De zwarte neushoorn, 0ok 50 jaar geleden gedoemd bij WWF, tenzij u nu geld geeft

De zwarte neushoorn, 0ok 50 jaar geleden gedoemd bij WWF, tenzij u nu geld geeft

De journalistiek ontwaakt eindelijk richting WNF. Afgelopen weekend keek Bram Vermeulen van het NRC Handelsblad eens: hoe wordt die 14,4 miljoen euro gratis geld besteed van de Postcodeloterij voor de neushoorn in Zuid Afrika aan het Wereld Natuur Fonds en Peace Parks Foundation, gekregen op 6 februari? (dat komt bij de 10-20 miljoen euro Postcodeloterijgelden die WNF al jaarlijks krijgt)

Neuspoeders voor neushoorns
Aan een project dat bij wetenschappers en lokale natuurbeschermers omstreden is, namelijk onderzoek naar het impregneren van de hoorns met poeders om deze waardeloos te maken. De Postcodeloterij houdt echter vol dat het geld wél goed wordt besteed.

Onthulling past in patroon
Voor ingewijden is dit typerend. Alweer twee jaar geleden kwam mijn onderzoek naar het Wereld Natuur Fonds en haar bestedingen uitgebreid in media, waaronder bij Radio3, voorpagina Telegraaf, Nieuwsuur en RTL Nieuws, in Duitsland voor Achgut.com: het Postcodeloterijgeld van WNF komt zelden dáár waar het echt nodig is, wetenschap wordt enkel gebruikt als de conclusies campagnetechnisch van pas komen en bestedingen hebben maar marginaal effect. Dat was daarvan de boodschap, waarbij je in deel 2 kunt zien: hoe effectief is WNF bij bescherming van haar 5 vlaggenschipsoorten.

De zwarte neushoorn was 50 jaar geleden al ‘gedoemd’volgens de eerste campagnes van het verse WWF, en is dat nu weer opnieuw. Ditmaal is het ook wéér de stroperij. Sinds Mbeki is het een groeiend zootje in Zuid Afrika, en dat werkt ook door in de natuurbescherming in Zuid Afrika. Het gebrek aan overheidshandhaving is niet met wat neuspoeder voor neushoorns op te lossen, in een land waar de huidige leiders in voodoo, zwarte magie en hekserij geloven/mentaal in de Middeleeuwen leven. Dat kun je vantevoren ook inschatten, maar je wilt iets doen voor de buhne, krijgt 14 miljoen euro en de rest is geschiedenis.

  • Nu journalisten toch eindelijk wakker worden: stel jezelf de vraag, dat als het maar slecht blijft gaan met de dieren die zijn al 50 jaar claimen te beschermen. Ligt dat dan aan ‘de mensheid’ of ook aan het WNF? Je kunt het al in mijn rapport lezen. Mijn suggestie aan het NRC is om integraal mijn conclusies zonder bronvermelding over te nemen en dat als eigen onthulling te claimen. Pandastand halveerde tijdens bescherming door WNF, de IJsbeer verviervoudigde in aantal geheel zonder WNF. Mij citeren kan niet, ookal schreef ik regelmatig voor deze voormalige kwaliteitskrant. Ik ben niet van de juiste politieke snit, dus doe je of je het zelf onthult, wees een beetje linksig, kijk wat quasi-intelligent door je zwarte hoornbril en je krijgt zo een journalistieke prijs.