Scratch-head2

Het is een absolute primeur: voor het allereerst neemt een nationale weerdienst uit een Westers land openlijk flinke afstand van het IPCC.  Op 12 november 2013 bracht de Oostenrijkse weerdienst (Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik) ZAMG een kort persbericht naar buiten getiteld: Trage temperatuurstijging: klimaatmodellen op de proef gesteld (H/T Pierre Gosselin). Het verwijst naar een nieuw zeer openhartig artikel over de “hiatus”. Op Wintersportweerman.nl hen ik dit artikel integraal vertaald. De schokkende conclusie onderaan is:

De onderzoeksresultaten van de laatste jaren laten steeds vaker zien, dat natuurlijke schommelingen in het klimaat zeer sterk zijn. De actuele temperatuur-hiatus laat zien dat het klimaatsysteem op dit moment nog niet in zijn volledige complexiteit is begrepen en dat de wereldomspannende klimaatmodellen nog niet voldoen.

Lees het hele echt eerlijk geschreven artikel hierrrr. Hoe anders van toon de recente poging van het KNMI om de “hiatus” in de schoenen te schuiven van een autonome (dus zonder externe oorzaak) beweging van het chaotische klimaatsysteem. Lees mijn commentaar daarop op nog eens. KNMI verlaat de partijlijn duidelijk nog niet terwijl ZAMG het warme nest nu heeft verlaten. In Brabant het je een mooi spreekwoord: “Het huwelijk is net als in je broek plassen: eerst is het warm maar dan begint het te schrijnen”. ZAMG doet niet meer mee!

Cirkel is rond
ZAMG kiest duidelijk voor een eigen koers los van wat het IPCC zegt. Natuurlijk is er nog veel wollige taal en probeert men opties open te houden. Maar ZAMG legt een hele mooie toetssteen neer: Ze zeggen in het onderstaande bericht concreet dat er nog 5 jaar kans is voor de aarde om weer flink te gaan opwarmen en dat als dat niet gebeurt dat het dan over en sluiten is voor de alarmistische klimaatwetenschap zoals we haar de laatste decennia hebben meegemaakt. Grappig als je bedenkt dat “het klimaatgedoe” in 1985 – het jaar ook waarin ik mijn studie milieuhygiëne in Wageningen startte – begon met een eerste conferentie in Villach in Oostenrijk. De cirkel is rond.