarvan) creeert hele makke schapen. Op een veel subtielere manier passen religies dit ook toe door volgelingen te intimideren met hel en verdoemenis als je je niet (volgens hen) goed gedraagt. Ook de groene religie heeft deze techniek ontdekt en met succes toegepast.

Men neme enkele wetenschappelijk klinkende feiten die zorgvuldig uitgezocht zijn om te zeggen wat je onderbouwd wilt hebben. De EU heeft hier een Instituut voor, het EEA: European Environmental Agency in Kopenhagen.

Professor Jacqueline McGlade, EEA Executive Director, said:

“European Union policy has reduced emissions of many pollutants over the last decade, but we can go further. In many countries, air pollutant concentrations are still above the legal and recommended limits that are set to protect the health of European citizens. In fact, air pollution reduces human life expectancy by around two years in the most polluted cities and regions.”

Mocht iemand denken dat dit Instituut een wetenschappelijke taak heeft om kritisch na te gaan wat de milieuproblemen van de EU zijn die heeft het mis. McGlade doet niet eens moeite dit te suggeren:

The EEA’s ‘Air quality in Europe — 2012 report’ examines citizens’ exposure to air pollutants and provides a snapshot of air quality in Europe. [Let op, hier komt-ie:] The report is intended to support the development of more effective clean air policies

Dat laat aan duidelijkheid niets te wensen over; de uitkomst stond al vast. Met zo’n suggestief ‘resultaat van wetenschappelijk onderzoek’ gaat men vervolgens naar de kwaliteitsmedia, voegt naar smaak en gewenst resultaat wat angstaanjagende perspectieven toe en wacht tot dit zijn werk doet. Proef regelmatig en lees uw krant. Om de smaak te versterken helpt het om wat beangstigende ingredienten te lekken naar geschikte NGO’s die graag willen helpen om wat voor hun subsidie te doen (zie o.a. de blogs over WNF).

Zo simpel is het, het kan bijna niet mislukken. Althans zo lijkt het in het huidige technologie-averse Europa waar de onderzoeksjournalistiek verdreven is naar de blogosfeer en mainsteam journalistiek kritiekloos het groene geloof helpt verkondigen.
Mijn advies voor hen die de donderpreek van Potočnik over de gevaarlijke lucht nog gaan lezen: ga vooral door met ademhalen.

Door | 2013-07-01T19:21:25+00:00 1 oktober 2012|35 Reacties

35 Reacties

 1. baksteen 1 oktober 2012 om 22:16 - Antwoorden

  Ik ben op zoek naar de ontwikkeling van zeg de afgelopen 10 jaar van o.a. het fijnstof zoals dat gemeten wordt in onze grote steden. bv de keizersgracht in Eindhoven of bij het keizer karelplein in Nijmegen. Mijn vermoeden is dat het daar veel schoner is geworden. Weet iemand waar die gegevens te halen zijn?

  Er wordt enkel nog gesproken over overschrijding van normen niet over absolute getallen en dat zegt meestal al genoeg.

  Weet je nog, de 50-er jaren, vielen er door de smog gewoon een paar duizend doden in Londen en kon men dagen geen hand voor ogen zien.

 2. JanWaalwijk 1 oktober 2012 om 22:26 - Antwoorden

  Volgens mij mag je bij Rotterdam Overschie nog steeds niet harder dan 80 richting Rijswijk-Den Haag, de gemeenteraad van Rotterdam wenst gewoon onderzoeken te negeren die bewijzen dat die hele fijnstofhoax gewoon niet waar is…

 3. Honest Broker 1 oktober 2012 om 22:56 - Antwoorden

  Even terzijde: het binnenhuisklimaat is minstens zo "smerig", zo niet veel smeriger, als de luchtverontreiniging buiten. En aangezien wee 80-90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen …

  En hoewel het een probleem is dat er bijzonder weinig gegevens zijn over de binnenhuis-luchtverontreiniging, durf ik wel te beweren dat ook die schoner is geworden met toenemende welvaart (geen olie/kolen/hout maar gas of elektriciteit om te koken, geen kaarsen maar lampen, centrale verwarming etc.).

  http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/atmo

  HB

 4. René Brioul 2 oktober 2012 om 00:46 - Antwoorden

  @JanWaalwijk:

  Bij Rotterdam Overschie mag je tegenwoordig 100.

