Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Het was de warmste en zonnigste juni sinds 1901, het begin van onze metingen, aldus het KNMI. De gemiddelde temperatuur was 19,3 °C tegen normaal 16,2 °C. Gemiddeld over het land scheen de zon ongeveer 330 uren, normaal is 214 zonuren. Nederland was recordzonnig en langdurig zonovergoten. Het zonnigst was het aan de westkust met ongeveer 340 uur zon. In Twente scheen de zon met ongeveer 320 uur het minst. Dat is nog steeds ruim 120 uur meer dan normaal.

Weer.nl:

‘Het gemiddelde aantal dagen per jaar waarin het (zo goed als) bewolkt is, daalt van 150 naar 134. Dat betekent dat we maar liefst 16 bewolkte dagen zijn kwijtgeraakt in de afgelopen tien jaar. Het aantal (vrijwel) zonnige dagen stijgt van 39 naar 46, een zonnige week extra dus. Vlissingen krijgt er zelfs 10 zonnige dagen bij en neemt afscheid van 18 grijze dagen. In alle seizoenen is het flink zonniger geworden.’

De aarde warmt de komende jaren verder op, zo stelt het KNMI. Daardoor zal de gemiddelde temperatuur in juni in Nederland ook verder stijgen en wordt de kans op een juni zoals in 2023 groter. In het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. Bij 1,5°C opwarming neemt volgens het KNMI-klimaatmodel RACMO de kans op een warme juni als deze toe van eens in de 45 jaar naar gemiddeld eens in de 20 jaar. Waarschijnlijk wordt de 1,5 graden grens al bereikt in 2033.

Het KNMI, geharnast in het klimaatalarmisme van menselijke schuld:

‘Alleen sterke reducties in uitstoot en actief grote hoeveelheden CO2 uit de lucht halen kunnen de opwarming ombuigen om aan het eind van deze eeuw alsnog op 1,5°C opwarming uit te komen.’

***