financiele-bijsluiter

De Telegraaf ga ik een steeds betere krant vinden. Paul Jansen is natuurlijk een fenomeen met zijn eerlijke sloopwerk aan het bolwerk van de PvvdA. Maar ook de columns mogen er vaak wezen. Vandaag weer van Nausicaa Marbe, een schitterende nomen est omen natuurlijk voor een columniste die schrijft over waarvan ze walgt. Vandaag walgt ze van Mark Rutte en zijn zoo geweldige H.J. Schoo-lezing. Arnon Grunberg spotte al met alle lof die Rutte kreeg omdat ie het uit z’n hoofd had gedaan. Knap zeg!

Ik hou het kort. Hieronder de helft van haar verhaal. Koop voor de rest een krant of doe een micro payment online. Marbe struikelt net als ik over één opmerkelijke uitspraak van Rutte:

Al die mensen die zeggen: nu niet bezuinigen, doen me denken aan een arts die bij een ernstig zieke patiënt komt die medicijnen nodig heeft. Die moet natuurlijk niet eerst uitgebreid nog eens alle bijwerkingen gaan lezen.”

Net als veel alarmisten haalt Rutte er dreigende retoriek bij om onplezierige maatregelen af te dwingen. Maar wie bepaalt wie er doodziek is? Sinds wanneer is een kabinet een dokter? Me dunkt dat in een vrij land de overheid wedstrijdorganisator is en ook scheidsrechter en stadionbeveiliging. Ik pas zijn quote dan ook even aan:

Al die mensen die nu zeggen: “Van Basten pannenkoek!” Doen me denken aan een trainer van een voetbalelftal uit vorm dat inspiratie en betere trainingsmethoden zoekt. Tja en dan is het meestal nodig dat eerst de trainer vertrekt!

Wie financiële nood naar het medische trekt, maakt meer kapot dan hem lief is. Als ik door Nederland fiets zie ik mensen en kinderen in blakende gezondheid die willen aanpakken en die willen consumeren. Iemand die daar het stempel “doodziek” op plakt is zelf “doodziek” en heeft zelf een dokter nodig. Of een psychiater misschien. Maar het ergste van alles is dat Rutte voorstelt geen bijsluiters meer te lezen! Nu begrijp ik ineens hoe hij voor windenergie kan kiezen: “Hij leest geen bijsluiters!” En dat terwijl bijsluiters – ook de financiële – een van de grote overwinningen zijn van de rechtstaat op de kwakzalverij.

Primum non nocere
Een van de beste uitgangspunten van de medische wereld is het Primum non nocere: doe om te beginnen geen schade! Dat dit soms vergeten principe juist nu in de medische professie weer opgeld doet heeft Rutte kennelijk gemist. Rutte laat zien niet alleen compleet visieloos te zijn, maar vooral elke weg naar liberale of libertarische principes te hebben verlaten in ruil voor een innige omarming met het socialisme dat wordt gekenmerkt door een wankele wetenschappelijke basis, geen oog voor eerste en tweede orde bijwerkingen van maatregelenen en een bevoogdende in plaats van een dienende kijk op de samenleving. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

nausicaa_marbe