  Daartegenover staat dan dat je Rotterdam naderend vanaf A15/A20 tegenwoordig niet harder mag dan 80.

  De 80-km zone heeft zich simpelweg verplaatst….

 5. Niek Rodenburg 2 oktober 2012 om 07:26 - Antwoorden

  Nederland contra Janez:

  Goed nieuws in de krant vanmorgen.

  De in het Kunduz akkoord opgenomen milieusubsidies zijn in de nieuwe onderhandelingen gesneuveld.

  Veelbelovend.

 6. Ivo 2 oktober 2012 om 09:45 - Antwoorden

  @baksteen

  Ik zou twee bronnen weten: de regionale milieudienst of het RIVM. Je kan het waarschijnlijk ook via de gemeente achterhalen, maar die maken gebruik van de milieudienst.

 7. Hajo Smit 2 oktober 2012 om 10:02 - Antwoorden

  Stond afgelopen weekeinde meen ik schitterend stuk in Volkskrant over een recente Universiteit van Utrecht promotie (het was een meisje) over het meten van fijnstof in de buitenlucht. We moesten wegkijken van het feit dat het meeste fijnstof bestaat uit zand en zout en ons gaan richten op de "onnatuurlijke" veel kleinere fijnstofjes…. en daartoe moesten we betere meetapparatuur krijgen… idd dezelfde apparaten waarmee in stofvrije productieruimtes en ziekenhuisafdelingen wordt gemonitord of er niet toch nog iets in de lucht zit. Maar een vrouw van het RIVM Amsterdam waarschuwde dat die apparaten direct op tilt en stuk gaan als er bijvoorbeeld een pluisje in waait. Niet getreurd aldus de Utrechtse jongeling: er zou wel een technische doorbraak komen om die verfijnde meetapparatuur wel in een buitenopstelling werkend te krijgen. Als die meetapparatuur er zou zijn, dan kon het fijnstoffeestje (gesubsidieerd onderzoek + alarmisme = kassa) pas echt goed beginnen!

  Crazy world!

 8. Amadeus Gould 2 oktober 2012 om 11:36 - Antwoorden

  Ik kan me nog herinneren bij dat men bij de uitruil in het Kunduz akkoord het isoleren van woningen wilde subsidieren. Daarvoor gebruikt men vaak glaswol. Hoe kijkt men vanuit de EU daartegen aan…“glaswol-vezels“. Zijn ook heel klein, broertje van asbestvezels.

  Mag wellicht dadelijk niet meer (voorzorg principe). Maar ja dan gaat weer veel warmte verloren. Extra CO2 in de lucht en dan stijgt de zeespiegel weer. Etc.

  Die "alarmissionarissen" moeten dan toch een keer stevig met elkaar in conflict komen, denk ik dan

  Maar goed wellicht is een beetje fijnstof wellicht juist goed. Men moet ook weer niet te verwend raken…(Just my two cents opinion, 😉 )

 9. Niek Rodenburg 2 oktober 2012 om 11:55 - Antwoorden

  We hebben toen Fibroned een kippenmestverbrander in Apeldoorn wilde bouwen in 2009 een onderwerp Grenswaarde en volksgezondheid geschreven. De inwoners van Apeldoorn moesten immers weten wat er allemaal uit die schoorsteen zou komen.

  Ook fijnstof wordt daarin behandeld.

 10. Ivo 2 oktober 2012 om 13:29 - Antwoorden

  Natuurlijk kijk je bij Fibronot naar de wettelijke kant van de zaak.

  Hier zou ik liever wat over de inhoud horen. Waar is de schadelijkheid of norm voor fijnstof op gebaseerd? Vorige keer dat dit langs kwam werd er gerefereerd aan statistische gegevens, niet epidemologische. Hoe zeker weten we dat fijnstof schadelijk is? Niet de giftigheid van de stof (Hg, CO) maar de maat (10 pm, 2,5 pm).

  Wat zijn de natuurlijke concentratie op verschillende plekken in de wereld (aan zee, woestijn) en welk deel is afkomstig van menselijke uitstoot?

 11. boels069 2 oktober 2012 om 14:44 - Antwoorden

  In fact, air pollution reduces human life expectancy by around two years in the most polluted cities and regions.

