Van een onzer correspondenten.

Columnist Paul Verburgt, o.a. van Wynia’s Week, zegt na 45 jaar zijn abonnement op van de Volkskrant. Zijn beeld van de werkelijkheid strookte niet meer met dat van zijn voormalige krant.

 

 

 

Verburgt:

‘Een oude vriend, maar onherkenbaar veranderd. Van zijn oorspronkelijkheid en nieuwsgierigheid is nauwelijks iets over. Nederlanders zijn tokkies en racisten. Migranten zijn zielig, moslims ook. En vrouwen niet te vergeten, mits van kleur. Dat soort meningen. Maar ja, een oude vriend laat je niet snel in de steek. Tot de pogrom van 7 oktober, toen hij daders en slachtoffers omwisselde en dat heel genuanceerd vond. Nog een paar weken heb ik het met hem volgehouden en toen was het klaar. Telefonisch heb ik de vriendschap opgezegd of beter het abonnement. Meer dan 45 jaar was ik abonnee van de Volkskrant. De krant waarmee ik mijn dag opende en vaak ook mijn ogen.’

Volgens de Volkskrant snappen gewone mensen er niks van.

Verburgt schreef de hoofdredacteur een afscheidsbrief:

‘Dat ik klaar was met het dedain van de krant. Klaar met de vooringenomen berichtgeving. Klaar met woke. Klaar met al die geslaagde Nederlanders die hun huidskleur of gender opvoeren als de lancering of vertraging van hun carrière. Klaar ook met columnisten als de geradicaliseerde Asha ten Broeke die flirt met geweld.’

De wetenschapsjournaliste legitimeerde geweld in de krant toen ze schreef, als aanhanger van Extinction Rebellion, dat sabotage soms minder verkeerd is dan het onrecht laten voortbestaan. Mogelijk heeft het klimaatrealisme, wat sterk in de columns van Verburgt doorklonk, bijgedragen tot het besluit niet meer de krant op de mat te dulden in het nieuwe jaar.

Verburgt eerder:

‘Niets nieuws onder de zon, want we kennen Jetten als de zelfbenoemde klimaatdrammer die zich liet fotograferen bij de kolencentrale Hemweg: brede lach, duimpje omhoog, partijlogo erbij en de tekst We halen hem weg. Lollige woordspeling die de met ontslag bedreigde medewerkers natuurlijk erg konden waarderen.’

Er komt kennelijk een moment dat ook het klimaatalarmisme in een krant als de Volkskrant voor verstandige lezers niet meer te verdragen is.

Zie voor het hele artikel en de lezersreacties, hier.

***