varnish

Vanochtend rond 9.30u is er evident een aanval geweest op de server waarop Climategate.nl draait. Een zeer groot aantal bezoeken op een dieper liggende pagina waar geen link vanaf de homepage naartoe leidt was de oorzaak. Kortom: er zijn in Nederland blijbaar actievoerders die ons zien als “het grote Kwaad”. Nu Climategate.nl met ons nieuwe energieakkoord weer duidelijk sterker onder de aandacht staat en nu het redesign en betere integratie van social media onze impact snel vergroot, zijn er zeker meer van dergelijke aanvallen te verwachten.

Een doeltreffende bescherming tegen dergelijke aanvallen biedt een zogenaamde varnish-server. Varnish is een open source oplossing die ervoor zorgt dat het merendeel van de webverzoeken de eigenlijke server van de website niet eens bereikt omdat pagina’s en delen van pagina’s gewoon statisch door die aparte server worden afgeleverd. Je had misschien gemerkt dat Climategate.nl recent is verhuisd naar een nieuwe server nij een nieuwe hosting relatie. Die relatie is het Amsterdamse Vertixo.nl. Meteen in de eerste weken al heeft de 24×7 persoonlijke service van dit kleine bedrijf zich meer dan bewezen. En de site draait nu al veel sneller en stabieler dan op de eerdere gratis plek.

De kosten van het inzetten van een Varnish server zijn bij Vertixo €49,- p/m. Het zou geweldig zijn als vanuit de achterban van Climategate.nl een deel van die kosten voor de aankomende 12 maanden gedragen zouden worden. Rechts zie je een wigdget staan met de bankrekening waarop ANBI-aftrekbaar gedoneerd kan worden. Wil je doneren vermeldt voor dit concrete verzoek dan: “Climategate.nl – Varnish server”. Zodra er €250,- binnen is zal ik de server laten installeren. In de reacties hieronder zal ik jullie over die voortgang infiormeren.