Gaatje boren van 3 km is 6 miljoen euro en je hebt er twee nodig

Gaatje boren van 3 km is 6 miljoen euro en je hebt er twee nodig

Bij redacteuren van de Leeuwarder Courant bewonder ik de gave verbanden over het hoofd te zien tussen nieuwsberichten die ze zelf schrijven. Men wil graag dat ik wat positiefs zeg, nou hier: ze excelleren er in. Zo jubelt de Leeuwarder Courant de ene week over ‘duizenden banen’ door het SER-Energieakkoord (land en zee volbouwen met gigawatts overcapaciteit windmolens tegen 20 miljard euro lastenverzwaringen) om nog geen week later te berichten dat Nuon een half miljard euro verlies leidt door…. overcapaciteit in stroomopwekking op het Nederlandse net. Neu, niets met elkaar van doen.

De inkt van een ‘aardwarmte flopt bij Den Haag’ bericht is nog maar net opgedroogd, of een nieuwe LC-ster aan het firmanent Aan Dirk van der Meulen ziet het dankzij een persbericht van de Rabobank toch weer helemaal zitten in

‘Rabobank: aardwarmte is uitkomst voor glastuinbouw’

We lezen dat de duurzame Rabo – die vele ondernemers njet geeft als ze willen investeren uit pure vrekkigheid, en die boeren onder Wijffels aan duurzame worghypotheken hielp- wel trek heeft in de ruimhartige subsidiëring rond deze projecten, want de Klimaatsinterklaas van het Ministerie van Economische Zaken Agentschap.nl is weer bezig…:

‘Aardwarmte is een financieel aantrekkelijkere energievoorziening voor de glastuinbouw. Dankzij de vorig jaar gelanceerde subsidieregeling kunnen tuinders hiermee energiekosten verlagen tot wel 50 procent’,

…jubelt Van der Meulen mee met de Rabo-communicatie-afdeling. Met zulke journalisten hoef je als bank niet meer te adverteren…

Gaatje prikken van 3,1 kilometer/ 6 miljoen euro (x2) om komkommers te verwarmen met lauw water: prototype ‘duurzaam’
Komkommerkoning Hartman uit Sexbierum is nu door de overheid verleid met subsidies om een gaatje van 3,1 kilometer diep te prikken, om lauw water op te pompen. Nu is er een groot verschil in rendement tussen ONDIEPE warmte-koude opslag waarbij je warmte in de zomer opslaat die je in de winter benut, en diepe geothermie die hooguit rendeert in landen met vulkanische ondergrond.

Boren met boortechniek uit de olie-industrie -bedoeld voor hoogenergetisch zwart goud- om op 3 kilometer diepte lauw water op te pompen is intrinsiek oneconomisch, pardon duurzaam/goed bedoeld. Boorkosten stijgen exponentieel met de diepte, en voor zo’n diep gaatje ben je al 6 miljoen euro kwijt. En dan heb je twee gaatjes nodig. Dat rendeert alleen als er hoogenergetisch spul naar boven komt, geen lauw water, ongeveer het meest laagwaardige wat je uit de grond kunt halen. Ik heb de Delftse boormanager bij mij thuis over de vloer gehad- die het boren bij de aardwarmteprojecten in het Delfland en Westland verzorgde, en volgens het motto ‘u vraagt, wij boren’ niet moeilijk deed. Hij had weer werk.

Dankzij het oneconomische, pardon, duurzame startpunt- je kunt beter koelwater uit energiecentrales benutten dan moeilijk doen- mislukte aardwarmte bij Den Haag ook, naast interferentie bij putten onderling. Kon iedereen met twee of meer hersencellen voorspellen die zich iets meer dan helemaal niet inleest. Ik heb het allemaal al in 2009 voorspeld in mijn artikel ‘Het Lauwe Goud’voor De Ingenieur. Het helpt als journalist je een klein beetje te verdiepen in de materie. Maar ik begrijp dat dit voor de Leeuwarder Courant allemaal een brug te ver is. Geloof hoop en liefde zijn voldoende wanneer je ‘duurzaam-expert’bent bij LC.

Er moet ook onzin zijn, leve de Leeuwarder Courant
Verder dan ‘oohhhhhh, jaaahhhh, duurzaam, jaaaaaahhhh, ooohhhh, gratis energie voor het klimaat oooohhh, leve de overheid’, schriftelijk klaarkomen bij een persbericht van een milieuclub, overheid of windmolenaar komt de Leeuwarder Courant niet. ZO heeft iedereen in medialand dan toch zijn functie.