  Het is gebazel zolang de levensverwachting slechts aangeeft wanneer je dood zou kunnen gaan in plaats van de wijze waarop.

  Ik vermoed dat het merendeel er de voorkeur aan geeft om geestelijk gezond te verscheiden.

  Vegatief versterven in een clean-room is dan geen optie.

  Hoeveel invloed hebben doorgedraaide mensen-met-een-missie op de levensverwachting van anderen?

 12. Niek Rodenburg 2 oktober 2012 om 14:47 - Antwoorden

  Baksteen schreef:

  Ik ben op zoek naar de ontwikkeling van zeg de afgelopen 10 jaar van o.a. het fijnstof zoals dat gemeten wordt in onze grote steden. bv de keizersgracht in Eindhoven of bij het keizer karelplein in Nijmegen. Mijn vermoeden is dat het daar veel schoner is geworden. Weet iemand waar die gegevens te halen zijn?

  Landelijk kun je op de volgende website veel gegevens vinden, inclusief meerjarige trends, maar ook zie ik meetwaarden, bijvoorbeeld van koolmonoxide in lucht, die op straatniveau wordt bijgehouden.

  http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indica

  Op plaatselijk niveau houdt de milieudienst van de gemeente zelf wat bij, als ze tenminste apparatuur hebben geplaatst.

  In de binnenstad van Apeldoorn wordt op de drukste busroute in de Stationsstraat al meer dan tien jaar de luchtkwaliteit gemeten.

  Ik zal eens navraag doen waar die gegevens voor iedereen op het Internet te raadplegen zijn.

 13. Niek Rodenburg 2 oktober 2012 om 15:08 - Antwoorden

  Nog zo'n wondermiddel, de elektrische auto. De oplossing om CO2 tegen te gaan. Duitsland wilde er in 2020 1 miljoen hebben rijden.

  Die auto's willen ze nu helemaal niet meer omdat het opladen een gigantische aanslag op de capaciteit van het netwerk betekent, met mogelijk een blackout tot gevolg.

  De FAZ schreef:

  "The hype is over. The high expectations for electric cars, which have no carbon dioxide emissions, has been replaced by huge disappointment."

  Lees verder op:

  http://www.thelocal.de/national/20120930-45275.ht

 14. Niek Rodenburg 2 oktober 2012 om 17:51 - Antwoorden

  Uit het 'deelakkoord' van gisteren:

  Citaat uit Trouw:

  Er wordt voor € 150 miljoen aan vergroeningsmaatregelen uit het vijf-partijenakkoord geschrapt.

  Uiteraard is ook een deelakkoord de resultante van geven en nemen, maar het doet de terechte vraag opkomen hoe 'groen' de mogelijke nieuwe coalitie wil zijn.

  Het begint er steeds hoopvoller uit te zien….

 15. Niek Rodenburg 2 oktober 2012 om 18:08 - Antwoorden

  Even tussen door….

  Het in Hong Kong gevestigde Abp Investments Asia Ltd. heeft de laatste dagen een opmerkelijke belangstelling voor Typhoon Capital en het verleden van het huidige management bij Econcern.

  Het hoeft niet te betekenen dat Typhoon bij het ABp op de bedeltoer is, maar de tamtam trommelde nogal opvallend vandaag.

  Het zal toch niet betekenen dat er geld van het ABp naar de duurzame luchtfietserij, ook wel windhandel, van Typhoon vloeit?

 16. Turris 2 oktober 2012 om 20:56 - Antwoorden

  Vandaag de A12: 100km, 120km, 100km,90km, 100km, 80km, 70km,100km, 120km, 100km

  Opvallend was het 90km bord, dat 15O meter verwijderd van een 100km bord stond, en binnen 200 meter gevolgd werd door 80km signalering, en overal zou je 130km kunnen rijden.

  Het is een snelheidsborden-puinhoop in Nederland.

 17. Niek Rodenburg 2 oktober 2012 om 22:11 - Antwoorden

  Nog een luchtfietser, Wim Turkenburg.

