Door Chris Morrison.

Vier vooraanstaande Italiaanse wetenschappers hebben een grootschalig onderzoek gedaan naar historische klimaattrends en zijn tot de conclusie gekomen dat het uitroepen van een ‘klimaatcrisis’ niet door de gegevens wordt ondersteund.

Als ze gegevens van een breed scala aan weersverschijnselen bekijken, zeggen ze dat een ‘klimaatcrisis’ van het soort waar mensen zich zorgen over maken ‘nog niet duidelijk is’.

De wetenschappers suggereren dat we, in plaats van onze kinderen te belasten met zorgen over de klimaatverandering, ze moeten aanmoedigen om na te denken over kwesties als energie, voedsel en gezondheid en de uitdagingen op elk gebied, met een meer ‘objectieve en constructieve geest’ en niet met beperkte verspilling. middelen voor ‘dure en ineffectieve oplossingen’.

Tijdens hun werk ontdekten de wetenschappers dat de intensiteit en frequentie van regenval in veel delen van de wereld stationair zijn.

Tropische orkanen en cyclonen laten op de lange termijn weinig verandering zien, en hetzelfde geldt voor Amerikaanse tornado’s. Andere meteorologische categorieën, waaronder natuurrampen, overstromingen, droogtes en de productiviteit van ecosystemen, laten geen “duidelijke positieve trend van extreme gebeurtenissen” zien.

Wat ecosystemen betreft, constateren de wetenschappers een aanzienlijke “vergroening” van de mondiale plantenbiomassa in de afgelopen decennia, veroorzaakt door hogere niveaus van kooldioxide in de atmosfeer. Satellietgegevens laten over het grootste deel van de planeet ‘vergroenende’ trends zien, waardoor de voedselopbrengsten toenemen en woestijnen worden teruggedrongen.

Gianluca Alimonti.

De vier wetenschappers zijn allemaal hooggekwalificeerd en omvatten natuurkunde-adjunct-professor Gianluca Alimonti, agro-meteoroloog Luigi Mariani en natuurkundeprofessoren Franco Prodi en Renato Angelo Ricci. De laatste twee hebben de snel groeiende ‘World Climate Declaration’ ondertekend.

In deze petitie wordt gesteld dat er geen sprake is van een crisis op het gebied van het klimaat en wordt opgeroepen om de klimaatwetenschap wetenschappelijker te maken. Het roept ook op tot de bevrijding van het ‘naïeve geloof in onvolwassen klimaatmodellen’. In de toekomst, zo zegt het rapport, “moet klimaatonderzoek aanzienlijk meer nadruk leggen op empirische wetenschap.”

‘Extreme’ weersgebeurtenissen die door klimaatmodellen – op de een of andere manier – worden toegeschreven aan de antropogene opwarming van de aarde, zijn nu het belangrijkste onderdeel van de klimaatalarmistische industrie.

Zoals de Daily Sceptic maandag meldde, gebruikte Sir David Attenborough een modelvoorspelling van het Britse Met Office in de eerste aflevering van Frozen Planet II om te beweren dat het Arctische zee-ijs in de zomer binnen twaalf jaar verdwenen zou kunnen zijn.

Maar de waarschijnlijkheid van winterse zwemgala’s boven de Noordpool in 2035 lijkt enigszins klein, niet in de laatste plaats omdat het Arctische zee-ijs sinds 2012 in veel zomers is gegroeid.

Volgens een recent rapport van het in de VS gevestigde National Snow and Ice Data Center zal “de omvang van het zee-ijs eind augustus waarschijnlijk groter blijven dan in de afgelopen jaren.”

Orkanen en cyclonen zijn favoriete onderwerpen voor groene alarmisten. Het is niet verrassend waarom ze zich op deze stormen concentreren, aangezien de Italiaanse wetenschappers opmerken dat historisch gezien ongeveer 60% van alle economische schade veroorzaakt door mondiale rampen het gevolg is van Amerikaanse orkanen.

Op 27 mei voorspelde het Met Office dat het Atlantische orkaanseizoen 2022, dat loopt van juni tot november, “hoogstwaarschijnlijk” bovengemiddeld zou zijn, met een “waarschijnlijkheid” van 18 genoemde tropische stormen, waaronder negen orkanen en vier grote orkanen.

