Foto; Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

KERMIT! Geen kikker dit keer, maar wel iets anders met een groen karakter: KERnenergie Made In Twente. Het is de naam van een groep Tukkers die kernenergie op de kaart wil krijgen in de regio. De groep Tukkers werd getriggerd door de energietransitie: de windturbines. Die horen wat hen betreft niet in het Twentse landschap. Zij willen kernenergie en denken daarover na. De werkgroep groeit snel. Eind deze maand zijn er al twintig kikkers die nadenken hoe politici en bestuurders in Twente op andere gedachten kunnen worden gebracht.

‘Uit een golfballetje thorium kan iemand zijn hele leven energie halen.’

Het gezelschap ontstond een paar jaar geleden om een alternatief te bieden voor de Regionale Energiestrategie (afgekort RES) Twente. Daarin wordt beschreven hoe de regio overgaat op het gebruik van duurzame energiebronnen die minder bijdragen aan klimaatverandering. De brainstorm voor die RES Twente startte in 2019. Medeoprichter en landschapsarchitect André Bijkerk:

‘Toen begon het gedoe met die windturbines.’

In april heeft Rolls Royce in het provinciehuis in Zwolle verkondigd dat ze hun SMR in zeven tot tien jaar kunnen bouwen.

In het Klimaatakkoord voor Nederland werd dat jaar afgesproken om tot 2030 vooral te kijken naar bewezen technieken. Wind en zon waren het opgelegde uitgangspunt.

De veelgehoorde nadelen van deze energiebron werpen ze ver van zich. Men wil juist kleinere kernreactoren die ook lucht- of watergekoeld kunnen zijn en veilig zijn. Die kunnen zo gebouwd worden dat er eigenlijk geen ramp mee kan gebeuren.

Bijkerk vindt windturbines daarmee overbodig worden. De productie is vergelijkbaar met die van vijftig windturbines van 250 meter hoog:

‘De provincie heeft net geroepen dat er negentig windturbines in Twente moeten komen. Als je twee van deze jongens neerzet, heb je geen windturbines meer nodig. Windturbines staan soms stil. Deze nieuwe reactoren draaien continu. Zestig jaar lang.’

Dat de bouw van een SMR geen luchtkasteel is, bewijzen Canada en Polen waar er daadwerkelijk al met de planning en bouw is gestart.

Bijkerk:

Als ik zie hoeveel miljarden en miljarden er nu in zon en wind gepropt worden, alleen al aan subsidies. Als ik dan alle rekenneuzen om mij heen hoor, denk ik dat de kosten van wind en zon vergelijkbaar zijn met die van kernenergie. We betalen met z’n allen zestien miljard aan kabels voor windturbines op zee, daar had je ook vier kerncentrales van kunnen bouwen.’

***

Bron: hier.

***