Nationaal park Hohe Tauern., gemaakt op de terugweg: het volgende conferentiethema in Triest is watervoorziening. De Alpen zijn het dak en een waterreservoir voor Europa

Afgelopen week was ik uitgenodigd in Italie voor de conferentie Trieste Next. Triest is de havenplaats van het vroegere Habsburgse rijk, 150 kilometer vanaf Venetie, die zich- zoals zovele andere regio’s- nu wil profileren als innovatieregio. Italianen zijn geen Duitsers qua orde, maar de zaak was goed verzorgd en gastvrijheid was top.

GMO blijft achter in Europa
Het ging mij vooral om contacten met wetenschappers. Zo dineerde ik afgelopen vrijdag met Mister GMO Robert Beachy van het Donald Danforth Plant Science Center: hij gaf afgelopen zondag een lezing over de zegeningen van biotech, en de vraag waarom Europa in acceptatie achterblijft: de VS, Brazilie en Argentinie zijn koplopers. Twintig procent van de Italianen geloofden ook dat er in tomaten geen genen zitten. Daarover later meer.

Brito (Unesco): wetenschappers moeten politiek activist worden
Ik ontmoette ook Lidia Brito, een kettingrookster uit Mozambique en Directeur Science Policy &Sustainable Development van Unesco. Ze studeerde ooit bosbouw in Wageningen en kwam een klassiek alarmistische neuzellezing houden over de Planet under Pressure – blabla, met een eigen declaration die de ‘staat van de aarde’beweert weer te geven.

Alle kritiek op het IPCC negerend moesten volgens haar wetenschappers politiek activist worden. Hoewel ik haar persoonlijk wel mocht en met Brito ontbeet, vond ik het de slechtste lezing ooit op het Noordelijk Halfrond gegeven. Ik ga er later dieper op in..

De volgende conferentie gaat over de beschikbaarheid van water: en daarom besloot ik in de Alpen, watertoren en dak van Europa wat foto’s te maken. Zoals hier van de Venediger Gruppe in Nationaal Park de Hohe Tauern, waar de Isel ontspringt en de Umbalfalle.