Het huidige Atlantische orkaanseizoen kent zelfs de langzaamste start in dertig jaar. Eind augustus zijn er geen orkanen geweest, en slechts drie genoemde stormen, die geen enkele windsnelheden van 120 km/uur of hoger produceerden.

Er is voldoende bewijs dat de frequentie en intensiteit van orkanen en cyclonen weinig zijn veranderd ten opzichte van de recente historische gegevens.

“Tot nu toe laten mondiale waarnemingen geen significante trends zien in zowel het aantal als de energie die orkanen verzamelen”, merken de Italiaanse wetenschappers op.

De twee onderstaande grafieken laten dit zien:

Het IPCC heeft gerapporteerd dat orkanen in de Noord-Atlantische Oceaan sinds 1878 in frequentie zijn toegenomen, maar de wetenschappers merken op dat de waarnemingen in de eerste decennia van de 20e eeuw relatief laag waren.

Na correctie voor het gebrek aan observatiecapaciteiten in het verleden is er sprake van een nominale opwaartse trend. Deze trend, zo leggen ze uit, “is niet significant te onderscheiden van nul.”

De wetenschappers aanvaarden dat er recentelijk een toename van hittegolven heeft plaatsgevonden, die zij toeschrijven aan een stijging van de mondiale temperatuur met 1°C, hoewel zij opmerken dat de trends in de intensiteit van de mondiale hittegolven ‘niet significant’ zijn.

Ze wijzen er ook op dat slechts een beperkt aantal weerstations een toename van de wereldwijde regenval hebben waargenomen.

Overeenkomend bewijs voor de toename van de overstromingen blijft ongrijpbaar, zeggen ze, “en een lange lijst van onderzoeken toont weinig of geen bewijs van toegenomen overstromingsgroottes, waarbij sommige onderzoeken meer bewijzen vinden van afname dan van toename.”

Wat de droogte betreft, nemen de wetenschappers nota van de AR5-bevinding van het IPCC dat “conclusies over de toenemende mondiale droogtetrends sinds de jaren zeventig niet langer worden ondersteund.” Verschillende onderzoeken zouden geen stijging laten zien in de belangrijkste indices met betrekking tot mondiale droogtes.

In feite lijken een iets warmere en nattere planeet en een beetje extra CO2 wonderen te hebben gedaan voor de mondiale gewasopbrengsten.

Voor de periode 1961-2019 zijn de mondiale gemiddelde opbrengsten van maïs, rijst, sojabonen en tarwe naar verluidt elk jaar met respectievelijk 3,3%, 2,4%, 2,6% en 3,8% gestegen.

Chris Morrison.

Goed onderzochte, op feiten gebaseerde en geloofwaardige wetenschappelijke artikelen zoals deze zijn van cruciaal belang in de strijd om te voorkomen dat groene activisten en profiteurs vrij baan krijgen om elke slechte weersgebeurtenis als catastrofe voor tes tellen in ter bevordering van een ‘command-and-control Net Zero’-agenda.

Pogingen om afzonderlijke weersomstandigheden toe te schrijven aan de verbranding van fossiele brandstoffen door mensen zijn het product van koortsachtige verbeeldingskracht en klimaatmodellen van ‘garbage in, garbage out’. Rationele, op bewijs gebaseerde wetenschap moet bij elke gelegenheid worden gepromoot.

***

Lees meer bij Daily Skeptic

***

Naschrift van de redactie

Climategate.nl heeft al eerder aandacht geschonken aan deze publicatie. Omdat deze in strijd is met het officiële kllimaatnarratief (te weten: er is sprake van een nakende klimaatcatastrofe door opwarming van de atmosfeer als gevolg van menselijke CO2-uitstoot door het verstoken van fossiele brandstoffen – en dus dient het verbruik daarvan te worden teruggedrongen) heeft ze geleid tot protesten uit klimaatalarmistische kringen. De redactie van the European Physical Journal Plus (EPJP) is daarvoor gezwicht en heeft het betrokken artikel teruggetrokken.

***