Terwijl Martin Sommer zich in de Volkskrant afvraagt hoe ‘links’ het nu is om de Nederlandse bevolking op te zadelen met dure windenergie via een 500-1000 euro hogere energierekening, zocht ik fotografische inspiratie voor de VVD-toekomstvisie, die voortvarende Henk Kamp gaf in een voortvarend antwoord op de brief van de 12 SER Energieakkoordcritici-waaronder Climategate.nl-huisingenieur Theo. Wie een glimp wil opvangen van ons voortvarende land in het jaar 5 na Henk Kamp kan terecht in de Lelijkste provincie met hoofdletter van voortvarend Nederland: de Flevopolder, waar molens, asfalt en elektriciteitsmasten vechten om voortvarende voorrang. Zo groen ziet ons voortvarende land er uit dankzij de voortvarende VVD met voortvarende Henk Kamp die 14 januari antwoordde met één stopwoord: voortvarende aanpak. (= ieder verzet vroegtijdig vermorzelen via bestuurlijke corruptie en schijnbezwaarprocedures met Crisis en Herstelwet als doodsteek democratie)
Windmolens zijn misschien heilige symbolen van de linkse kerk als vorm van ‘onbedorven natuurzuiverheid’ (de seculiere heilsleer waarin God voor De Natuur is vervangen) en hun kerkbode Trouw. Maar het zijn vooral nutsbedrijven, grootgrondbezitters en de offshore-industrie die van de miljardensubsidies zullen profiteren. Dat zijn over het algemeen geen links-stemmers. Bij de derde foto ziet u hoe één gascentrale rechtsonder- die meer vermogen kan leveren in constante vorm dan alle molens rond de centrale bij elkaar- qua horizonvervuiling en ruimtebeslag volledig wegvalt. Hieronder nog even de prijzen op een rij per energievorm:
- energieopwekking uit kolen heeft een kostprijs van 6ct per kWh, met gedaalde kolenprijzen is dat 5ct (2 ct brandstofkosten, 3 ct kapitaallasten)
- energieopwekking uit gas heeft bij centrales 58 procent ontwerprendement een kostprijs van 8 ct per kWh, waarvan 5ct brandstofkosten: daarom duwen kolen nu nieuwe schone gascentrales en WKK uit de markt (in Europa daalde opwekking uit gas vorig jaar met 23 procent)
- energieopwekking uit (CO2-loze) kernenergie geeft 5 ct kosten per kWh, het gros daarvan bestaat uit kapitaallasten
- windenergie op land heeft op windrijke locaties een kostprijs van 10- 12 ct per kWh
- windenergie op zee kost 16-17 ct per kWh
De terechte constatering dat degenen die profiteren van dit energie- en klimaat-angst-beleid geen links-stemmers zijn is van enorm belang.
Het geeft aan dat er politiek gezien nog vele mogelijkheden moeten zijn die nog onbenut zijn gebleven.
Welke belangenbehartiger, vakbond of andere organisatie durft tegen dit waanzinnige klimaat-angst beleid (want klimaatbeleid is het niet) in te gaan? De linkse clubs laten allemaal verstek gaan!
Misschien moet je het wel in een andere richting zoeken.
Die windmolens zijn allemaal vogelhakselaars die (onder meer) onze ooievaars doodmaken zonder dat dat enig nut heeft.
Misschien zou iemand Antoinette Hertsenberg daar eens op moeten attenderen …
Die laat zich echt geen knollen voor citroenen verkopen, iets dat Henk Kamp tot nu toe met de rest van Nederland wel doet.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Antoinette_Hertsenberg
De echtgenoot van mevrouw Hertsenberg is fractieleider van de PvdDieren in de Eerste Kamer. Die zijn vóór windmolens en hebben niets met doormidden gehakte roofvogels.
Antoinette zou haar man hierom een harde schop onder zijn kont moeten geven.
De herhaalde pleidooien van Martin Sommer in de Volkskrant tegen de miljardenverspilling aan windenergie had ik even over het hoofd gezien; hij lijkt er een gewoonte van te maken!
Dit is een belangrijke doorbraak, want hij meent het heel serieus, maakt zich grote zorgen en bouwt voort op werk van Frans Sluijter, hoogleraar theoretische natuurkunde en een klimaatbeleid-skepticus in de PvdA (een zeldzaam exemplaar).
