Klimaat verandering krijgt de schuld van alles, dat is bekend. Maar de Financial Times had vandaag toch weer iets ‘nieuws’, ‘Atlantic air routes likely to be more turbulent’ was de titel van het artikel. En inderdaad, veroorzaakt door climate change. Volgens de inleiding vindt FT het zelf ook frappant:

Climate change has been blamed for a series of Biblical occurrences from rising sea levels, fires and floods to droughts. Now scientists say it is likely to directly affect business travellers on one of the world’s busiest routes. Risk of aircraft turbulence on transatlantic routes is likely to double because of global warming in coming years, says research published yesterday.

Met zo’n helse opsomming verwacht je dat het cynisch bedoeld is. Maar nee, de FT is bloedserieus en drukt het allemaal af zonder enige kritische analyse. Hoe gek denken ze dat hun lezers zijn ? Irritant om zo voor infantiel en goedgelovig te worden genomen. Geen enkele duiding of kritische analyse, wat copy-paste werk, en weer een artikel. De onderzoeksjournalistiek is wegens tijdgebrek en censuur overleden. Als uw hart het aan kan lees dan nog even mee (tip: probeer het als humor te zien):                                                   

Strength of bumpiness  is also likely to increase and, while unlikely to send aircraft routinely crashing to the ground, could put passengers and crew at more risk and force airlines to reroute flights.

Oh gelukkig, het is niet zo dat vliegtuigen door de turbulentie routinematig uit de lucht gaan vallen ().
Maar ‘reroute flights’ is natuurlijk niet dramatisch genoeg, dus:

…that could aggravate delays, increase fuel consumption and even push up ticket prices say the authors of what is said to be the first study to investigate a link between turbulence and climate change.

Nieuw: turbulentie-deskundige
Niet echt verwonderlijk dat daar nog niemand op gekomen was, maar nu hebben we climate change toch wel helemaal uitgemolken, zou je verwachten. Langzamerhand werd ik toch benieuwd naar de bron van dit alles: Dr Paul Williams, University of Reading. Kennelijk een ‘turbulentie expert’ (die hadden we nog niet geloof ik), want hij zegt verbaasd te zijn dat dit nog niet bestudeerd was:

Since turbulence at cruising altitudes injures hundreds each year, sometimes fataly, and costs airlines millions of dollars in damaged aircraft. ‘Broken skulls are a very common injury’.

Er vallen kennelijk nu al doden en vele gewonden, waar komt dit vandaan? ‘Volgens Dr Williams komt het allemaal doordat niet alleen de aarde opwarmt maar ook de straalstromen versnellen waardoor de turbulentie gevoeligheid toeneemt. Alweer een model studie, denk je dan. En ja, Dr Williams, samen met zijn co-auteur Dr Manoj Joshi van de University of East Anglia (ja die!) gebruikten computermodellen om uit te rekenen hoe de instabiliteit kan veranderen door toegenomen atmosferische CO2 niveaus. Arme academici, ‘publish or perish’, ze kunnen bijna niet anders. En nog het ‘Nature Climate Change’ gehaald ook (FT: Intensification of winter transatlantic aviation turbulence in response to climate change), goed voor de score zeker.

Surrealistisch toeval
Geloof het of niet maar ik zat de bewuste FT in het vliegtuig te lezen. Juist ja, hoog boven die Atlantic. In alle rust trouwens, zonder turbulentie. Maar toch werd ik er op weg naar het toilet door de stewardess op gewezen dat de fasten seat belts lampjes aan waren. We zijn in het westen zo extreem risico-mijdend geworden, dacht ik nog. Toen had ik het artikel nog niet gelezen. Ik heb al de nodige keren turbulentie gehad, dan zit je wat te hobbelen in je stoel, so what ? Lastig als je met spullen rondloopt, maar gevaarlijk? Toch benieuwd waar die doden en gewonden vandaan komen..

Het was de FT daags na Thatchers’ dood met veel –maar niet uitsluitend- lof voor haar ‘common sense’ beleid. En haar moed om haar standpunten standvastig te verdedigen. Waar is dat gezonde (boeren)verstand in Nederland gebleven, denk je met al die milieu- en klimaatgekte. Het wordt tijd voor een politicus die eens met de vuist op tafel slaat. Een kerel met ballen, zoals Thatcher, die durft op te komen voor gezond verstand en onzin ook onzin durft te noemen en zo de wetenschap haar kredietwaardigheid terug geeft. Zodat wij krantenlezers niet langer deze bagger hoeven te ondergaan. En nog belangrijker, die ervoor zorgt dat onze belasting-miljarden ingezet worden waar ze onze welvaart steunen in plaats van in de hopeloze bodemloze klimaatput waar Brussel ze wil.