Terug van Triest

Nationaal park Hohe Tauern., gemaakt op de terugweg: het volgende conferentiethema in Triest is watervoorziening. De Alpen zijn het dak en een waterreservoir voor Europa

Afgelopen week was ik uitgenodigd in Italie voor de conferentie Trieste Next. Triest is de havenplaats van het vroegere Habsburgse rijk, 150 kilometer vanaf Venetie, die zich- zoals zovele andere regio’s- nu wil profileren als innovatieregio. Italianen zijn geen Duitsers qua orde, maar de zaak was goed verzorgd en gastvrijheid was top.

GMO blijft achter in Europa
Het ging mij vooral om contacten met wetenschappers. Zo dineerde ik afgelopen vrijdag met Mister GMO Robert Beachy van het Donald Danforth Plant Science Center: hij gaf afgelopen zondag een lezing over de zegeningen van biotech, en de vraag waarom Europa in acceptatie achterblijft: de VS, Brazilie en Argentinie zijn koplopers. Twintig procent van de Italianen geloofden ook dat er in tomaten geen genen zitten. Daarover later meer.

Brito (Unesco): wetenschappers moeten politiek activist worden
Ik ontmoette ook Lidia Brito, een kettingrookster uit Mozambique en Directeur Science Policy &Sustainable Development van Unesco. Ze studeerde ooit bosbouw in Wageningen en kwam een klassiek alarmistische neuzellezing houden over de Planet under Pressure – blabla, met een eigen declaration die de ‘staat van de aarde’beweert weer te geven.

Alle kritiek op het IPCC negerend moesten volgens haar wetenschappers politiek activist worden. Hoewel ik haar persoonlijk wel mocht en met Brito ontbeet, vond ik het de slechtste lezing ooit op het Noordelijk Halfrond gegeven. Ik ga er later dieper op in..

De volgende conferentie gaat over de beschikbaarheid van water: en daarom besloot ik in de Alpen, watertoren en dak van Europa wat foto’s te maken. Zoals hier van de Venediger Gruppe in Nationaal Park de Hohe Tauern, waar de Isel ontspringt en de Umbalfalle.

Door | 2012-10-04T15:23:52+00:00 4 oktober 2012|13 Reacties

13 Reacties

 1. Niek Rodenburg 4 oktober 2012 om 16:53- Antwoorden

  De volgende conferentie gaat over de beschikbaarheid van water: en daarom besloot ik in de Alpen, watertoren en dak van Europa wat foto’s te maken.

  Jammer dat driekwart van al dat heerlijke Alpenwater door twee rivieren naar zee wordt weggespoeld.

  Als de volgende conferentie dan ook maar gaat over hoe we dat water kunnen conserveren en dat niet die oude grammofoonplaat met krassen over de klimaatverandering er aan de haren wordt bijgesleept.

  Trieste. Oude herinneringen komen boven. Een bezoek aan de Illy koffiefabriek herinner ik me als de dag van gisteren.

  En het bezoek aan de Grotta del Gigante in Basovizza, net tegen de heuvels aan boven Trieste.

  De Dom van Milaan past er zomaar in.

  Daar zie je hoe de pre-steentijd er in werkelijkheid heeft uitgezien.

  Tja, een mens moet toch wat als je daar drie maanden in de bush staat en de Bora waait al die tijd.

  We stonden met ons meetsysteem naast een aquaduct uit historische tijden maar waar Trieste nog steeds drinkwater uit de bergen mee krijgt aangevoerd.

 2. René Brioul 4 oktober 2012 om 20:28- Antwoorden

  Waarom blijft Europa achter met GMO?

  Omdat GMO producten essentiële ingrediënten missen die maken dat het consumerende menselijke lichaam ook essentiële ingrediënten gaat missen waardoor hele nare afwijkingen gaan ontstaan (zoals o.a. extreme kankergezwellen)

  Mij hoor je dus bepaald niet klagen over het achterblijven van Europa inzake GMO gewassen.

  Gelukkig zijn er steeds meer landen die Monsanto en hun GMO producten het land uit kieperen, en dit bepaald niet zonder reden!