  Samen met 300 andere partners in crime schreef hij de 'energiebijbel'. De zoveelste wereldwijde energiestudie die in geen enkel groen bolwerk zal ontbreken.

  http://www.energeia.nl/preview/1720-Energiebijbel

 18. Jeroen Hetzler 2 oktober 2012 om 22:18 - Antwoorden

  Ik ben zelf longpatiënt en ondervind de dramatische verbetering van de luchtkwaliteit als een verademing. Dat luchtfietsers de normen opdrijven tot ver voorbij het rationele leidt tot een misplaatste verdraaiing van de realiteit. Nu ja, dit zijn we gewend van alarmisten. In hen is immers elke vorm van gezond verstand zoekgeraakt.

 19. Turris 2 oktober 2012 om 22:54 - Antwoorden

  @ Niek: Turkenburg's boek (p-)review: "Na zes jaar werken aan een boek en EUR 6 mln aan financiering moet er natuurlijk wel iets met de bevindingen gebeuren."

  Naar de Slegte?

 20. Niek Rodenburg 2 oktober 2012 om 23:01 - Antwoorden

  Nog zo'n luchtfietser.

  Het lijkt er op dat Nederland een nieuwe bodemloze put in gebruik gaat nemen om Nederlands belastinggeld weg te sluizen.

  Nederlandse ministeries betalen energie ellende Bonaire

  op

  http://fibronot.nl/nieuwsartikel2012-283-nederlan

 21. Niek Rodenburg 2 oktober 2012 om 23:04 - Antwoorden

  Tien van die boeken wegen al meer dan 55 kilo Turris. Wat is oud papier waard tegenwoordig? Een duppie?

  Tja, en anders binnenkort maar even bij de Slegte langs, want er is geen hond die dit soort geldverslindende propaganda leest.

  Nou ja, één dan, die hier vlakbij woont.

 22. Niek Rodenburg 2 oktober 2012 om 23:11 - Antwoorden

  @Jeroen Hetzler

  Als je de grafieken over langere tijd bekijkt op de website die ik eerder noemde is het onmiskenbaar dat de lucht schoner is geworden. Vooral het aandeel fijnstof is gezakt.

  We merken het hier in Apeldoorn, waar de gemeente al meer dan tien jaar de luchtkwaliteit meet en waar de stadsdienstbussen nu al weer 5 jaar met roetfilters door het dorp scheuren.

  De overgang naar die roetfilters verbeterde de luchtkwaliteit behoorlijk, weet ik me te herinneren. Ik zoek alleen nog even de meetwaarden op. Die moeten ergens staan, maar de informatiebaliejuffrouw van de gemeente wist van niets. Ook niet dat er ueberhaupt een snuffelpaal stond.

  Ik heb ze verzekert dat hij er nog stond omdat ik twee minuten ervoor nog langs fietste.:)

  Door de bouw van kippenmestverbrander Fibroned zou de besparing die de laatste jaren is behaald in één klap verdwenen zijn…

 23. JanWaalwijk 2 oktober 2012 om 23:43 - Antwoorden

  Waarom noemen ze het eigenlijk krampachtig "energietransitie" als er altijd maar 1 uitkomst is? Is "laag rendements duurduur windmolenisering" niet een betere definitie?

 24. Turris 3 oktober 2012 om 08:53 - Antwoorden

  De "Gratis Energietransitie": De stroom wordt voor de consument en ondernemer 20% duurder dankzij de transitie naar "gratis" wind en zon.

  Het nieuwe boek van Turkenburg kostte 8 miljoen €, ook gratis of gewoon gratuit?

 25. boels069 3 oktober 2012 om 09:58 - Antwoorden

  Energiebedrijven vrezen een stroomtekort door de opmars van groene energie. Aanleg van buffercapaciteit gaat veel geld kosten.

  http://fd.nl/economie-politiek/848010-1210/extra-

 26. Niek Rodenburg 3 oktober 2012 om 10:12 - Antwoorden

  En de Duitse Bank, zit zij stil bij deze klimaatgekte?

  Neen.

  Deutsche Bank löst Analyseabteilung für die Folgen der Erderwärmung auf

  op

  http://www.kaltesonne.de/?p=5985

 27. Niek Rodenburg 3 oktober 2012 om 10:21 - Antwoorden

  Boels069 schreef:

  Energiebedrijven vrezen een stroomtekort door de opmars van groene energie. Aanleg van buffercapaciteit gaat veel geld kosten.

