Zo 1972...

Zo 1972…

De zuurzame beweging wordt steeds meer een parodie op zichzelf – ik wist het al- maar het is mooi wanneer een persbericht van Marcel Schuttelaar en Partners dat nog eens onafhankelijk van mij meldt via persbericht ‘Duurzaamheid anno nu: je grasmaaier delen’.

We lezen hier de resultaten van het ‘Duurzaamheidskompas’, wat ongetwijfeld de geschiedenisboeken in zal gaan als Prijswinnaar hoofdcategorie Flutonderzoek van de Eeuw jaargang 2013 met onderscheiding. Deze onthullingen zullen uw wereldbeeld op de kop zetten zodat er een wereld vóór Marcel Schuttelaar (= Milieudefensie met maatpak zonder fatsoenlijke das)  zijn duurzaamkompas en een wereld ná is:

Mensen wisselen het liefst (tuin)gereedschap, fietsen, auto’s, voedsel en kleding uit. Meer dan de helft van de consumenten geeft aan nu al producten met elkaar te delen. Als belangrijkste reden noemt 70% van de mensen dat ze anderen een plezier willen doen. En voor 40% van de Nederlanders is het zelfs de normaalste zaak van de wereld, zij vinden het vanzelfsprekend.

Delen: alleen met wie ik vertrouw
Vertrouwen blijkt belangrijk. Zo geeft een van de respondenten aan “Ik zou dat alleen doen met mensen die ik ken en vertrouw. Mijn auto zou ik bijvoorbeeld sowieso niet aan vreemden uitlenen.

……..zo, zo, onschuldig bijna. Schuttelaar en Partners is dan ook hofleverancier aan de overheid van zelfbevlekkend WC-eend- flutonderzoek dat de ideologie van ambtenarij en staand beleid een zweem van maatschappelijke wenselijkheid moet geven.

Ik klop bij mijn buurman aan, en leen zijn schuurapparaat even, en verrek, even later hielp de buurjongen even bij het timmeren van het kippenhok. Niet veel later deel ik wat biertjes en hij zijn whisky op de goede afloop, en zo heb ik ook 2 jaar zijn hond af en toe uitgelaten. Blijken wij onbewust deel uit te maken van een nieuw ‘duurzaamheidsconcept’;  in slecht Nederlands ‘sharing economy’,de sjéééring iekonomie om iets gewoons  een zweem van nieuwigheid te geven en zingeving voor mensen met oninteressant werk en gebrek aan zelfstandig denkvermogen.

20 jaar terug was de Schuttelaar-milieubeweging al over datum, ze willen het zelf nog niet inzien

20 jaar terug was de Schuttelaar-milieubeweging al over datum, ze willen het zelf nog niet inzien

Schuttelaar is er één van de zuurzaamheid en het terug naar de Middeleeuwen levensgevoel
Wie ik niet vertrouw kan een hamer naar zijn gezicht krijgen. Enig wantrouwen richting de zuurzame medemens is hier wel op zijn plaats. Ze willen namelijk dat u minder spullen koopt, van alles minder, afknijpen waarbij Milieudefensie-fanaticus Marcel Schuttelaar als politieagent met rode oortjes van machtswellust toekijkt. De nieuwe deeleconomie, alsof we in een noodtoestand leven terwijl de bommen van de Duitsers op ons dak regenen, met geforceerde saamhorigheid in de strijd tegen weersverandering en gezond verstand.

Dat is wat wij zuurzaamheid noemen, gebaseerd op de wetenschappelijk onzinnige Ecologische Voetafdruk waarmee je geen ecologisch welzijn meet, maar achterlijkheid verheerlijkt en stilstand (daarom scoren Afghanistan en de West Bank zo hoog in de Living Planet Index, die op de voetafdruk is gebaseerd) . De natuur is wat Climategate.nl betreft niet star en beperkt, maar uitbundig en onbegrensd, met het menselijk vernuft als ultimate resource.

En dat laatste slechte Nederlands is functioneel, want het verwijst naar het werk van econoom Julian Simon die onder andere via ons blog eerherstel krijgt, maar die ook van levensbelang was voor het werk van Bjorn Lomborg, én die bij goede journalisten als Marco Visscher ook een held is.

 other priority economy
Hoe zal ik het feit duurzaam hernoemen dat ik apparaten gebruik tot ze stuk zijn, zodat ik nu deze blog schrijf op een 8 jaar oud laptopje dat wonderwel nog niet crashte: de ‘savingmoneyeconomy’, of de ‘otherpriority economy’. Ik besteed namelijk liever duizend euro aan lekker eten, drinken, reizen en genot dan aan zo’n bliepbliepblingding, de laatste versie die een highformat digital synthesizer functie met ongekende mogelijkheden voor online shopping en andere onzin vertoont waar ik mijn tijd en geld niet aan wil verspillen.

Maar wie dat wél leuk vindt… die mag van mij zijn gang gaan en zal ik hem/haar niet in  Marcel Schuttelaar-stijl met rode wangetjes verhit op de zonden wijzen. In tegenstelling tot enge Marcel wil ik u mijn levenskeuzes niet opdringen. En..ik loog een klein beetje.. wat heb ik een lol van mijn nieuwe I-pad.

Diversiteit,uitbundigheid en creativiteit, daar draait het om. Zuurzame mensen lijden aan een beperkte verbeeldingskracht en dit persbericht is een dankbaar voorbeeld van hoe deze beweging op de mestvaalt van de geschiedenis belandt. Schuttelaar is zóóó 1972, daarom zijn ze ook vast adviseur/crediteur van de overheid: dat andere orgaan zonder erectiel vermogen, dat met steeds méér belastinggeld steeds minder zinvolle dingen plant in ons leven. Met 10 gieg overcapaciteit aan windmolens als laatste loot van kapitaalvernietiging.