 3. JanWaalwijk 4 oktober 2012 om 21:20- Antwoorden

  Dus het genetisch materiaal van een plant dat iets veranderd is )maar het blijft wel een maiskorrel) zou het genetisch materiaal van een mens of dier kunnen veranderen? Dat moet je toch eens nader proberen uit te leggen Rene.

 4. baksteen 4 oktober 2012 om 21:23- Antwoorden

  Rene, interessant! alles om me heen krijgt kanker dus alle informatie is welkom.

  Heb je wat statistieken en rapporten voor me.

  Geen Greenpeace, WWF en zo, maar dat had je denk ik al wel begrepen.

 5. Turris 4 oktober 2012 om 21:38- Antwoorden

  @ René Brioul: Probeer echte wetenschappelijke (geen MilieuDefensie graag!) bewijzen aan te dragen voor je politieke vooringenomenheid tegen GMO! De overheid heeft er strenge regels voor!

  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/biotechno

 6. LCF 4 oktober 2012 om 23:01- Antwoorden

  Brioul,

  Ik ga er niet eens cynisch over doen. Het Belgische Devgen is vorige week door Syngenta van de beurs gehaald. http://www.devgen.com/index.php
  Rijst voor de Indiërs, verhoogde opbrengsten door minder gevoeligheid voor nat/droog, beestjes-boe!-rijst, oogsten in meerdere seizoenen enz. etc.

 7. René Brioul 5 oktober 2012 om 08:28- Antwoorden

  @Turris:

  De overheid heeft er strenge regels voor!

  Nee maar zeg Turris, DAT stelt me echt helemaal volledig gerust!!!

  De overheid heeft er strenge regels voor….

  DAN is het pas echt goed en kunnen we rustig verder in SLAAP sukkelen.

  Veel dank voor deze geweldige geruststelling.

  Diezelfde overheid past natuurlijk ook heel erg goed op de gezondheid van haar burgers, en zorgt ervoor dat voedselveiligheid en veiligheid van medicatie & vaccins VOLLEDIG is gegarandeerd.

  Goh, dat ik daar zelf niet op heb kunnen komen….

 8. René Brioul 5 oktober 2012 om 08:57- Antwoorden

  Info over GMO gerelateerd onderzoek:

  nieuw toxicologisch onderzoek naar de effecten van de maïs NK603, dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Food and Chemical Toxicology.

  De eerste studie op langere termijn naar de toxicologische effecten van het voeren van proefratten met genetisch gemanipuleerde maïs werd uitgevoerd door professor Séralini van de universiteit van Caen (Frankrijk).

  “Als deze resultaten juist zijn – en de ruwe onderzoeksgegevens zullen ter verificatie door andere wetenschappers beschikbaar worden gesteld – dan zijn ze aanleiding voor een extra voorzichtige benadering door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA en de Europese Commissie,”

  “Dat is trouwens ook de benadering van de Franse overheid die vandaag bekend maakte dat het Agence Nationale de Sécurité Sanitaire (ANSES) alsmede EFSA gevraagd wordt om de verontrustende bevindingen van deze studie nader te onderzoeken. Afhankelijk van de uitkomst zal de Franse overheid de Europese autoriteiten verzoeken om alle noodzakelijke maatregelen te treffen om de volksgezondheid te beschermen. De Franse overheid stelt ook dat dit onderzoek lijkt te bevestigen wat we al jaren stellen: de toxicologische studies naar de effecten van GGO-voedsel, zoals die tot nog worden geëist door Europese regelgeving in het kader van de toelating op de Europese markt, zijn onvoldoende diepgaand en grondig.”

