Het Amerikaanse National Park System is een van de slachtoffers van de sequester: de automatische bezuinigingen vanwege het uitblijven van een begrotingsakkoord tussen Barack Obama en Paul Ryan (Democrats vs. Republicans). Yellowstone kan nu pas begin juni open. Zie hier. Ach ja, de Kuznets-curve leert ons dat hoe rijker een land, hoe bloeiender de economie, hoe meer geld voor natuur en omgekeerd. Enig idee waarom Amerika zo in het slop raakt dat men niet eens een lullig natuurparkje meer kan open houden (terwijl de burgemeester van Kayseri in Turkije 275 miljoen euro pompt in een skigebied op de Erciyes vulkaan!)?

De reden is simpel….

Deze klassieker van Monthy Python laat precies en met meer humor zien hoe het eraan toe gaat in US Congress ten aanzien van de Keystone Pipeline. Als je het aan kunt heb je hieronder twee en een half uur van onbeschrijfelijk gewauwel….

Grappig dat in die Monthy Python video Confucius de scheidsrechter is. Wat mij betreft zijn de Chinezen de lachende derde, de winnaar van deze eenentwintigste eeuwse opium-oorlog. Heerlijk moet het zijn als je economie groeit met 8% en je schatkamers uitpuilen van de valuta om dat je bankroete tegenstander ook nog eens eindeloos te horen delibreren over zo’n pipelinetje om al dan niet “het klimaat” te redden. Mijn zoon van 12 heeft een overmatige interesse in geschiedenis. Hij kan me dolgelukkig maken door in 2033 te promoveren op een studie naar de ruïnering van de gehele westerse economie door het geloof in een waan.

Ruïnering is wat mij betreft relatief. Ik zie het meer zo dat wij stil blijven staan en aanmodderen tot de Chinezen ons voorbij gaan…. en dat wij dan als DDR-spijtoptanten ons verbijten bij de aanblik van hun welvaart bibberend in onze met zonnepanelen uitgeruste huisjes diep in de al begonnen nieuwe kleine ijstijd. En toch hoop ik het mee te maken dat met name Al Gore en niemand anders ooit als een oude junta-leider zich moet verantwoorden voor een rechter. Aanklacht: het tot halt brengen van de halve wereldeconomie om niets (behalve het vullen van zijn eigen zakken)!

En zeg niet dat er geen alternatief is…. dat is er wel!

Al dat gedoe over de schaliegasrevolutie! Ook dat is alleen het gevolg van het demoniseren van steenkool. Als we nu eens positieve energiedoelen zouden stellen: 

  • alle kolen op voor 2500
  • Energieprijzen elk jaar 10% omlaag
  • CO2 concentratie maximaliseren in de atmosfeer

Wie pikt de economische studie op hoeveel % harder de westerse economie zou groeien bij een dergelijk voortvarend beleid.

Luister die lange video vanaf 2.20.40 naar Mr. Griffith uit Virginia. Die man weet waarover hij praat….