Dit is echt heel erg goed.
Ook al krijgt hij nog geen hele organisaties mee. Enkele opiniemakers kunnen nu wel omgaan, het lijkt te gaan gebeuren.
Rypke
windenergie vraagt meer netcapaciteit en bij een hoger percentage wind op het net met meer pieken ook nog eens meer snelstartende gasturbinecentrales die met een lager rendement stroom opwekken. ( een aantal centrales bijbouwen?).
Die gasturbines starten snel op en kunnen grote schommelingen van wind volgen.
Dat betekent echter wel weer een aanpassing van het gasdistributienet om die piek hoeveelheid gas te kunnen leveren.
Nog een ander aspect.
Op dit moment zit Duitsland met te veel windpieken in het noorden. Die gooien ze nu bij ons over de grens. Dat is niet alleen een gevolg van te veel windmolens maar ook een gevolg van het ontbreken van de noord zuid transportlijn. De bedoeling was om die pieken snel naar het zuiden te transporteren.
De transportlijn is wel gepland maar in de inspraak blijven steken. Veel mensen denken dat je daar ziek van wordt.
Hier bij ons in het noorden zie je nog veel bovengrondse transportleidingen.
In het westen zit een deel van het transportnet al ondergronds omdat westerlingen kennelijk minder goed tegen hoogspanningsleidingen kunnen als wij in het noorden.
Bedenk eens wat het gaat kosten om straks de piekstroom van de windparken op zee in de toekomst ook via ondergrondse leidingen op het netwerk aan land moet worden afgevoerd.
Dat wordt onbetaalbaar en uitbreiding van de netcapaciteit in het westen met een bovengronds net wordt in de inspraak zeker geblokkeerd.
Henricus Gregorius Jozeph Kamp is hét voorbeeld van de perfecte henchman. Is al minister geweest van 4 verschillende ministeries, dus van enige diepgaande kennis en visie van de materie is geen sprake, of althans heeft die niet laten blijken. Doet wat hem opgedragen wordt, onverstoorbaar, zonder tegenspraak, tot de laatste letter. Heeft het charisma vergelijkbaar met die van een deurknop. Precies de persoon om het rampzalige Energieakkoord zonder scrupules uit te voeren. Totdat hij weer een andere opdracht krijgt die hij met evenveel toewijding zal uitvoeren, tot de laatste letter, zonder enige persoonlijke ambitie.
@ TINFSTAAL
wat moet ie dan doen? in zijn eentje het regeerakkoord herschrijven? opstappen en iemand anders met deze catch 22 opschepen – Samson ofzo?
ik ben overigens vooralsnog wel teleurgesteld over de retoriek in zijn antwoorden over WOZ. echter mbt het Groningen dossier vind ik zijn optreden vooralsnog bewonderenswaardig.
ik hoop derhalve dat de nieuwe SDE+ voor WOZ die hij dit jaar gaat inrichten een slimmigheidje heeft waardoor de lasten voor de burger meevallen t.a.v. de analyse van de Groene Rekenkamer. (let wel: er is nog geen cent subsidie WOZ beschikt onder Kamp)
De Groen Rekenkamer rekent voor elke windturbine, om maximaal wind te kunnen vangen, op een ruimtebeslag per windmolen van 0,81 km2 (=900 meter tussenruimte).
of te wel optimaal oppervlakbeslag per windmolen in een windpark is 10 maal de rotordiameter (90 meter) in het vierkant = 0,81 km2
Hoe ver staan de windturbines op de foto’s uit elkaar verwijderd? Vast en zeker géén 900 meter?
http://www.groenerekenkamer.nl/download/EnergievisieDrenthe-Def.pdf (zie pagina 2 en 4)
WKK (warmte-krachtkoppeling) vindt meestal plaats met gasmotoren. Hieraan wordt CO2 reductie toegeschreven. Dit is geheel ten onrechte, daar enkele procenten van het aardgas de uitlaat onverbrand verlaat. CH4 is een meer dan 20x sterker broeikasgas dan CO2. Zie bijvoorbeeld: http://www.rwsleefomgeving.nl/onderwerpen/broeikasgassen/wkk-installaties/