New Forest: wat een rommel, onveilig

New Forest: wat een rommel, onveilig

Na alweer 3 jaar wonen op de Friese prairie valt op: geen vierkante centimeter groen of dissonant takje ontsnapt aan de opruimdrift der Friezen.  In het ledenblad van het Friese Landschap (Fryske Gea) las ik in het bericht ‘Mountainbikers vegen paden schoon’ de overtreffende trap van moderne ‘natuurbeleving’ , en ‘wat moeten wij in godesnaam toch met al die Woeste Gronden’:

Ruim veertig mountainbikers hebben de paden in de bossen van Grikelan en Turkije bij Readtsjerk schoon geveegd (….) Wandelaars kunnen nu weer op zondagse schonen door het bos wandelen (……) De groep fietsers van Stichting Wielerpromotie Trynwalden en FTTC Leeuwarderadeel wilden graag iets terugdoen voor It Fryske Geaq. IN oktober hadden ze toestemming de route van een speciale veldtoertocht deels door een natuurgebied te laten lopen. Als tegenprestatie werden de bladeren van paden geharkt (…..)

Lees ook mijn voor HP de Tijd geschreven reportage Oorverdovend Natuurschoon uit 2006  over de draagvlak/gezondheids/recreatiecultus sinds de nota ‘Natuur voor mensen, mensen voor natuur’, en de plebejers-mythe dat natuur in Nederland ontoegankelijk zou zijn. Het is bijna overal net de Efteling, of voor de kinky house-feestgangers Wasteland: je mag overal in, en de meeste mensen hebben geen enkele behoefte het pad te verlaten omdat hun schoenen dan vies worden. Ik zie het volgende nog gebeuren

‘Ruim 40 motorrijders hebben de bomen in de bossen van Beetsterzwaag met Glorix afgenomen, en met kettingzagen alle dode takken verwijderd. Laanbomen zijn door kunststof exemplaren vervangen, voor uw en onze veiligheid. Wandelaars kunnen nu zonder overlast door het bos lopen. De motorrijders hadden toestemming de route van hun crosswedstrijd Noordoost Friesland door de Rypstjerksterpolder in het broedseizoen te leggen. Als tegenprestatie…..

Bij het aanleggen van mijn tuin heb ik vele natuurtransplantaties uitgevoerd. Ik leende ook enkele mospakketten uit het Wilhelminabos van It Fryske Gea, een mooi oud wandelbos met dikke eiken die er heerlijk ‘onveilig’ uitzien: met veel dood hout en dode takken. Ik transplanteerde mos met de grootst mogelijke terughoudendheid. Je wilt toch het bestaande in ere houden, en iedere plantenjager hanteert een zekere ethiek wanneer hij het grootste tuincentrum van Nederland betreedt voor wat stekjes. Bij terugkomst in het Wilhelminabos bleek echter dat een aannemer met een shovel alle bospaden rucksichtlos had doorgegraven, daarbij alle moswallen vernietigend in het hele bos. Voor de wandelaars.

Tsja, daar sta je dan met je goeie gedrag. Dit berichtje vond ik trouwens ook leuk: ‘Duurzaam bos’

In het Rysterbosk zijn in februari en maart werkzaamheden uitgevoerd aan de Enkhuizerleane. De oude bomen zijn gekapt en vervolgens is de laanstructuur hersteld met aanplant van jonge beuken. Zo blijft deze historische laan voor de toekomst behouden. (…..)