Nederland is marktleider bij zaadverbetering én bij nanotech

Gisteren bezocht ik Mission Seed Space van zaadverbeter-bedrijf Incotec in Aalsmeer. Daar werd bovenstaande oproep gedaan: haal meer uit je zaad, geheel onschuldig zonder dubbele bodem door een Wageningse alumnus-plantenwetenschapster.

Het blijkt dat Nederland wereldmarktleider is in zaadverbetering van agrarische gewassen en uiteraard horticultuur (bloemen), 50 procent van de wereldmarkt. Bedrijven zitten verenigd met (meest Wageningse) wetenschappers in Seed Valley.

Hup Holland Hup
Hoewel het bekend is dat Nederland marktleider is in tuinbouwproducten wist ik dít niet. Vandaar even deze mededeling met een hoog ‘Hup Holland’-gevoel. Voor zo’n verzopen smurfenlandje – je krijgt rond Aalsmeer altijd het gevoel dat je een zwemvest nodig hebt- doen we het op een aantal terreinen verrassend goed. We hadden een milieubeweging/ecoloog-vrije en dus optimistisch stemmende middag. Nadruk lag op menselijk vernuft en oplossingen, in plaats van apocalyptische demagogie en het verheerlijken van vroeger (toen alles beter was).

Boeddha uit de ruimte geland
Incotec had André Kuipers uitgenodigd voor een lezing over zijn ruimtereis en benodigde wetenschap en techniek. De astronaut met uitstraling van glimlachende Boeddha zelve, vervult een goede functie in NL: hij toont de zegeningen van techniek en wetenschap aan kleine kindjes.

In de hoop dat ze later geen bureaucratische bemoeiwetenschappen (managementblabla) of toegepaste vrijetijdskunde gaan studeren of nog erger, journalistiek en media: maar iets nuttigs, creatiefs en intelligents waar mensen en de wereld iets aan hebben. Techniek dus, want in de groeimarkt van agrotechnologie- zoals zaadverbetering- groeit het personeelstekort. We moeten al 7 miljard mensen voeden, straks 9 miljard. Met de Ot en Sienlandbouw en ‘sorry dat jij bestaat’-mentaliteit van de milieubeweging lukt dat niet.

Kuipers is ideaal rolmodel voor ‘de jongere’
Ik kan mij geen beter rolmodel voorstellen voor kindjes dan Kuipers. Tot groep 8 krijgen kindjes in het basisonderwijs verder alleen nog jufjes te zien die al moeite hebben met de tafel van 4. Op intellectueel niveau zouden Nederlanders dus ook meer uit hun (menselijke) zaad kunnen halen: door het basisonderwijs meer kennisgericht te maken en niet alle onderwijzers weg te jagen. Met goede rolmodellen voor de klas kun je meer technisch talent gewoon uit eigen land halen: ik werd zelf voor biologie en natuurstudie gewonnen dankzij een onderwijzer die dat stimuleerde.

    Opa vertelt..
    Het aandeel ‘jongeren’, dat straattaal lispelend (fokking kankah) als een plant zijn puberteit doorbrengt achter de gamebox, neurotisch vergroeid met iphone om elkaar mee te delen dat ze nu ‘hier’zijn met heulveulvrienduh en niet ‘daar’: het woekert als onkruid en daar heb je als economie niks aan. Het enige dat ze in groepsverband voor elkaar krijgen is na een facebookoproep een dorp kort en klein plunderen. Kunstmatige verveling, bij gebrek aan goede voorbeelden. Als André gelispel over ‘fokking kankabitsj fokking erg’ en een sociaal aangeleerd harnas van onverschilligheid kan ombuigen in ‘jaa ik wil techniek studeren’: hoeraa.

Goede mentoren, rolmodellen zijn bij intellectuele heropvoeding van de Nederthaalse jongere van levensbelang, én voorbeelden van techniek en menselijk vernuft die de verbeelding prikkelen. Die rolmodellen moeten bij Nederland uit de ruimte komen: alleen daar heb je geen last van managers en ‘deskundigen’die volgens de laatste management/ PvdA-pedagogische mode vakmensen buiten spel zetten ter vergroting van de papieren verantwoording. Oh nee, we doen nog eens een ‘bewustwordingscampagne’.

Nanotechnoloog Dave Blank
De aan de TU Twente verbonden nanotechnoloog Dave Blank vertelde nogmaals wat ik al wist door eerder in Delft te werken. Dat Nederland vooral op wetenschappelijk gebied een wereldspeler is (top 3) in ontwikkeling van nano-technologie. Eerst via Nanoned, nu via Nanonext. Hup Holland hup. Hij kwam met die prikkelende technische voorbeelden, zoals een pil met lab on a chip, die bij constatering van stoffen uit kankercellen een signaal doorgeeft aan je mobieltje: raadpleeg de huisarts. Leve het menselijk vernuft! Iedereen werd vrolijk van zijn lezing, en al zou maar één tiende ervan nuttig zijn, het is mooi dat mensen dit kunnen bedenken.

Plant waarschuwt plant en plaagpredator
Als eerste spreker kwam de Wageningse plantenwetenschapper Ernst van den Ende opdraven: we kunnen gebruik maken van de signaalstoffen die planten uitzenden wanneer ze door een insect worden aangevreten. Planten ‘waarschuwen’elkaar, en ze produceren dan ook stoffen die de predator van het plaaginsect aantrekken.

Reeds over geschreven voor Het Parool en lees vooral het werk van Jean Marie Pelt van de Universiteit van Metz: geweldig, planten hebben wel 30.000 stofjes tot hun beschikking, van het dodelijkste gif tot waarschuwingsstoffen voor elkaar: ‘pas op, een plantenvreter, zet je giffabriek aan’. Nederland en Wageningen zijn leider in ‘meer met minder’: met zo weinig mogelijk grondstoffen en energieverbruik zoveel mogelijk produceren.

En daarom: Hup Holland Hup
Alsof het nog niet genoeg was: ook nog een professioneel gezelschap illusionisten trad op. Ook daarin zijn we goed, zie ook Hans Klok. Kortom, als trendbreuk in mijn meestal kritische stukjes eens iets liefs, optimistisch met columnistische insteek. Wat zijn we – zelfs onder exponentieel groeiende lastenverzwaring en bureaucratisering – nog een heerlijk innovatief verzopen landje.