Van een onzer correspondenten.
In de eerste helft van 2023 is in Nederland subsidie verleend voor de installatie van 40.678 warmtepompen en 2.732 zonneboilers. Eerder werd al bekend dat consumenten dit jaar via de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) een recordhoeveelheid subsidie toegekend hebben gekregen. Het gaat om subsidie die toegekend is via de ISDE en de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE).
Subsidierecord gaat dit jaar nog sneuvelen.
Consumenten, bedrijven en VvE’s wisten afgelopen jaar via de ISDE en SEEH voor een recordaantal van 53.426 warmtepompen subsidie te bemachtigen. Dat record lijkt dit kalenderjaar te gaan sneuvelen, want metingen tonen aan dat in de eerste 6 maanden van 2023 al subsidie is toegekend voor 40.678 warmtepompen.
Recordverkoop warmtepompen: ‘Mensen maken zich zorgen om afschaffen prijsplafond energie’
Ondanks een fors gedaalde gasprijs, kopen huishoudens voor een record aan warmtepompen, zo schrijft het Dagblad van het Noorden. Er zijn met 110.000 stuks dit jaar al meer installaties geplaatst dan in heel 2022, meldt Techniek Nederland, de branchevereniging van installatiebedrijven.
Mensen moeten wel rekening houden met een flinke investering. Gemiddeld kost een warmtepomp tussen de 6.000 en 8.000 euro. Hier komt ook nog een aanpassing van de cv-ketel en meterkast bij. Uiteindelijk gaat het om een investering van circa 10.000 euro, waarvan men dan nu nog een deel terug ontvangt middels subsidies.
Al met al levert de warmtepomp meer CO2-uitstoot van de woning op. Een warmtepomp verbruikt weliswaar geen gas, maar wel meer elektriciteit dan een cv-ketel. Gebroeders Kroon schreven hier al vroeg over in hun column in de Volkskrant. Het tegenvallende rendement zou leiden tot hogere energierekeningen, waarbij de elektriciteit wordt opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen. Ook komt uit de Nederlandse stopcontacten grijze stroom, in plaats van groene.
***
Bronnen hier, hier, hier en hier.
***
Men klaagt dat mensen zonder zonnepanele benadeeld worden t.o.v. mensen met zonnepanelen. Mijn huis kan niet aan de warmtepomp, tenzij ik het afbreek. Moet ik nu ook huiliehuiliedoen dat ik betaal voor andermans subsidie?
Het aantal warmtepompen dat dit jaar 2023 in Nederland is geïnstalleerd, heeft een recordhoogte bereikt, van ongeveer 110.000
Begin 2023 waren er 8,3 miljoen particuliere huishoudens in Nederland, waarvan 3,3 miljoen eenpersoonshuishoudens. Gemiddeld wonen er 2,12 mensen in een Nederlands huishouden, in 1963 was de gemiddelde huishoudensgrootte nog 3,52.
In Nederland is in 2033 1,3 % van de huishoudens uitgerust met een warmtepomp.
Gaan we de oorlog tegen wereldwijde klimaatverandering winnen met de Nederlands warmtepompjes?
Nee toch? Zinloze strijd tegen klimaatverandering, fossiele energiebronnen afschaffen heeft alleen negatief effect op de maatschappij en economie.
Correctie: 2033 moet zijn 2023.
Wat een feest voor de belastingbetaler de ‘klimaatransitie’ .
Men moet wel goed het verschil beschrijven tussen een hybride systeem of alleen de warmtepomp, want dat is nogal een groot verschil.
Mij was al ten oren gekomen dat een hybride systeem in oude huizen bij mensen een dikkere energie rekening opleverde dan gewoon met gas stoken.
Zelfs de terugverdien tijd zal moeilijk gehaald worden op deze manier.
Een heel groot gedeelte van het huizenbestand in Nederland is gewoonweg niet geschikt of tegen zulke hoge kosten dat je beter een bulldozer kunt huren.
Ik vermoed dat daarom ook in Duitsland de verplichte warmtepomp is afgeschaft.
Een warmtepomp aanschaffen met subsidie krijgt het zelfde vervolg als het aanschaffen van een elektrische auto en zonnepanelen. Eerst wordt je lekker gemaakt met .allerlei voordelen en uiteindelijk ben je de klos en moet je dik betalen en de terug verdien tijd is 4 keer zolang geworden. Tja hoe wordt je bedonderd.
Het beste doe je niets, dat kost iets meer, maar lang niet zoveel als het aanpassen van een woning om geschikt te maken voor een warmtepomp, dan is die 10k ook peanuts, het wordt met extra isolatie, WTW unit, slimmer ventilatie en vloerverwarming vele malen duurder.
onze regering wil naar de EU toe ook goede sier maken met hoever ze al zijn met de “verduurzaming” hiervoor hebben ze als KPI het aantal warmtepompen en de daar mee samenhangende (papieren) besparing
De kosten maakt onze regering niets uit, ze moeten meedoen met de CO2 maatregelen dus subsidie.