  Séralini en zijn team onderzochten – in het diepste geheim – een groep van 200 ratten die verschillende soorten van GGO-maïs gevoerd werd gedurende twee jaar (met en zonder het bestrijdingsmiddel Round-Up en een controlegroep met gewone maïs). Uit de resultaten blijkt een onrustwekkend hoge mortaliteit bij de ratten die gevoerd werden met maïs NK603. “Hoe dan ook onderstrepen de Europese groenen dat de gebruikelijke toxiocologische onderzoeken van twee tot drie maanden onvoldoende zijn. De onderzoeksgegevens die Monsanto en andere multinationals beschikbaar stellen zijn niet objectief en niet gebaseerd op serieus wetenschappelijk en betrouwbaar onderzoek. Het is cruciaal dat nationale en Europese instituten belast met bescherming van de volksgezondheid de financiering en uitvoering van dit soort onderzoek zelf gaan doen.”

  ============================

  Kaoud, of Cairo University’s Faculty of Veterinary Hygiene, fed nine groups of rats and mice different genetically modified foods — food made from organisms that have been biologically modified to incorporate genes with desired traits — and analyzed their physiological and psychological reactions.

  The most common genetically engineered crops can resist herbicides or even create their own insecticides. Others have been manipulated in laboratories to enhance their tolerance to drought and water scarcity.

  While some genes are extracted from another plant and inserted in the genome of the new super plant, the most commonly added gene is Bacillus thuringiensis, or Bt — a soil bacterium that naturally produces crystal proteins fatal to insects. When a Bt gene is inserted into corn or cotton, each plant in the field becomes an insecticide that causes insects’ stomachs to rupture when they feed on it.

  Ninety-five percent of genetically modified crops planted worldwide come from Monsanto, the world’s leading biotechnology and genetic engineering company. The four main genetically modified crops are corn, soya, canola and cotton, and they have spread all over the world since their initial commercialization in 1995.

  Egypt imports genetically modified corn

  Egypt agreed to import Monsanto’s genetically modified corn, MON 810, in 2008. The crop can resist a pest called the corn borer. Two shipments of 70 and 40 tons respectively have already arrived in the country.

  The 70-ton shipment arrived in Egypt in December 2010 and was planted in 10 governorates, with no restrictions on planting. The 40-ton shipment arrived in January this year, but was seized by the Agriculture Ministry and destroyed because it was not properly approved.

  There are many issues related to genetically modified organisms. Some are environmental, because most of these genetically modified crops pollinate, and fields with regular crops located in a perimeter of 50 kilometers can be contaminated.

  There are also patent issues. As soon as Monsanto or another biotechnology company breaks the genome of the plant to insert a new gene, the seed becomes the property of the company and is subjected to intellectual property rights — a big threat to farmers’ independence worldwide and to their right to save seeds and replant them the next season.

  ====================================

  'Seeds of Destruction’ is een essentieel boek voor iedereen die eet en drinkt…! Het zijn inderdaad de ‘zaden van verwoesting’, waarover dit boek spreekt. ’Seeds of Destruction’ is een keiharde aanrader, omdat het een vakkundig geschreven boek is, gebaseerd op gedegen onderzoek door wetenschappelijk schrijver William Engdahl.

  @JanWaalwijk:

  Als het menselijk lichaam bijvoorbeeld geraffineerde witte suiker moet verteren dan zijn daarvoor bepaalde mineralen nodig.

  Door het raffinageproces zijn deze mineralen uit de suiker gehaald en moeten ze dus door het lichaam worden aangeleverd.

  Hierdoor worden deze mineralen aan het lichaam onttrokken en ontstaat er een gebrek aan, hetgeen leidt tot lichamelijke klachten.

  Dit geldt voor elke vorm van "bewerkt" voedsel / ingrediënt.

  De hele voedselketen staat bol van "onvolledige" en min of meer giftige ingrediënten welke uiteindelijk met succes leiden tot meerdere vormen van ziekte.

  Kijk bijvoorbeeld maar eens naar kunstmatige zoetstoffen.

  Nou weet ik wel dat Turris heeft gesteld dat de overheid goed op ons past met allerlei "regels", maar daardoor laat ik me niet in slaap sussen. Niet door Turris en niet door de overheid.

