oplichters_grunberg

Voor bovenstaande Voetnoot van Arnon Grunberg vandaag op de voorpagina van de Volkskrant heb ik net de categorie “boerenverstand” in het leven geroepen. Dat er nog vele artikelen mogen volgen in deze categorie. Aan de hand van oeverloos gebazel van Ad verbrugge komt Grunberg tot de gevleugelde uitspraak:

Deze wereld heeft veel behoefte aan min of meer onschadelijke oplichters.

Kwakzalvers, oplichters en profiteurs zijn een onuitroeibare plaag aangezien onze lieve God nu eenmaal sommige mensen een overdosis charme of charisma meegeeft in de wieg wat iemand eigenlijk de rest van zijn leven berooft van broodnodige feedback. Als door een bepaalde oogopslag of een warm stemgeluid mensen alles mooi vinden wat je zegt, en je er vervolgens met een bepaalde aangeboren gewiekstheid ook nog eens mooie boterham mee kunt verdienen, dan leer je natuurlijk nooit onderscheid te maken tussen fantasie en werkelijkheid. De crux is dat we deze mensen zo veel mogelijk moeten leiden naar onschuldige posities: fotomodel, illusionist, filosoof, schaker, cabaretier etc. en zo min mogelijk naar functies met macht en invloed.

Warren-G-Harding

Malcolm Gladwell geeft in zijn boek Blink een praktische handleiding hoe je jezelf kunt wapenen tegen inhoudsloos charisma. Hij doet dit onder meer aan de hand van de slechtste Amerikaanse president ooit – Warren Harding – die door betoverde omstanders tot president werd gekatapulteerd. Barack Obama is natuurlijk een mooie herhaling van zetten. Van de zeer knappe bij een vliegtuigongeluk omgekomen John F. Kennedy Jr. stamt de uitspraak: “Politiek is theater voor lelijke mensen” en dat moesten we dus maar zo houden. Ik haal heel vaak Jezus’woorden aan: “Gun de keizer wat des keizers is”. Dat zouden we ook kunnen omdraaien tot: “Gun charismatische charlatans wat des charismatische charlatans is!”

We moeten dus zorgen dat mensen als Jan Rotmans en Maurits Groen en Wouter van Dieren (vandaag weer een misleidend flutverhaal op p22 van de Volkskrant met Vincent van den Brekel) en Jacqueline Cramer en Pier Vellinga naar onschuldige posities worden geleid. Zeg maar zoals Willem Alexander keurig op zijn plek is en nu hij ophoud te bazelen over watermanagement gewoon 100% onschadelijk is gemaakt. Of zoals zijn neef Prins Charles. En ook ex-astronauten moeten een mooie villa krijgen met een grote tuin en af en toe in roddelbladen worden genoemd en in talkshows verschijnen. Op voorwaarde dat ze niet bazelen over zaken die de reële economie betreffen. Dan ben je voor luttele miljoenen klaar. Laat je ze mee bazelen over belangrijke dingen dan kost dat de samenleving vele miljarden.