stromlüge

Bovenstaand plaatje is afkomstig van de website van de Duitse nationale anti-EEG-Bewegung (NAEB). EEG is hierbij niet te lezen als EU of zo maar als Erneuerbares Energie Gesetz, het gedrocht dat de Duitse economie afremt om Europa en de euro niet uit elkaar te laten klappen. Omdat de eenvoudige burgers in Duitsland de klappen krijgen van absurd hogere stroomprijzen en als stank voor dank nog eens nutteloze kolossale bromtollen in je tuin zwelt het verzet aan. NAEB interviewde de leider van de Alternative für Deutschland Bernd Lücke en het resulterende sceptische betoog kun je hierr in het Engels en hierrr in het Duits lezen.

Breaking news is dat nu ook de DENA-baas, het Duitse KEMA, Stephan Kohler, aan de bel trekt. In een artikel in het Handelsblatt eist hij een einde aan de voorkeursbehandeling voor groene duur-zame stroomproductie. Hij wil dat windenergie- en zonnestroomprojecten pas gebouwd mogen worden als het net zodanig is uitgebreid dat het de stroom kan opnemen. Daarbij mogen duur-zame projecten niet langer zomaar voorrang krijgen boven conventionele goedkoop-zame projecten. Hij wil de gegarandeerde feed-in tarieven afschaffen. Energiebedrijven moeten zelf de groene stroom winstgevend aan de man brengen.

Vandaag is ook bekend geworden dat we weer een stap verder zijn om de Aarhus-conventie succesvol in stelling te kunnen brengen tegen windenergie. In The Independent lezen we:

The United Nations Economic Commission Europe has declared that the UK flouted Article 7 of the Aarhus Convention, which requires full and effective public participation on all environmental issues and demands that citizens are given the right to participate in the process.

The UNECE committee has also recommended that the UK must in the future submit all plans and programmes similar in nature to the National Renewable Energy Action Plan to public participation, as required by Article 7.

In 2012 had Pat Swords al eens succes met deze complexe rechtsgang. Dit keer werd de aanklacht ingediend door Christine Metcalfe. Op businessgreen.com (waar anders) lezen we dat de windsector zich nog geen zorgen maakt om de uitspraak. In Nederland verwacht ik ook niet veel van de NIMBY-protesten tegen windenergie al was het omdat Kamp inzet op windenergie op zee. Het grootste voordeel van windenergie op zee is m.i. dat je die dingen daar over 12 jaar als ze staan weg te roesten tenminste als oefenplaats voor de marine kunt gebruiken. Hoeveel torpedo’s heb je nodig om 1 windmolen neer te halen? En misschien ontstaan er ooit nog mooie ecologisch rijke riffen uit als Greenpeace tenminste niet gaat strijden voor het wegslepen van de rommel.

In de Verenigde Staten is ook een grote protestbeweging op gang gekomen tegen windenergie. Zie de website: na-paw.org. Het lijkt erop dat windenergie nog het meest in zich heeft om een soort brede volksbeweging op gang te brengen in de gezapige verwende westerse wereld. We zijn zo gewend aan democratie dat we nauwelijks reageren als de milieubeweging over onze hoofden onze doem najaagt. We zijn zo rijk dat we niet doorhebben dat duur-zame energie ons procenten economische groei kost en dito banen. Maar als er een windmolen in onze achtertuin komt dat staan we terecht op de achterste benen.

Donald Trump

Protesteren doet ook Donald Trump die een grote golfbaan bezit aan de schotse kust bij Aberdeen waar een windfarm is gepland. Wellicht kan hij met zijn rijke fondsen de Aarhus-kwestie verder oppikken en ermee scoren. Voor zijn opgeplakte coup kan hij trouwens beter voor windmolens voor de kust zijn, want deze hebben significante invloed op het klimaat. Het zal iets minder waaien en dus zal zijn haar beter blijven zitten. Ik zal eens kijken of ik Trump kan contacten. Zou leuk zijn als hij zich mengt in de discussie over de windparken die de Nederlandse kust gaan verpesten als het aan Henk Kamp ligt. Of gokt Kamp er stilletjes op dat de windhausse overwaait en dat hij ondertussen in de luwte zijn schaliegaswinning uit de grond kan stampen? Kamp is zogezegd heel intelligent. Je moet toch een mooie baan hebben na je politieke carrière en dan is het verdomd slim als je twee sectoren special interests bevoordeelt. Je weet maar nooit hoe de wind over drie jaar waait!