 9. Hajo 5 oktober 2012 om 09:34- Antwoorden

  @Rene Brioul: je draaft nu echt compleet door… de kankerepedemie in het westen komt evenals vele andere epedemien (alzheimer, depressie, obesitas, hart- en vaatziekten, suikerziekte) door onze overmatige consumptie van koolhydraten (suiker + zetmeelproducten). En of die al dan niet geraffineerd zijn maakt helemaal niet zo veel uit. Zo heeft witte rijst een lagere glycemische index dan bruine rijst. En bruin brood ongeveer dezelfde gi als wit brood. En nooit was er zo'n ruime beschikbaarheid aan essentiele voedingsstoffen in de vorm van supplementen als nu. Iedereen die de moeite neemt daar iets op te studeren en zijn voeding aanvult met enkele supplementen (vit D in de winter etc.) die leeft gezonder dan onze voorouders het ooit gedaan hebben. En om dan te gaan roepen dat GMO mais ons ziek maakt terwijl gewoon ouderwetse mais dit al doet is der wereld op zijn kop.

  Maar goed van iemand die in nulpuntsenergie en complottheoriën gelooft, verwacht ik verder ook niet al te veel zinnige bijdragen in een wetenschappelijk debat. Het spijt me.

  Zie verder: http://www.nytimes.com/2002/07/07/magazine/what-i

  Kunstmest, bestrijdingsmiddelen en GMO zijn een zegen voor de mensheid en voor de natuur (minder landbouwareaal nodig!)

  En tuurlijk zullen we fouten maken als we nieuwe producten lanceren…. denk softenon…. en komen er hypes als muisarm… maar end of the day zijn we beter af!

 10. René Brioul 5 oktober 2012 om 10:05- Antwoorden

  @Hajo

  Bedankt voor deze typering.

  Geniet dan maar fijn van de zegeningen van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en GMO.

 11. Turris 5 oktober 2012 om 10:44- Antwoorden

  @ René Brioul: Alarmisme is tot kunst verheven?

  Te veel korreltjes zout is ook giftig!

  We gaan niet meer terug naar de tijd van zelfbemesting door "in de tuin te schijten". Er zullen steeds meer industrieel geproduceerde landbouwproducten (ook via GMO) nodig zijn om de extra 2 miljard mensen in 2050 te kunnen voeden.

  Wetenschapelijk onderzoek naar en overheidsregels blijken nodig. Tegen alarmisme ook!

 12. René Brioul 5 oktober 2012 om 10:58- Antwoorden

  Opmerkelijk.

  Climategate.nl sloeg alarm tegen het klimaatalarmisme.

  Wat waren ze blij hier dat er een opening leek te zijn bij de alarmisten om de argumenten van de anti-alarmisten aan te horen en mogelijk zelfs in debat te gaan.

  Hoe blij waren ze dat ze hier niet meer voor volslagen idioot werden uitgemaakt?

  Het was echter van korte duur, dezelfde techniek (iemand als volslagen idioot neerzetten) wordt hier driftig gebezigd om anders denkenden als onwaardige gesprekspartners neer te zetten om maar niet op de argumenten in te hoeven gaan.

  Nou, het beste ermee, van mij zullen jullie geen "last" meer hebben.

 13. Leo Bokkum 5 oktober 2012 om 13:29- Antwoorden

  Turris schreef: "Er zullen steeds meer industrieel geproduceerde landbouwproducten (ook via GMO) nodig zijn om de extra 2 miljard mensen in 2050 te kunnen voeden.

  Yo Turris,

  je lijkt de Kortzichtige Club van Rome wel: Hel en verdoemenis prediken om iets er door te drukken.

  Ook zonder Monsanto cs kunnen we op z'n sloffen die extra 2 miljard mensen voeden. Nú al.

  Een paar tractoren en wat landbouwonderwijs doen wonderen in de streken waar moeders nog voor de ploeg hangt.

  Maar jah, dáár valt natuurlijk niets aan te verdienen door de multinationals en de Overheidszakken die zij vullen.

  Je weet wel, die Overheid die over ons waakt.

  Laat me nou niet kotsen man. Je lult nét zo krom en beroerd als de groene maffia waartegen je jezelf hier verzet.

  Zo, en nu mag je het spiegeltje weer mijn kant opdraaien. ;~)

Geef een reactie