Nu komt de crux, op een gegeven moment is de rek er uit, geen geld meer voor subsidie en de verkoop van warmtepompen valt in elkaar.
Nu kunnen ze de brandstof duurder maken om de verkoop te stimuleren maar daar zit ook een eind aan, mensen kunnen het dan gewoon niet meer betalen, en dan valt het plan gewoon in duigen.
Onze regering zal op haar donder krijgen omdat ze te weinig CO2 bespaard hebben en gaan dus weer compenseren naar de burger toe om toch maar weer warmtepompen te verkopen.
Laat de zaak lekker in elkaar flikkeren, koop zo’n warmtepomp alleen als je hem er in 3 jaar uit hebt anders ben je gewoon duurder uit.
Bedenk ook dat NIEMAND met gezond verstand zo’n ding wil, dus als onze regering zo graag warmtepompen wil moeten ze het maar regelen.
Cir
En dat allemaal indachtig het gezegde; Als er één schaap over de dam is volgen er meer. De bekende kuddegeest.
Ik.krijg jet idee dat aanstaande verkiezingen uitslag het ksntelpunt kan zijn.tegen huidig idioot beleid tot het (onmogelijke) stoppen van klimaatverandering. Als het KNMI berekent voor 2030 ~ 2050 dat 0.000036 grC ‘klimaatwinst’ kan worden geboekt als gev0lg van CO2 reductie.
Scheffer, vanochtend was er volgens de radioweermannen (m/v/x) PLAATSELIJK dichte tot zeer dichte mist. Daar reed ik dan, van Alkmaar tot Helmond zonder uitzondering in de dichte tot zeer dichte mist. Plaatselijk was in feite landelijk, of op z’n minst meerdere provincies.
Het lukt kennelijk al niet een mistbank te voorspellen. Maar wel hoe het klimaat er over 30 jaar gaat worden.
Jetten kon zijn lachen niet houden
Toen hij dat moest toegeven…
Laat je maar voor de gek houden
Met die paar centen subsidie
Nee Scheffer, de 0,000036 graden minder opwarming is gekoppeld aan de 28 miljard die Jetten wil uitgeven voor de reductie van ik meen 22 Mega ton CO2.
Kabinet trekt 28 miljard uit voor 120 klimaatmaatregelen: ‘Zal af en toe knellen’ – https://nos.nl/l/2472948
Nu weer een aardbevingsramp in Marokko. Zal niet lang duren of dat blijkt ook aan het klimaat te wijten.
Overigens mogen we blij zijn dat we überhaupt nog een klimaat hebben. Volgens VN-chef Guterres hebben we binnenkort een totale ‘climate breakdown’. Oh man, stel je voor: Al het porselein in de kast aan diggelen, maar dan erger. Geen klimaat meer. Of de polen 30 graden en de evenaar vol met sneeuw. Waar moeten de hysterische mensen van XR dan naar toe vliegen als ze op vakantie gaan? Brrrr.
Ik voorzie dat er rond de besluitvorming in het parlement over de wet,- en regelgeving voor de hybride warmtepomp net zo’n foute discussie op gang komt als rond het afschaffen van de salderingsreeling.
Lachen op Geenstijl. nl
Een schitterend verhaal over Frenske.
Keihard.
Zo rond 2012 was er het voorlopige energielabel dat op basis van enkele kenmerken van de woning werd vastgesteld. Op de site van de overheid kon jouw energielabel berekend worden door die kenmerken in te geven. Ik heb toen onze ongeïsoleerde woning ingevoerd met overal enkel glas, natuurlijke ventilatie, gasketel en radiatoren met als resultaat een label G, de slechtste categorie.
Vervolgens ben ik gaan experimenteren en kwam tot een opmerkelijke conclusie: het ingevoerde tochthol kon met slechts twee ingrepen veranderd worden in de beste categorie label A. Als eerste de gasketel vervangen door een warmtepomp en als tweede het dak vol leggen met zonnepanelen. Kosten ca. 30K.
Je hebt dan nog steeds een tochthol maar wel met een lagere energierekening.
Wij hebben gekozen om onze woning, ook een tochthol dus, te isoleren (dak, gevels, vloer) overal 1.0-beglazing, vloerverwarming op BG, wandverwarming op verdieping waardoor het gasverbruik terugliep van 3200 naar 800 m³ per jaar. Kosten ca. 30K. En al die investeringen zijn destijds (2002-2008) vooral gedaan voor de comfortverbetering, de lagere energierekening was mooi meegenomen.
In 2022 hebben we ons huis verkocht, een paar maanden nadat ook onze buurman zijn woning verkocht had. Twee gelijke woningen met gelijke perceeloppervlakte. Zijn ongeïsoleerde woning maar wel met nieuwe keuken en badkamer heeft hij verkocht voor 520K. Onze geïsoleerde woning met 40 jaar oude keuken en badkamer is verkocht voor 625K.