Commissaris Potočnik geeft luchtfietsen toe

2013 moet van EU Commissaris voor Milieu Janez Potočnik ‘the Year of Air’ worden. Hij legt het groene evangelie uit via zijn website en zijn speech van 24 September. Lees en huiver welke duivels ons deze keer weer bedreigen, ‘fijn’ stof, ozon, SO2, koolmon(!)oxide en vele anderen. Met name in grote steden is het levensgevaarlijk geworden:

Almost a third of Europe’s city dwellers are exposed to excessive concentrations of airborne particulate matter (PM). Particulate matter is one of the most important pollutants in terms of harm to human health as it penetrates sensitive parts of the respiratory system.

According to the WHO reference levels, which are even tighter than those imposed by EU law, respectively up to 81 % and 95 % of urban dwellers were exposed to PM concentrations that exceed the reference values set for the protection of human health – underlining the urgency of the coming review of air legislation.

Gelukkig neemt Janusz, onze opper duivel-uitdrijver, fier het voortouw. Het lijkt erop dat hij niet zal rusten voor het hele Europese luchtruim volkomen steriel zal zijn, dan pas zijn we allemaal veilig! Het beperken van luchtvervuiling is goed, maar het gevoel voor de realiteit lijkt hier verdwenen, net als in het energie en klimaat debat.                                

Europa loopt voorop wat betreft een schoon milieu maar de EU lijkt niet te beseffen dat we dat hebben bereikt dankzij onze welvaart. Het is op deze site al vaak uitgelegd. Maar die goede milieu status schept een werkgelegenheidsprobleem voor EU milieuambtenaren zoals Potočnik. Kijk, als je Commissaris voor Klimaat bent is het direct duidelijk dat je eigenlijk niets te doen hebt. Dat is zoiets als ‘Minister voor veel zon’ of het ‘Ministry of Silly Walks’ voor wie zich die Cleese klassieker kan herinneren. Maar voor Milieu heb je nog een kans iets te verzinnen, ook al is er niet direct een probleem. Hoe je dan te werk gaat? Hier volgt wat uitleg en het recept.

Zaai angst en oogst makke schapen
Het patroon is telkens hetzelfde en maakt gebruik van het angst-mechanisme. Piet Vroon legt dit uit in zijn geweldige boek ‘tranen van de krokodil’. Hij behandelt daarin de evolutie van ons brein en schetst de strijd tussen het evolutionair oude dierlijke deel en de cortex, ons recente menselijke deel van het brein. Dit is de strijd tussen intuitief en rationeel handelen. Angst verhindert rationeel denken en drijft mensen naar intuitief handelen en zoeken naar veiligheid, bijvoorbeeld in kudde gedrag. Dictators hebben deze techniek al sinds mensenheugenis toegepast. Enkele in het openbaar gewelddadig afgemaakte medemensen (en het rondspreken daarvan) creeert hele makke schapen. Op een veel subtielere manier passen religies dit ook toe door volgelingen te intimideren met hel en verdoemenis als je je niet (volgens hen) goed gedraagt. Ook de groene religie heeft deze techniek ontdekt en met succes toegepast.

Men neme enkele wetenschappelijk klinkende feiten die zorgvuldig uitgezocht zijn om te zeggen wat je onderbouwd wilt hebben. De EU heeft hier een Instituut voor, het EEA: European Environmental Agency in Kopenhagen.

Professor Jacqueline McGlade, EEA Executive Director, said:

“European Union policy has reduced emissions of many pollutants over the last decade, but we can go further. In many countries, air pollutant concentrations are still above the legal and recommended limits that are set to protect the health of European citizens. In fact, air pollution reduces human life expectancy by around two years in the most polluted cities and regions.”

Mocht iemand denken dat dit Instituut een wetenschappelijke taak heeft om kritisch na te gaan wat de milieuproblemen van de EU zijn die heeft het mis. McGlade doet niet eens moeite dit te suggeren:

The EEA’s ‘Air quality in Europe — 2012 report’ examines citizens’ exposure to air pollutants and provides a snapshot of air quality in Europe. [Let op, hier komt-ie:] The report is intended to support the development of more effective clean air policies

Dat laat aan duidelijkheid niets te wensen over; de uitkomst stond al vast. Met zo’n suggestief ‘resultaat van wetenschappelijk onderzoek’ gaat men vervolgens naar de kwaliteitsmedia, voegt naar smaak en gewenst resultaat wat angstaanjagende perspectieven toe en wacht tot dit zijn werk doet. Proef regelmatig en lees uw krant. Om de smaak te versterken helpt het om wat beangstigende ingredienten te lekken naar geschikte NGO’s die graag willen helpen om wat voor hun subsidie te doen (zie o.a. de blogs over WNF).

Zo simpel is het, het kan bijna niet mislukken. Althans zo lijkt het in het huidige technologie-averse Europa waar de onderzoeksjournalistiek verdreven is naar de blogosfeer en mainsteam journalistiek kritiekloos het groene geloof helpt verkondigen.
Mijn advies voor hen die de donderpreek van Potočnik over de gevaarlijke lucht nog gaan lezen: ga vooral door met ademhalen.

