Amerikaanse wetenschappers hebben in PNAS een nieuwe diersoort ontdekt, de PNAS-haas (probably not accepted in Science). Deze op publiek geld en academische tijd fouragerende haas vlucht voor de klimaatverandering- gedefinieerd als wel/geen sneeuwval; de ‘extreemweer-meme’.

Het is oerdegelijk langetermijn-onderzoek, waar je door de lange dataset van wel 3 winters toeval van trend kunt scheiden, als we Caroline Kraaijvanger mogen geloven op Scientias.nl ‘van kleur veranderende haas kan klimaatverandering niet bijhouden‘.

De onderzoekers bestudeerden 148 wilde hazen gedurende drie jaar. Elke week bestudeerden ze de kleur van de vacht en noteerden ze hoeveel sneeuw er in het leefgebied van de hazen lag.


Dit heet dan ‘klimaatbiologie’. Je mag er om lachen, maar het hoeft niet.
Uiteraard volgt dan de bekende toekomstprognose waar de hazen het héél erg moeilijk krijgen door wel/geen/veel/weinig sneeuw.

Tegen het jaar 2050 zal het sneeuwseizoen naar verwachting 29 tot 35 dagen korter zijn. Tegen het jaar 2100 is het sneeuwseizoen wellicht tot wel 69 dagen korter. De afname in sneeuw zou erin resulteren dat hazen vier tot acht keer meer dagen een kleurtje hebben dat niet bij hun omgeving past: ze zijn dan wit in een bruine omgeving. En dat maakt ze heel kwetsbaar voor roofdieren.

    Ach gossie. Wat is je giro?

Een sneeuwhaas is geen kameleon, so what?
Nogal logisch dat een witte haas niet meteen van kleur verschiet als hij van een besneeuwd naar onbesneeuwd grasveld rent.Toch lief dat Caroline dat kan opschrijven met zo’n groot geloof in ‘De Wetenschappers’, die integere politiek neutrale zoekers naar de academische mode die ze onderzoeksgeld oplevert van overheden de waarheid…Alleen in klimaatbiologie kun je na 3 jaar met 146 hazen zulke onzin concluderen na 3 sneeuwrijke winters.

Vroeger zou ik me aan zulke journalisten ergeren. Met Caroline ben ik nu in een stadium van berusting gekomen.