Foto: Shutterstock

Van een onzer correspondenten.

De European Solar Manufacturing Council (ESMC) roept de Europese Commissie op om snel een reeks noodmaatregelen te nemen om Europese producenten van zonnepanelen te beschermen tegen hevige concurrentie uit China.

Verwijzend naar de problemen van siliciumfabrikant REC Solar Norway, waferfabrikant Norwegian Crystals  en zonnecel- en zonnepaneelfabrikant Meyer Burger stelt ESMC een golf van bedrijfssluitingen te vrezen.

‘We observeren de huidige situatie van de Europese pv-industrie met grote bezorgdheid en helaas zijn we niet bijzonder verrast’, aldus Žygimantas Vaičiūnas en Johan Lindahl van ESMC.

In de afgelopen maanden hebben prominente leden van ESMC en belangrijke spelers in de Europese pv-industrie de boodschap overgebracht dat er gewoonweg geen gunstige marktomstandigheden zijn in Europa om hun activiteiten in stand te houden.

De meeste andere Europese pv-fabrikanten voeren achter gesloten deuren vergelijkbare discussies.

Europese belastingbetaler draait op voor niet functioneren ‘duurzame’ aanbod-markt.

Het verlies van bijna alle Europese producenten van zonnepanelen zou volgens de ESMC onomkeerbare negatieve gevolgen hebben voor de gehele Europese pv-industrie. Alle eerdere en andere stimuleringsmaatregelen zullen volgens de ESMC nutteloos zijn als de noodmaatregelen niet uiterlijk half februari worden genomen.

De belangenorganisatie is al sinds vorig jaar zomer in gesprek met de Europese Commissie, maar tot nu toe zonder resultaat. ‘Onze leden concurreren met zwaar gesubsidieerde buitenlandse fabrikanten van zonnepanelen die momenteel pv-modules op de Europese markt aanbieden tegen prijzen die zelfs voor hen minder winstgevend zijn en waardoor een ongelijk speelveld ontstaat dat uiteindelijk leidt tot sluitingen en faillissementen van Europese bedrijven’, stellen Vaičiūnas en Lindahl.

‘Wat we de afgelopen maanden hebben gezien, is nog maar het begin van wat, naar wij vrezen, een golf van bedrijfssluitingen in de pv-industrie zou kunnen worden, waardoor het licht van de renaissance van de Europese pv-industrie wordt gedoofd.’

Ondanks een productiecapaciteit van 11 gigawattpiek hebben Europese fabrikanten volgens de ESMC vorig jaar ongeveer slechts 2 gigawattpiek aan zonnepanelen geproduceerd. Dit als gevolg van de extreem lage zonnepaneelprijzen. Daarnaast is er momenteel 1 gigawattpiek aan Europese zonnepanelen opgeslagen in magazijnen.

Vaičiūnas en Lindahl hierover:

‘Helaas blijven deze voorraden onverkocht door de huidige marktomstandigheden met ultralage prijzen die naar verwachting in 2024 zullen aanhouden. Het verdwijnen van zonnepaneelfabrikanten sluit ook de mogelijkheden af om andere delen van de pv-waardeketen te ontwikkelen en Europese fabrikanten van materialen en componenten lopen dus eveneens een zeer groot risico.’

Het hebben van Europese pv-productie is cruciaal voor de Europese soevereiniteit en om te voorkomen dat men voor 100 procent afhankelijk is van geïmporteerde pv-producten voor de Europese energietransitie. Als er nu niets wordt gedaan, zo stelt ESMC, zal er in 2030 geen industrie zijn om op te rekenen: daarmee zou het strategische doel van de Chinese president Xi Jinping om de toeleveringsketen van pv te controleren zijn bereikt en zou China’s agressieve strategie om de industrie te steunen zijn vruchten hebben afgeworpen.

Deze noodkreet uit producentenland is ronduit hypocriet. Door mee te surfen op de tsunamie van klimaatalarmisme, met subsidies als pushfactor, is de sector nu in ernstige nood geraakt. De Europese belastingbetaler draait hier voor op. En China lacht.

***

Bron o.a. hier.

***