Foto: Shutterstock

Van een onzer correspondenten.

In de eerste helft van 2023 is in Nederland subsidie verleend voor de installatie van 40.678 warmtepompen en 2.732 zonneboilers. Eerder werd al bekend dat consumenten dit jaar via de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) een recordhoeveelheid subsidie toegekend hebben gekregen. Het gaat om subsidie die toegekend is via de ISDE en de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE).

Subsidierecord gaat dit jaar nog sneuvelen.

Consumenten, bedrijven en VvE’s wisten afgelopen jaar via de ISDE en SEEH voor een recordaantal van 53.426 warmtepompen subsidie te bemachtigen. Dat record lijkt dit kalenderjaar te gaan sneuvelen, want metingen tonen aan dat in de eerste 6 maanden van 2023 al subsidie is toegekend voor 40.678 warmtepompen.

Recordverkoop warmtepompen: ‘Mensen maken zich zorgen om afschaffen prijsplafond energie’

Ondanks een fors gedaalde gasprijs, kopen huishoudens voor een record aan warmtepompen, zo schrijft het Dagblad van het Noorden. Er zijn met 110.000 stuks dit jaar al meer installaties geplaatst dan in heel 2022, meldt Techniek Nederland, de branchevereniging van installatiebedrijven.

Mensen moeten wel rekening houden met een flinke investering. Gemiddeld kost een warmtepomp tussen de 6.000 en 8.000 euro. Hier komt ook nog een aanpassing van de cv-ketel en meterkast bij. Uiteindelijk gaat het om een investering van circa 10.000 euro, waarvan men dan nu nog een deel terug ontvangt middels subsidies.

Al met al levert de warmtepomp meer CO2-uitstoot van de woning op. Een warmtepomp verbruikt weliswaar geen gas, maar wel meer elektriciteit dan een cv-ketel. Gebroeders Kroon schreven hier al vroeg over in hun column in de Volkskrant. Het tegenvallende rendement zou leiden tot hogere energierekeningen, waarbij de elektriciteit wordt opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen. Ook komt uit de Nederlandse stopcontacten grijze stroom, in plaats van groene.

***

Bronnen hier, hier, hier en hier.

***