Van een onzer correspondenten.
We kennen zo langzamerhand de werking van het eco-alarmisme. Er komt iets op gang met allerlei onderliggende speculaties dat als serieus probleem wordt geframed door wetenschappers en actiegroepen die de alarmklok luiden. En ondersteund door kritiekloze media wordt zo een groot planeetbedreigend pseudoprobleem geboren.
We weten inmiddels dat het klimaatalarmisme zo werkt, maar ook de alsmaar opgeklopte angst dat onze oceanen teloor gaan door een overmaat aan plastic is er een voorbeeld van. Nu is er plotseling een kentering.
Vandaag maakten onderzoekers van de Universiteit van Utrecht bekend dat er niet een totaal van 50 miljoen ton plastic in de oceanen kan zitten, maar 3.2 miljoen.
Trouw:
‘Wetenschappers zaten er wereldwijd jarenlang flink naast. Er belandt veel minder plastic afval in de zeeën en oceanen dan werd aangenomen, ontdekten onderzoekers van de Universiteit Utrecht.’
Klimaatonderzoeker en oceanograaf Eric van Sebille stelde vanochtend bij de NOS dat men jarenlang de hoeveelheid plastic te hoog heeft ingeschat, zoals een berucht onderzoek wat uit kwam op 8 miljoen ton per jaar.
Van Sebille inmiddels:
‘Wij hadden al het vermoeden dat dit een heel groot getal was…’
De getallen vlogen ons de laatste jaren om de oren. Hier een voorbeeld van alarmisme zoals wij dat kennen, verspreid door de Plastic Soup Foundation:
‘HUIDIGE SITUATIE IS ONHOUDBAAR
De jaarlijkse plasticproductie zal (zonder beperkende maatregelen) verdubbelen van rond de 450 miljoen ton nu tot 900 miljoen ton in 2045. De wetenschappers wijzen erop dat er al meer gewicht aan plastic op aarde is dan het gewicht van alle land- en zeedieren bij elkaar opgeteld. Overheden zijn niet in staat om de veiligheid van alle plastics en de gebruikte chemicaliën te waarborgen. Plasticvervuiling heeft de planetaire grens gepasseerd.
HOEVEEL PLASTIC EINDIGT IN DE PLASTICSOEP?
Meer dan de helft van de 9,2 miljard ton plastic die tot nu toe is geproduceerd, zo’n 5 miljard ton, is als afval op een vuilnisbelt gestort of simpelweg in het milieu beland. Daarvan stroomt wereldwijd elk jaar tussen de 5 en 13 miljoen ton plastic de grote oceanen in.’
En dit meldt de Universiteit van Utrecht zelf:
‘Even rekenen..
Sinds de eerste productie van plastic in 1950, is er 86.000 miljoen kilo plastic in de oceaan is beland. Meer dan de helft hiervan blijft drijven. Dit betekent dat er 57.000 miljoen kilo drijvend plastic in zee zit. Er wordt geschat dat hiervan tussen de 60 en 64% uit kustgebieden naar de oceaan is gedreven. Waardoor er 34.000 miljoen kilo plastic in de open oceaan ronddrijft. Onderzoekers hebben gevonden dat van dit plastic, maar 93-236 miljoen kilo op dit moment daadwerkelijk aan het oceaanoppervlak drijft. Dit is nog geen 1% van al het plastic dat is terechtgekomen in de oceanen. Dat betekent dat de andere 99% dus ergens anders in de oceaan moet zijn. Waar precies? Dat is onbekend.’
Het is goed dat plastic wordt opgeruimd, maar het is ook goed te weten dat de zaak flink is overdreven.
Gelukkig heeft het plastic-alarmisme niet zulke grote gevolgen en dwingt niet om ingrijpende en wereld omspannende maatregelen zoals het klimaatalarmisme, dat de hele fossiele infrastructuur van economieën teniet wil doen.
Mogelijk dat in de toekomst de zaak weer moet worden bijgesteld, maar een evenwichtige reflectie op het plastic-probleem is mijlenver vooruit op de door wetenschappers en journalisten opgeklopte hype over een klimaatcrisis.
***
***
En zo hoort het dus.
Is er een probleem?
Ja, plastic hoort niet in de oceaan.
Hoe groot is het probleem?
Zie boven; veel minder dan gedacht, maar nog steeds te veel. Ook hier geldt: Meten is weten; maar dat moet je wel kunnen en met een studie Culturele Antropologie of Politicologie lukt dat echt niet.
Kunnen we het oplossen?
Natuurlijk, maar dat vereist internationale samenwerking en bij voorkeur niet onder de vlag van de VN, wie daar is men alleen maar uit op het overhevelen van heel veel geld naar derde wereld landen.
Ik heb goede hoop dat ook het ‘klimaatprobleem’ binnenkort dezelfde weg op gaat. De voortekenen zijn in ieder geval gunstig, al was het maar door de leegloop bij D66.
