Foto Shutterstock.

Door Lorenzo.

Katherina Reiche, de grootste distributienetbeheerder van Duitsland, heeft gewaarschuwd voor enorme tekorten in het elektriciteitsnet, vooruitlopend op de uitfasering van steenkool in 2030. In een bepaald scenario zijn tot 100 shutdowns per jaar mogelijk, die tot 21 uur kunnen duren.

In de energiesector groeien de twijfels over de technische haalbaarheid van het beëindigen van de kolengestookte elektriciteitsopwekking in Duitsland tegen 2030, zonder de zekerheid van de elektriciteitsvoorziening in gevaar te brengen. De directeur van netbeheerder Westenergie, Katherina Reiche, heeft gewaarschuwd voor de gevolgen hiervan.

Voor een geïndustrialiseerd land als Duitsland zou dit uiteraard onaanvaardbaar zijn.

“Misschien moeten we de uitfasering van steenkool nog enige tijd uitstellen”, zei Reiche.

Katherina Reiche.

Westenergie levert elektriciteit, gas, water en internet aan ongeveer acht miljoen mensen in West-Duitsland. Met een elektriciteitsnet van bijna 200.000 kilometer is de dochteronderneming van Eon de grootste netbeheerder van het land.

Volgens de huidige wet op de uitfasering van steenkool moet de verbranding van steenkool in Duitse elektriciteitscentrales uiterlijk in 2038 worden beëindigd. De coalitieregering is het er echter over eens dat de uitfasering van steenkool “idealiter” tegen het einde van dit decennium zou moeten plaatsvinden om meer bij te dragen aan het terugdringen van de opwarming van de aarde.

***