Door |2013-07-01T19:21:25+00:001 oktober 2012|35 Reacties

35 Comments

 1. Niek Rodenburg 3 oktober 2012 om 10:12 - Antwoorden

  En de Duitse Bank, zit zij stil bij deze klimaatgekte?

  Neen.

  Deutsche Bank löst Analyseabteilung für die Folgen der Erderwärmung auf

  op

  http://www.kaltesonne.de/?p=5985

 2. Niek Rodenburg 3 oktober 2012 om 10:21 - Antwoorden

  Boels069 schreef:

  Energiebedrijven vrezen een stroomtekort door de opmars van groene energie. Aanleg van buffercapaciteit gaat veel geld kosten.

  <a href="http://fd.nl/economie-politiek/848010-1210/extra-energieheffing-dreigt?s_cid=home:articlelead1

  ” target=”_blank”>http://fd.nl/economie-politiek/848010-1210/extra-energieheffing-dreigt?s_cid=home:articlelead1

  We gaan langzaam naar het moment dat de Nederlandse burgers minstens € 100 per maand (!) aan extra energieheffingen moeten betalen.

  Dus bovenop uw maandelijkse energienota, beste mensen.

  Nu niets doen en nog vier jaar afwachten is geen optie, want in dezelfde periode van vier jaar gaat uw netto besteedbare inkomen ook al bijna datzelfde bedrag achteruit.

  Dus trek, om een idee te krijgen, even € 200 af van uw huidige netto besteedbare maandelijkse bedrag….plus een x bedrag dat de kale energieprijzen nog stijgen in die vier jaar.

  Met dank aan de windmolens.

 3. Niek Rodenburg 3 oktober 2012 om 10:25 - Antwoorden

  Turris, één van de topics in het boek is een betaalbare energievoorziening voor iedereen in 2050.

  Met het artikel in het FD komen we een aardig eind in de richting.

 4. Niek Rodenburg 3 oktober 2012 om 10:30 - Antwoorden

  Elke Euro die een nieuwe regering in de komende vier jaar aan zogenaamde duurzame windenergie besteedt moet door de inwoners van Nederland vier keer terugbetaald worden.

  Meneer Leegte.

  Even terzijde.

  Jammer dat naar aanleiding van uw vragen aan de minister het besluit is genomen om bijna € 8 miljoen aan Bonaire te schenken om een volksopstand te voorkomen vanwege exploderende energieprijzen.

  Hmm, wellicht schept dit een precedent?

  Waarom Bonaire wel en wij niet?

  De energieprijzen schieten hier immers ook de komende jaren door het plafond.

 5. boels069 3 oktober 2012 om 10:30 - Antwoorden

  Een voormalige groenplasser heeft een boek geschreven: "The Rooftop Revolution".

  Stuk in de VK:

  'Over een paar jaar is zonnestroom winnaar'
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archi

 6. Niek Rodenburg 3 oktober 2012 om 16:25 - Antwoorden

  Voor Rypke:

  Geen gedwongen ontpoldering Hedwigepolder

  http://www.nu.nl/binnenland/2924775/geen-gedwonge

 7. Niek Rodenburg 3 oktober 2012 om 16:38 - Antwoorden

  Een mens zou niet goed worden van de luchtfietserij van het Politburo voor de Leefomgeving.

  Om de veiligheid rond het IJsselmeer te waarborgen moeten er megapompen in de Afsluitdijk geplaatst worden om te voorkomen dat het water in het IJsselmeer te hoog wordt als gevolg van de stijging van de zeespiegel die dan weer door een klimaatsverandering veroorzaakt zou worden.

  Op de groene spreekbuis van het Politburo:

  http://www.duurzaamnieuws.nl/bericht.rxml?id=8926

 8. Niek Rodenburg 3 oktober 2012 om 16:43 - Antwoorden

  Nog een geval van luchtfietserij, geothermie.

  Tien ik vorig jaar een stukje schreef over aardwarmte in de Koekoekspolder en daar zei dat er vast nog wel een lijk uit de kast zou komen, werd ik voor niet deskundig genoeg versleten.

  En wat zien ik? Het project is een stuk minder rendabel dan ons eerst werd voorgespiegeld. Om te voorkomen dat de komende winter de ijspegels aan de buizen in de kassen hangen moeten er snel nieuwe krachtige pompen geplaatst worden die het koude water weer op een paar kilometer diepte te krijgen.

  Er is meer energie nodig om afgekoeld bronwater terug te pompen dan aanvankelijk berekend bij de aardwarmtepomp in Koekoekspolder.

  http://www.energiek2020.nu/nieuws/detail/zwaarder

 9. Niek Rodenburg 3 oktober 2012 om 16:51 - Antwoorden

  Nog een staaltje luchtfietserij:

  Rijksoverheid wil 4 gigawatt aan zonnestroom in 2020

  http://www.energieoverheid.nl/2012/10/03/rijksove

  Met de toepassing van grootschalige windparken die het klimaat gaan beïnvloeden en lokaal meer bewolking veroorzaken heeft uitbreiding van PV installaties geen zin.

  Meneer Leegte: we horen zo weinig van u.

Geef een reactie

Solve : *
15 + 1 =


Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK