Weer en demografie grote invloed op stook, meer dan isolatie?

Hoewel het grootste deel van de energierekening bestaat uit steeds meer belastingen en de nieuwe SDE-opslag van Henk Kamp (PvvdA), loont energiezuinigheid. Maar tot welke grens? Sinds 1978 isoleren we ons al kapot, zo meldde het CBS al in 2008: met een halvering van het gasverbruik per huishouden tot gevolg van 2800 kuub per huishouden per jaar naar 1400. Daar betalen we dan wel tweemaal zoveel voor als in 2000, dankzij alle ‘nieuwe tarieven’.

Binnenklimaat bedreigd.
Verplichte energielabels voor woningen leggen de lat met isoleren steeds hoger. Mijn lokale overheid gaf gul duizenden euro’s subsidie per woning om ze te isoleren met extra piepschuimwanden. Had mijn raam al dubbele beglazing, die beglazing kon nóg dubbeler. Bij deze nog dank voor uw bijdrage. Maar zoals ik al voor Het Parool schreef: het binnenklimaat is bedreigd door gebrek aan ventilatie met gezondheidsgevolgen voor bejaarden.

Peak Isolatie
Er is een grens aan de mate waarin je woningen kunt dichtsealen. Ook is het maar de vraag of met piepschuim omgordde spouwmuren wel energie besparen. Want de zonnewarmte die op een winterdag voor warmte zorgt komt óók niet meer binnen, terwijl als het ’s nachts koud is je toch onder de dekens ligt. En je de verwarming al lager zet. Waarmee ik de vraag wil stellen: is onderhand Peak Isolatie niet bereikt?

Meet je energiebesparing door isolatie of sociale isolatie
Wie daar het internet en zijn kennissen voor wil afschuimen en waardevolle tips heeft, wees welkom..
Hoeveel energiewinst valt via isoleren nog te halen? Zoals het CBS al aangaf zijn buitentemperatuur en demografische ontwikkelingen minstens zo belangrijk. Er wonen steeds minder mensen per huishouden. Dus als je te triomfantelijk roept ‘we verbruiken steeds minder per huishouden’is dat het zelfde als zeggen: per minder mens verbruiken we minder.

De wildgroei aan eenpitters en gescheiden halfgezinnen sinds 1978 die hun potje kook en stoommaaltijd bij AH halen is nog geen maat voor energiebesparing, meer voor energieverbruiksverplaatsing en sociale isolatie: met minder douchers verbruik je minder.

Volgens mij naderen we nu een punt, waarbij de beste besparing volgt uit jezelf isoleren tegen de overheid. De SDE-opslag van 150 euro van Henk Kamp (PvvdA) om windmolens te bouwen voor de milieubeweging en het crisisbestendig maken van Van Oord, Imares en de Offshorebranche doet alle besparingsgedrag teniet. Dat is wel weer ‘duurzaam’ in de moderne betekenis van het woord: overheidsmisleiding.