De NOS- ’s lands grootste bureauredactie is wreed in haar nachtrust verstoord op klimaat- en milieuzaken: Het parlementair onderzoek ‘kosten en effecten klimaat- en energiebeleid’ is verschenen, en meldt wat wij al jaren wisten: klimaatsubsidies werken niet. Eindelijk, nadat wij jarenlang van Bram Schilham en rooie kater Laroes moesten horen dat windmolentjes de wereld redden, op gezag van Greenpeace. Het Parlementair onderzoek werd uitgevoerd nadat VVD-kamerelid René Leegte dit aanvroeg.

Dankjewel voor alle waardering
Leegte nam actie na mijn bericht ‘kabinet zicht volledig kwijt op kosten klimaatbeleid‘, waarover Richard de Mos en volgens mij ook René Leegte Kamervragen stelden. Tenminste 18 miljard euro’s aan allerlei subsidies, waarbij de Algemene Rekenkamer constateerde dat onduidelijk is waar ze blijven, laat staan wat de doelmatigheid is. Dat Rekenkamer-rapport kon je eenvoudig opvragen, en was 2 jaar succesvol genegeerd door onze Twitterkamer.

Subsidies windmolens duurste vorm van strijd tegen gebakken lucht/ klimaatverandering
Het parlementair onderzoek verkondigt, wat wij al jaren schreven, en wat Matthijs Hisschemoller ook al jaren geleden schreef in ‘De lamentabele toestand van ons Energietransitiebeleid’: het ongebreidelde doneren aan voormalige nutsbedrijven als Eneco en Essent van miljarden euro’s MEP-subsidies en SDE naar wisselvallige energievormen zonder rentabiliteitstoetsing – eufemistisch ‘duurzaam’genoemd- is de duurste manier om CO2-uitstoot te mijden/brandstof te besparen.

Dit wist u al. Kosten per vermeden ton CO2: wind en vooral zonne-energie 15 to 50 maal duurder dan besparing en emissiebeprijzing

U bent jarenlang gefopt door overheid en media fijn dank u
Via SDE-subsidies zijn we 90 tot 200 euro per ‘vermeden ton CO2’ kwijt meldt het rapport. Zoals een studie van Weiman in 2010 aangaf, en Bodo Sturm in Dresden: wanneer je beslist minder CO2 wilt uitstoten in de strijd tegen gebakken lucht, en daarin succesvol wilt zijn moet dat stukken goedkoper en dat kan ook. In plaats van dure molens te planten voor minimaal 150 euro per vermeden ton, kun je via brandstofbesparing of slimmere beprijzing via emissiehandel komen op bedragen beneden de 10 euro per ton.

De milieubeweging- en dan vooral het Wereld Natuur Fonds- heeft u gefopt door te beweren dat je met windmolentjes effectief CO2-uitstoot mijdt, en zelfs de ijsbeer redt. Onze vaderlandse media faalde, door zelf géén van deze beweringen te controleren. En critici als ons af te serveren als lijdend aan Denial Disorder, of ‘boosheid en frustraties'(= u bent gek).

Niemand wilde dit verhaal 1,5 jaar geleden hebben
Het is kenmerkend voor onze tijd, dat zo’n ultralogische waarheid als een koe eerst in een ‘officieel rapport’van ‘vertrouwenswekkende autoriteit’moet verschijnen voorzien van een koebel met persbericht in Nieuwspoort: voor de vaderlandse journalistiek wakker wordt. Ik heb – ook met Marcel- enorm lopen leuren met dit verhaal: zelfs het Financieele Dagblad wilde het niet hebben, blijkbaar was verspilling van 18 miljard euro niet zo belangrijk. Nee, wij waren vast gek.

Ook Matthijs Hisschemoller is jarenlang tegen die muur van onbenul aangelopen, zowel bij de journalistiek als in de politiek. We mogen eenvoudig constateren dat de vaderlandse (milieu)journalistiek voornamelijk wordt bevolkt door Neanderthalers en zombies die alleen reageren als je ze via officiele kanalen prikkels toedient, liefst met zoveel mogelijk kabaal en gratis drankjes. Mijn indruk van het intelligentieniveau en dossierkennis van Kamerleden is al net zo hoog, en ik spreek velen die zich soortgelijk uitdrukken.

Maar gelukkig was Leegte er nog.
Gefeliciteerd René, en nu maar hopen dat jouw partij dit oppikt. De PvvdA wil nu 16 procent wisselvallige energie zonder rentabiliteitstoetsing voor 2020: een verdrievoudiging van het aantal molens op land, die niet op wind maar subsidie draaien volgens onze draaikont Rutte. Welke bestuurder zal gewoon zijn falen willen toegeven, en heeft de ballen die fout te herstellen?

Volgens mij is prestigeverlies minder belangrijk dan het landsbelang jongens en meisjes politici en bestuurders. Wordt eens volwassen, leg je kinderlijke neiging tot zelfprofileren af en stop met dat achterlijke getwitter. Ga gewoon doen waarvoor we jullie betalen: het landsbestuur CONTROLEREN, ipv wat Cameravragen stellen en landspolitiek degraderen tot jolige jeugdsoos.