Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Winfried Korver, advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie in Den Bosch, was zaterdag j.l. als sympathisant van Extinction Rebellion aanwezig bij hun protest in Den Haag, zo meldt AD. De krant vindt dit opmerkelijk, omdat juist via het OM de politie op de demonstranten is afgestuurd. De advocaat-generaal:

‘Ik steun ze, want de politiek doet helemaal niks aan het klimaatprobleem.’

In Den Haag werden zaterdag bijna 1600 betogers opgepakt omdat ze zich op de A12 bevonden. Korver vertelt de krant dat hij ‘geen stap op de A12 heeft gezet’:

‘Ik kijk wel uit natuurlijk, ik ben op het Malieveld gebleven.’

Is hij nog geloofwaardig als hij zich zo prominent als actievoerder laat zien? Moeten andere Officieren van Justitie hem volgen?

Magistraat Korver:

‘Maar bij Extinction Rebellion is geweld niet aan de orde. Dit was de zevende actie en er is nog niet één keer geweld gebruikt door de betogers. Als dat wel zo was geweest, was ik echt niet naar Den Haag gegaan.’

Omroep West geeft een ander beeld:

‘Volgens de politie waren de actievoerders die op de snelweg zaten door de politieafzetting gebroken. De Utrechtsebaan werd in beide richtingen afgesloten.

De burgemeester had de demonstranten naar het Malieveld verwezen, omdat het verboden is om een snelweg te blokkeren. Daar hebben de actievoerders geen gehoor aan gegeven. Enkele demonstranten hadden zich aan elkaar vastgelijmd met buizen. De politie heeft die buizen opengezaagd. Ook werd een soort brancard op wielen gebruikt, om actievoerders naar eigen zeggen ‘veilig en effectief’ te verplaatsen.

De Haagse politie laat weten dat een agent gewond is geraakt nadat hij tijdens de aanhouding van een actievoerder zou zijn gebeten. Eén verdachte is hierop gearresteerd op verdenking van mishandeling.’

ER stelt zelf bewust de wet te willen overtreden om een doel te bereiken.

Extinction Rebellion was niet bekend met het bijtincident, zo liet een woordvoerder tegen de NOS weten.

Het openlijk sympathiseren met ER door een vertegenwoordiger van de Nederlandse magistratuur raakt aan de integriteit van de rechtspraak. ER stelt zelf bewust de wet te willen overtreden om een doel te bereiken. Tot voor kort was dat beschadiging van kunstwerken, inmiddels is het urenlang afsluiten van toevoerwegen een beproefd actiemiddel. Niet alleen de neutraliteit van het instituut van de rechtspraak zelf is hiermee in het geding, ook de integriteit van Korver zelf. Is hij nog geloofwaardig als hij zich zo prominent als actievoerder laat zien? Moeten andere Officieren van Justitie hem volgen?

Korver snapt dat veel collega’s van het OM zijn deelname aan de betoging niet zullen waarderen.

‘Ik ben in dienst van het OM, maar ik ben ook een mens met een mening. Niet iedereen zal dat verschil willen zien. Maar ik heb goed nagedacht over wat ik wel doe en wat niet.’

Korver zegt begrip te hebben voor het beleid van het OM om betogers die de A12 betreden, aan te houden.

‘Demonstreren op de snelweg is niet toegestaan, dus ik snap het dat die mensen worden opgepakt. En de mensen die dat doen, zullen dat ook wel incalculeren.’

Hiermee praat de magistraat het overtreden van de wet door zijn mede-actievoerders goed. Nederland anno 2023.

***

Bron hier.

***