Het leven was kort zonder de energie en producten gemaakt van fossiele brandstoffen en zonder transportsystemen die werden aangedreven door fossiele brandstoffen.

Wij willen een mooie toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen, nietwaar? Fossiele brandstoffen leveren de benodigde energie.

Door Ronald Stein en Frank Lasee.

Samenvatting: Het leven in een samenleving zonder fossiele brandstoffen was eenvoudig zonder ziekenhuizen, elektronica, communicatie, auto’s, luchthavens, cruiseschepen, klimaatbeheersing in gebouwen en een ruimteprogramma!

De transformatie naar een volledig elektrische economie zonder fossiele brandstoffen zou de wereld terugbrengen naar de levensomstandigheden van de 19e eeuw door de wereld te ontdoen van het gebruik van ruwe olie, steenkool en aardgas en resulteren in:

 • de jaren vóór 1800, toen de wereld geen andere brandstoffen had dan hout, mest en oogstafval, en dieren gebruikte voor transport.
 • Een voedselcrisis waarin miljarden zullen sterven. Fossiele brandstoffen worden gebruikt voor het planten, oogsten, verwerken, koelen, bezorgen en koken van voedsel voor het grootste deel van de 8 miljard mensen die op aarde leven. En dat het plastic het veel langer veilig en vers houdt.
 • Een bos- en natuurcrisis nu miljarden mensen weer hout gaan gebruiken als voornaamste brandstof voor koken en huisverwarming. Het kappen van bossen. De lucht zou veel vuiler zijn door het verbranden van hout als brandstof.
 • Er zouden geen producten zijn die gebaseerd zijn op oliederivaten vervaardigd uit ruwe olie, steenkool en aardgas! Zoals levensreddende medische apparatuur, kunststoffen, veel chemicaliën die ons leven beter maken, en zo ongeveer alles wat we als modern beschouwen, zoals mobiele telefoons. De eliminatie van alle hedendaagse legers en ruimtevaartprogramma’s zodat de wereld terugkeert naar de tijd dat de beschaving nog zonder olie bestond.
 • De eliminering van de behoefte aan luchthavens die nu plaats bieden aan meer dan 20.000 commerciële vliegtuigen en meer dan 50.000 militaire vliegtuigen.
 • De eliminering van de behoeften aan grote scheepvaarthavens die militaire en cruiseschepen huisvesten.
 • De eliminering van de meer dan 50.000 koopvaardijschepen die producten over de hele wereld vervoeren die zijn gemaakt met oliederivaten die zijn vervaardigd uit ruwe olie, steenkool en aardgas!

Bewolkte dagen, nachten en avonden zonder zon en wind zijn de dood van een continue levering van elektriciteit. Zonder fossiele brandstoffen zal er geen “continue” betrouwbare elektriciteit zijn ter ondersteuning van communicatie, ziekenhuizen, elektronica, productie, airconditioning, koeling of verwarming, enz.

In een wereld willen beleidsmakers gedomineerd worden door windturbines en zonnepanelen om zo nu en dan elektriciteit op te wekken wanneer de wind waait of de zon schijnt, zal er niets zijn om te ‘elektrificeren’, omdat er niets zal zijn dat elektriciteit nodig heeft. We kunnen niets produceren zonder fossiele brandstoffen, en zij zijn de grondstoffen van alles wat we als vanzelfsprekend beschouwen.

In de 19e eeuw had niets elektriciteit nodig. Er was geen elektriciteit.

De huidige beleidsmakers begrijpen niet dat alles wat elektriciteit nodig heeft, wordt gemaakt met petrochemicaliën die zijn vervaardigd uit ruwe olie, steenkool of aardgas, van de gloeilamp tot de iPhone, defibrillator, computers, ruimtevaartuigen en medicijnen. Hernieuwbare energiebronnen zoals windturbines en zonnepanelen vervangen dus niet de behoefte aan fossiele brandstoffen.

Interessant is dat alle componenten van windturbines en zonnepanelen voor de productie ook gebaseerd zijn op derivaten van fossiele brandstoffen. In een fossielvrije samenleving zijn we dus terug in de 19e eeuw. Het leven was kort en zwaar voor de gewone man!

Een paar gevolgen voor de hedendaagse mensheid van een samenleving zonder fossiele brandstoffen zijn:

 • Vermindering van de daklozenpopulatie, aangezien alle tenten en slaapzakken die door de daklozen worden gebruikt allemaal gemaakt zijn van fossiele brandstoffen!
 • Drastische vermindering van niet-gefinancierde pensioenverplichtingen die verband houden met de huidige lange levensduur, aangezien maar weinig mensen ouder dan veertig zouden worden!
 • Er zou een kleiner aantal hogescholen nodig zijn omdat er geen behoefte zou zijn aan artsen voor ziekenhuizen, of ingenieurs voor infrastructuurontwikkeling, die allemaal gebaseerd zijn op componenten gemaakt van fossiele brandstoffen!
 • Een aanzienlijk verlies aan levens van de 8 miljard mensen op deze planeet als gevolg van ziekten, hongersnood en weersgerelateerde sterfgevallen, zonder het voedsel, de medicijnen en de producten die allemaal zijn gebaseerd op componenten gemaakt van fossiele brandstoffen!

We moeten voorzichtig zijn met wat we wensen. Het spreekwoord “You can’t have your cake and eat it.” vertelt ons dat Je kunt de wereld niet ontdoen van fossiele brandstoffen en blijven genieten van de producten en brandstoffen die momenteel worden gemaakt met de derivaten die met fossiele brandstoffen zijn vervaardigd.

Ronald Stein.

Net zoals voedsel brandstof is voor ons lichaam, zijn fossiele brandstoffen voedsel voor onze manier van leven. Ze leveren de energie en producten die we nodig hebben voor een welvarend leven. Geen enkel weldenkend mens zou zijn hoofdvoedselvoorziening stopzetten zonder eerst in de rij te staan voor een nieuwe voedselvoorziening, tenzij hij zou willen verhongeren. Willen degenen die een einde willen maken aan fossiele brandstoffen dat onze manier van leven en onze beschaving verhongeren?

***

Over de Auteurs

Ronald Stein is ingenieur, senior beleidsadviseur op het gebied van energiegeletterdheid voor het Heartland Institute en CFACT, en co-auteur van het voor de Pulitzerprijs genomineerde boek ‘Clean Energy Exploitations’.

Frank Lasee.

Frank Lasee is expert op het gebied van energiebeleid en klimaat. Hij diende in de Senaat van Wisconsin en vertegenwoordigde een energie-intensief district. Het had twee kerncentrales, een kolencentrale, een aardgascentrale, biovergisters en windmolens. Hij is nu voorzitter van ‘Truth in Energy and Climate’, dat zich toelegt op het verstrekken van feiten over energie en klimaat.

***

Bron hier.

***