Deze foto van de slechtvalk was op een goede manier mislukt: het typische ankersilhouet

Deze foto van de slechtvalk was op een goede manier mislukt: het typische ankersilhouet

Afgelopen middag weer eens gejaagd met de roofvogelste van alle vogels: de slechtvalk. Ooit een zeldzaamheid, maar nu een stadsvalk die alle hoge gebouwen in NL bezet houdt en daar op duiven jaagt, ook op de Hoftoren in Den Haag zit er één en bij het Ministerie van Onderwijs, op Amsterdam Zuid WTC. Wie goed oplet ziet af en toe het ankersilhouet rond een gebouw zeilen.
De meeste mensen letten niet goed op. Ik zag zelf in extase een jachtvlucht van een valk op kieviten, terwijl kakelende Nordic Walking kippen- overgangsopvliegers met therapie-uitstraling in voordeeloutfit -‘van de natuur genoten’, pal onder het natuurspektakel zonder er iets van te zien. Het typische natuurpubliek anno 2013.

In 20 jaar tijd vestigden zich een broedpaar of 150 van deze ultieme valkeniersvogel, die dankzij goede natuurbescherming- vooral door valkenier-biologen- en het uitbannen van DDT in de landbouw als bulkgif weer terug is als nooit tevoren. De enige rem op meer paar is het gebrek aan elektriciteitscentrales en andere hoge gebouwen met nestkast. Alle energiecentrales in NL zijn bezet met broedparen. Hoeveel dode slechtvalken er door windmolens vielen is mij niet bekend.

Grrr, blijf uit de buurt. In de wilde natuur verliezen valken hun prooi aan buizerds en andere kapers op de kust die op de grond sterker zijn

Grrr, blijf uit de buurt. In de wilde natuur verliezen valken hun prooi aan buizerds en andere kapers op de kust die op de grond sterker zijn


Gang is alles...

Gang is alles…


Met een nekbeet maakt de valk de fazantenhaan af, daar heeft hij een speciale tand voor

Met een nekbeet maakt de valk de fazantenhaan af, daar heeft hij een speciale tand voor

Het beste valkeniersboek dat ik las is ‘The Flying of Falcons’ van Ed Pitcher. Een Amerikaanse valkenier en bioloog die op basis van studie van het natuurlijke gedrag van de valk de ultieme jachtvluchten uit zijn vogel weet te halen, waar anderen slechts een luie vogel opvoeden die naar de tas kijkt of er hapjes uit komen. Over kilometers vliegend, stootduiken van 300 kilometer per uur: het echte werk.

Ook een aanrader is skydiver Ken Franklin die met zijn valk Frightfull parachute sprong, en zo de duiksnelheid van de valk opnam. Hij trainde de valk om op hem te wachten buiten het vliegtuig, tot Franklin sprong. De valk hield zich zichtbaar in toen Franklin uit het vliegtuig sprong en ongeveer 180 kilometer per uur omlaag viel. Nadat hij zijn kunstprooi losliet ging de valk pas goed van start. Met 242 mijl per uur, dus ongeveer 360 kilometer per uur. Na het zien van dat filmpje op National Geographic ging ik ook parachute springen, om de val te ervaren.

Mijn bewondering en liefde voor dit moordbeest wilde ik even in beeld vangen. De valk ving een fazant in razende achtervolging, en deze staat vanavond op het menu. Even in warm water en plukken, marinade maken en smullen maar. De valk kreeg gewoon een hapje duif, net als de stadsvalken van Amsterdam.

Hoeveel mooier is dit dan gezeur over ‘het klimaat’ of CO2-billenknijpen, zuurzaamheid en Groen Links?