Vandaag neem ik vrij en dus zet ik eens niet de zaag in een milieu-onderwerp maar toon ik de foto die ik maakte van de Langweerder Molen, die nu bij een windkrachtje 6 draait. Sommige molens voegen iets toe aan het landschap, ze vormen geen inbreuk maar bouwen voort op een traditie en zijn in proportie met de omgeving. Deze kun je boeken voor een nachtje.
Offshore industrie spekkoper van molensubsidies
Een contrast met de megamolens, waarvoor afgelopen week bij Heerema in Zwijndrecht een stekkerdoos de fabriekshal uitrolde. Een metaalgevaarte van tienduizend ton, lengte 98 meter en breedte 42 meter. Deze windmolenstekker wordt versleept naar de Duitse Amrum-bank om daar 80 windmolens van 3,5 MW vermogen aan te sluiten. (met tiphoogte 180 meter) De stekkerdozen zijn zo groot omdat tussen de sp0elen voldoende afstand moet bestaan omdat anders vonken overslaan, en bestaan verder voor het gros uit holle ruimte.
Bedrijven als Heerema en Van Oord kijken uit naar de realisatie van het SER Energieakkoord, de welvaartsoverdracht van modaal verdienende gezinnen van 1000 euro extra per jaar naar de windmolensector en Offshore-industrie. Zo kreeg Alewijnse Marine Systems met Damen net het contract van Van Oord voor het bouwen van een nieuwe kabellegger, voor offshore-elektrische aansluitingen. Een kabellegger heeft enorm veel vermogen nodig om de kabellegger en twee kranen in bedrijf te houden. Ze worden aangedreven door 5 generatoren met een gezamenlijk vermogen van ruim 10 MW.
Het zou interessant zijn om te meten wat de energypayback-time van offshore windmolens is, wanneer je het energieverbruik van constructie en onderhoud zou berekenen.
Kijk dat je als Teletekst redacteur slaafs berichten copy-paste is nog tot daar aan toe, maar er dan ook nog bijzetten dat windmolens op zee “elektriciteit gaan leveren aan 4 miljoen huishoudens” dan verdien je niks beters dan 100 ironische zweepslagen…….
Vandaag een 2 pagina’s groot stuk over de Nederlandse windhandel in de Volkskrant door de groene voorganger Micheal Persson. Hierin komen uitsluitend de “interested parties” aan het woord en uiteraard wordt er geen enkele letter over de calculaties die Theo Wolters over het rampzalige energie-akkoord maakte…
Wel werd gememoreerd over de 40% kostenreductie die zeer waarschijnlijk niet wordt gehaald. Kamp zegt dat het plan niet doorgaat als deze reductie niet wordt gehaald. Maar hoe gaat dit gebeuren? Wat als achteraf blijkt dat de kostenbesparing niet is gehaald? Worden er dan gelden teruggevorderd? Of is het weer zo’n boterzachte politieke bepaling in het akkoord?
Windparken zijn de nieuwe kleren van de keizer. In het Technisch Weekblad zijn wat ir.’s in discussie : voornamelijk over de kosten per geleverde kWh. Dat is een rookgordijn. De kern is en blijft, dat in de huidige toepassing windparken niets te maken hebben met energietransitie omdat er zonder fossiele backup geen leveringszekerheid is.
Energietransitie = voorraadtransitie. Waar liggen die nieuwe energievoorraden? Nergens.
De keuze wispelturige energiebronnen rechtstreeks met een vraaggestuurd net te verbinden was een kapitale fout. Dergelijke bronnen dienen een eigen net te hebben dan wel via een buffer energie te leveren. Wat betreft opslagsystemen steekt men massaal de kop in het zand. De huidige weg loopt dood. Dat besef zal vroeg of laat doordringen.