kubotachan2De buitenlandredactie van de Volkskrant vergroot vandaag de uitspraken uit van een Filipijnse klimaatdiplomaat bij de COP18-klimaatconferentie Warschau, die een verband legt tussen de tyfoon Haiyan en CO2. En die vervolgens de meest omslachtige en duurste manier voorstelt om de veiligheid van de Filipijnse bevolking in de toekomst te garanderen: via CO2-gericht klimaatbeleid waarmee de wereldtemperatuur in het meest optimistische scenario in de orde van honderdsten tot duizendsten van graden wordt beïnvloed, ten koste van investeringen in ontwikkelingshulp, schoon drinkwater, betere kustverdediging en andere zaken waar de Filipijnen meer aan heeft.
De redactie licht de sneer naar ´de mensen de de klimaatverandering ontkennen´ uit. We verwijten een diplomaat niets die ge-emotioneerd is door wat familie en landgenoten overkomt. Wij bij Climategate.nl hebben daarnaast begrip voor de grote tijdsdruk die het privéleven van gesubsidieerde dagbladjournalisten legt op professionele werkzaamheden, en helpen de Volkskrantredactie daarom even met een feitencheck, met dank aan Antony Watts

Via de studie van Kubota, H. and Chan, J.C.L. 2009. Interdecadal variability of tropical cyclone landfall in the Philippines from 1902 to 2005. Geophysical Research Letters 36: 10.1029/2009GL038108.

Despite global warming during the 20th century the number of tropical cyclones annually making landfall in the Philippines did not experience any net change. All variability was merely oscillatory activity around a mean trend of zero slope”

Het uitvergroten van de bekende zinloze uitspraak ‘de mensen die klimaatverandering ontkennen’ toont ook dat de kwaliteitsjournalisten van de Volkskrant nog steeds het wetenschappelijke klimaatdebat niet (willen) begrijpen. (= hoe gevoelig is klimaat voor CO2)

Greenpeace cynisch met melken van tyfoon voor eigen campagnedoeleinden
Bonter en cynischer maakt Greenpeace het in haar campagne voor meer fondsen, over de rug van menselijke slachtoffers:

Amalie Obusan, Greenpeace Southeast Asia Regional Climate and Energy Campaigner said the following:

“The Philippines is certainly no stranger to typhoons or to natural disasters, however recent extreme weather events have become more frequent (= bewijsloze bewering) and more devastating in the last decade because of climate change (=bewijsloze bewering die ook klimaatdebat uit verband rukt RZ). Haiyan– the 24th typhoon to have hit the country this year—is the most powerful typhoon in Philippine history.

With the worsening weather patterns in Southeast Asia (= niet door data ondersteunde bewering RZ), the Philippines will be made even more vulnerable to climate change impacts.

“The need for immediate action to address climate change and to help cope with its negative impacts is especially important and urgent for countries like the Philippines. The on-going climate negotiation in Warsaw, Poland is an important step in delivering a fair, ambitious, binding global climate deal by 2015.

IN plaats van miljarden euro’s meer belastinggeld afdragen aan de mensen die met CO2-windhandel willen cashen, willen wij degenen die ‘iets’ willen doen vragen om een donatie aan het Rode Kruis te doen. De meeste slachtoffers vielen omdat evacuatiemogelijkheden in deze regio beperkt waren. Is er een verband tussen evacuatiemogelijkheden en CO2?