Kaap Goed naar de Kloten Den Helder

Kaap Goed naar de Kloten Den Helder


Na een kort Texel-intermezzo raakte ik nog meer overtuigd dat Nederland het mooiste land op aarde is. Nergens zie zo mooi hoe de mens natuurkrachten in kaders probeert te vangen. Verschillende plekken zoals de Kaap bij Den Helder voegen dankzij menselijke constructies juist iets toe aan de woeste wildernis van de overgang tussen zee en land.

Veel wildernisliefhebbers, zoals Tom Bade van Triple E reisden door Canada – gingen op in uitgestrekte wouden, bergen en beren- en zouden het liefste Nedernatuur naar een Amerikaans wildernisideaal modelleren. Maar dat is een zelfde gedachte als afreizen naar de Noordpool en klagen dat er geen regenwoud groeit.

Wij hebben de mooiste menselijke natuur ter wereld in een landje waar iedere vierkante centimeter onder een bestemmingsplan valt, krampachtig op orde gehouden, vaak uit noodzaak omdat het land anders wegspoelt en onder loopt. Mensen kunnen ook iets waardevols toevoegen aan de wildernis, ze geven haar chaos en de stochastische processen van de natuur een ijkpunt.

RZ13Kaapgoednaardeklote2

Veerpont tussen Den Helder en Hors over Marsdiep

Veerpont tussen Den Helder en Hors over Marsdiep

RZ13Veerpont2
RZ13kaapgoednaardeklote3

RZ13kaapgoednaardeklote4

Duinen bij kunstlicht van Den Helder

Duinen bij kunstlicht van Den Helder

RZ13kaapgoednaardeklote5RZ13Kaap4