  <a href="http://fd.nl/economie-politiek/848010-1210/extra-energieheffing-dreigt?s_cid=home:articlelead1

  ” target=”_blank”>http://fd.nl/economie-politiek/848010-1210/extra-energieheffing-dreigt?s_cid=home:articlelead1

  We gaan langzaam naar het moment dat de Nederlandse burgers minstens € 100 per maand (!) aan extra energieheffingen moeten betalen.

  Dus bovenop uw maandelijkse energienota, beste mensen.

  Nu niets doen en nog vier jaar afwachten is geen optie, want in dezelfde periode van vier jaar gaat uw netto besteedbare inkomen ook al bijna datzelfde bedrag achteruit.

  Dus trek, om een idee te krijgen, even € 200 af van uw huidige netto besteedbare maandelijkse bedrag….plus een x bedrag dat de kale energieprijzen nog stijgen in die vier jaar.

  Met dank aan de windmolens.

 28. Niek Rodenburg 3 oktober 2012 om 10:25 - Antwoorden

  Turris, één van de topics in het boek is een betaalbare energievoorziening voor iedereen in 2050.

  Met het artikel in het FD komen we een aardig eind in de richting.

 29. Niek Rodenburg 3 oktober 2012 om 10:30 - Antwoorden

  Elke Euro die een nieuwe regering in de komende vier jaar aan zogenaamde duurzame windenergie besteedt moet door de inwoners van Nederland vier keer terugbetaald worden.

  Meneer Leegte.

  Even terzijde.

  Jammer dat naar aanleiding van uw vragen aan de minister het besluit is genomen om bijna € 8 miljoen aan Bonaire te schenken om een volksopstand te voorkomen vanwege exploderende energieprijzen.

  Hmm, wellicht schept dit een precedent?

  Waarom Bonaire wel en wij niet?

  De energieprijzen schieten hier immers ook de komende jaren door het plafond.

 30. boels069 3 oktober 2012 om 10:30 - Antwoorden

  Een voormalige groenplasser heeft een boek geschreven: "The Rooftop Revolution".

  Stuk in de VK:

  'Over een paar jaar is zonnestroom winnaar'
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archi

 31. Niek Rodenburg 3 oktober 2012 om 16:25 - Antwoorden

  Voor Rypke:

  Geen gedwongen ontpoldering Hedwigepolder

  http://www.nu.nl/binnenland/2924775/geen-gedwonge

 32. Niek Rodenburg 3 oktober 2012 om 16:38 - Antwoorden

  Een mens zou niet goed worden van de luchtfietserij van het Politburo voor de Leefomgeving.

  Om de veiligheid rond het IJsselmeer te waarborgen moeten er megapompen in de Afsluitdijk geplaatst worden om te voorkomen dat het water in het IJsselmeer te hoog wordt als gevolg van de stijging van de zeespiegel die dan weer door een klimaatsverandering veroorzaakt zou worden.

  Op de groene spreekbuis van het Politburo:

  http://www.duurzaamnieuws.nl/bericht.rxml?id=8926

 33. Niek Rodenburg 3 oktober 2012 om 16:43 - Antwoorden

  Nog een geval van luchtfietserij, geothermie.

  Tien ik vorig jaar een stukje schreef over aardwarmte in de Koekoekspolder en daar zei dat er vast nog wel een lijk uit de kast zou komen, werd ik voor niet deskundig genoeg versleten.

  En wat zien ik? Het project is een stuk minder rendabel dan ons eerst werd voorgespiegeld. Om te voorkomen dat de komende winter de ijspegels aan de buizen in de kassen hangen moeten er snel nieuwe krachtige pompen geplaatst worden die het koude water weer op een paar kilometer diepte te krijgen.

  Er is meer energie nodig om afgekoeld bronwater terug te pompen dan aanvankelijk berekend bij de aardwarmtepomp in Koekoekspolder.

  http://www.energiek2020.nu/nieuws/detail/zwaarder

 34. Niek Rodenburg 3 oktober 2012 om 16:51 - Antwoorden

  Nog een staaltje luchtfietserij:

  Rijksoverheid wil 4 gigawatt aan zonnestroom in 2020

  http://www.energieoverheid.nl/2012/10/03/rijksove

  Met de toepassing van grootschalige windparken die het klimaat gaan beïnvloeden en lokaal meer bewolking veroorzaken heeft uitbreiding van PV installaties geen zin.

  Meneer Leegte: we horen zo weinig van u.

Geef een reactie