Alice Weidel (AFD). Foto Shutterstock.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

Eerder deze week plaatste climategate.nl een indrukwekkende rede van AFD-voorvrouw Alice Weidel in de Duitse bondsdag. Op Tatcheriaanse wijze hoonde zij de Duitse energiepolitiek van de huidige ‘verkeerslichtcoalitie’ die ons buurland in de greep heeft. Ze stelde dat Duitsland zichzelf tot een land heeft gemaakt dat niet meer thuishoort in de rij van serieus te nemen landen omdat het zich als industrieland gewoonweg heeft afgeschaft: zowel de energiepolitiek als het migratiebeleid worden door derden als afschuwwekkend voorbeeld gezien. Het hele groteske decarboniseringsbeleid komt de Duitse burger rond 2044 op 10 biljoen euro, aldus haar vlijmscherpe analyse.

Ook in de Lage Landen zien we soortgelijke toortsen met licht.

Jan van Friesland.

Weidel is een politica naar mijn hart. Hier stond een vrouw die met haar rede in een evocatieve oerkreet de teloorgang de Duitse avondland-variant bezingt. Met een overtuigingskracht en volhardendheid, zoals alleen een moeder dat kan die opkomt voor de noden van haar kind. Geen wonder dat het AFD ook veel vrouwelijke stemmers trekt. In heel Europa zien we de opkomst van de vrouw met rechtse signatuur. En het zijn deze vrouwen die met de komende Europese verkiezingen wel eens het klimaatrealistisch sentiment kunnen versterken. Te noemen vallen de Franse Marine le Pen die bestaande windmolens in Frankrijk zal afbreken, tegen energie uit wind is en geen ‘irationele’ aandacht wil voor hernieuwbare energie. Le Pen zet sterk in op kernenergie: maar liefst 20 nieuwe EPR-reactoren. Ook de Italiaanse premier Giorgia Meloni past in deze rechtse politieke ontwaking en ook zij trok heel veel vrouwelijke kiezers. Geen partij kreeg zoveel vrouwelijke stemmen met de laatse verkiezingen.

Ook in de Lage Landen zien we soortgelijke toortsen met licht. Bij het klimaatrealistische Vlaams Belang is het iemand als Anke van der Meersch, hier te lande zijn het o.a. Mona Keijzer en Caroline van der Plas, Marine Vondeling, Jeanet Nijhof-Leeuw, Rachel van Meetelen, Vicky Maeijer en Martine van der Velde. Kloeke rechtse vrouwen die opkomen voor de kinderen in een klimaatrealistisch Europa.

***