António Guterres. Foto Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Door de beperkte aanpak van klimaatverandering dreigen de meeste duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties niet te worden gehaald, alarmeren diverse VN-organisaties in een gezamenlijk rapport dat is opgesteld onder leiding van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

De wereld is namelijk volgens de VN ver verwijderd van de afgesproken klimaatdoelen, zoals de opwarming tot minder dan 2 graden beperken.

De termijn om de zeventien VN-ontwikkelingsdoelen te halen is nu voor de helft verstreken, maar de uitvoering ligt ver achter op schema.

Hittegolven en ander extreem weer zullen volgens de klimaatbevlogen opstellers van het rapport ook steeds meer voortijdige sterfgevallen veroorzaken. De toegang tot schoon drinkwater wordt eveneens negatief beïnvloed door de opwarming van de aarde. Het perspectief voor moeder aarde is gitzwart.

Maar slechts 15 procent van de in 2015 overeengekomen ontwikkelingsdoelen ligt op schema, meldt het VN-voortgangsrapport.

‘Het jaar 2023 heeft maar al te duidelijk laten zien dat klimaatverandering een feit is’, schrijft VN-chef António Guterres in het voorwoord. Niettemin is halverwege de deadline van 2030 is de wereld hopeloos uit koers.

Volgens het rapport hebben rampen die aan weer en klimaat zijn gerelateerd tussen 1970 en 2021 al ruim 2 miljoen mensen het leven gekost en opgeteld voor 4 biljoen euro aan schade veroorzaakt. Vooral ontwikkelingslanden zijn hiervan de dupe volgens de onderzoekers.

Inger Andersen, de chef van het VN-milieuprogramma, pleit in aanloop naar de klimaattop in Dubai die dit najaar wordt gehouden voor meer ambitie en actie.

‘De wetenschap blijft ons tonen dat we niet genoeg doen om onze uitstoot te verlagen om aan de doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs te voldoen’.

Het institutioneel alarmisme, zoals gebezigd door VN, brengt zichzelf op termijn ten val. Wie zou zich nog inzetten voor een leefbare wereld als zelfs de redders daarvan amper meer vertrouwen hebben dat het goed kan komen. Het alarmisme tekent zo met zijn ondergangskretologie haar eigen doodvonnis.

***

Bron o.a. hier.

***