RZ13Menselijke-Natuur23

Vandaag neem ik vrij en dus zet ik eens niet de zaag in een milieu-onderwerp maar toon ik de foto die ik maakte van de Langweerder Molen, die nu bij een windkrachtje 6 draait. Sommige molens voegen iets toe aan het landschap, ze vormen geen inbreuk maar bouwen voort op een traditie en zijn in proportie met de omgeving. Deze kun je boeken voor een nachtje.

'Stekkerdoos' voor Helwin 2 (690 MW)Offshore industrie spekkoper van molensubsidies
Een contrast met de megamolens, waarvoor afgelopen week bij Heerema in Zwijndrecht een stekkerdoos de fabriekshal uitrolde. Een metaalgevaarte van tienduizend ton, lengte 98 meter en breedte 42 meter. Deze windmolenstekker wordt versleept naar de Duitse Amrum-bank om daar 80 windmolens van 3,5 MW vermogen aan te sluiten. (met tiphoogte 180 meter) De stekkerdozen zijn zo groot omdat tussen de sp0elen voldoende afstand moet bestaan omdat anders vonken overslaan, en bestaan verder voor het gros uit holle ruimte.

Bedrijven als Heerema en Van Oord kijken uit naar de realisatie van het SER Energieakkoord, de welvaartsoverdracht van modaal verdienende gezinnen van 1000 euro extra per jaar naar de windmolensector en Offshore-industrie. Zo kreeg Alewijnse Marine Systems met Damen net het contract van Van Oord voor het bouwen van een nieuwe kabellegger, voor offshore-elektrische aansluitingen. Een kabellegger heeft enorm veel vermogen nodig om de kabellegger en twee kranen in bedrijf te houden. Ze worden aangedreven door 5 generatoren met een gezamenlijk vermogen van ruim 10 MW.

Het zou interessant zijn om te meten wat de energypayback-time van offshore windmolens is, wanneer je het energieverbruik van constructie en onderhoud zou berekenen.