AnthonyF: Kunnen we het oplossen?
Natuurlijk, maar dat vereist internationale samenwerking en bij voorkeur niet onder de vlag van de VN, wie daar is men alleen maar uit op het overhevelen van heel veel geld naar derde wereld landen.
Maar hoe krijgen we het gros van de wereldbevolking, met name Azië en Africa, zover dat ze de plastic zooi niet overal en met name in rivieren gooien want daar moet het toch beginnen. Coca Cola et al zijn toch niet degenen die het plastic in rivieren gooien.
Kenia bijvoorbeeld heeft al 5 jaar geleden plastic in de ban gedaan. Dat land ging voortvarender het probleem te lijf als bijvoorbeeld ons land.
86.000 miljoen kilo is 86 miljoen ton geproduceerd plastic sinds het begin van de plasticproductie, versus 9,2 miljard ton geproduceerd plastic sinds 1950? Hier klopt iets niet. Maar veel blijft het. Voorkomen is beter dan genezen en opruimen next best.
Ach ja, overdrijven maakt de dingen duidelijk. Altijd nog tijd genoeg om na het alarm te roepen dat het meevalt. Als het maar vast tussen de oren zit.
Waar kan ik dit vinden bij de Nederlandse MSM?
https://www.lindependant.fr/2023/08/07/brusque-chute-de-la-temperature-de-leau-en-mediterranee-on-vous-explique-le-phenomene-de-lupwelling-11383094.php
In het kort:
Het water van de Middellandse Zee is in zeer korte tijd behoorlijk kouder geworden omdat de wind een opwaartse stroming van kouder water heeft veroorzaakt.
Een normaal verschijnsel, maar de klimaclowns hebben daar natuurlijk geen aandacht voor.
Er zijn al zo’n 50 verschillende bacteriën bekend die plastics, kunstmatige polymeren net zoals natuurlijk cellulose polymeren zijn, afbreken en die gebruikt gaan worden om op industriële schaal het afval om te zetten in nieuwe grondstoffen. Ongetwijfeld zullen de eco gestoorden ook daar wel weer bezwaren tegen gaan vinden.
Alweer een voorbeeld van hoe een nieuwe industrie; eerst door de media in het zadel wordt geholpen en vervolgens, als het point of no return is bereikt, artikelen het licht doen verschijnen, waarin dezelfde industrie wordt bekritiseerd, een en ander met als doel om het publiek weer in de pas te laten lopen met de volgende truc .
Elke keer vergezeld van de magische term ‘ wetenschapper ‘ , eufemisme voor ‘verkoper van n ‘importe quai ‘.
Hierbij mijn artikel over de werking van de machtige plastic -en afvalindustrie in de zoveelste episode van ”Afval is goud ” met een link naar het artikel van Patrick Moore over de zwendel met plastic .
http://bureaulesswatts.nl/de-ocean-clean-up/
Plastic alarmisme in de praktijk . Ik zou de jaarrekening van de Stichting Statiegeld Nederland er is op naslaan en kijken wat de bestuurders binnenharken. Ik schat zomaar een tonnetje .
”40 procent wordt niet ingeleverd, en ook voor die flesjes betalen klanten 15 cent. Daar komen de blikjes nu ook bij. Per jaar gaat dat straks om meer dan een miljard drankverpakkingen, en om vele tientallen miljoenen euro’s. Wat gebeurt er met dat geld?
“Dat blijft bij Statiegeld Nederland. Van het geld betalen we nieuwe automaten, campagnes en andere maatregelen om het systeem te verbeteren. Het statiegeldsysteem is duur.”
en dan op Europees niveau.
Zo wordt je multimiljonair in ‘ De nieuwste economie ‘ op basis van een mooi emo verhaaltje .
Met de hakken over de sloot waren ze hier in NL weer net op tijd met invoeren van nutteloze tax op friet-bakjes
Het probleem is net zo groot gebleven, alleen de hoeveelheid plastic is minder geworden. In feite is het probleem dus groter geworden in verhouding tot de hoeveelheid plastic! Nieuwe acties zijn vereist! De ondergang is nabij! Nog meer belastingen heffen kan ons redden!
Nieuwe wetenschappelijke inzichten?
Jullie moeten dit inzicht maar eens proeven, door de Volkskrant doorgegeven (en wellicht geformuleerd) de krant van die Keulemans, weet je wel, maar nu een andere wetenschapsredacteur, Maartje Bakker.
Ze bakt ‘m bruin, hoor.
Regionaal gaat de opwarming sneller dan wereldwijd
Een echte alarmistenkop!
Las net een aardige.
Klaver en Kuiken komen bij TimmerFranciscus.
Frans,kan je ons helpen, we hebben een probleem.
Zegt Frans: JA hoor, zeg maar, hoe groot moet het worden?
Leonardo
Maartje zal gedacht hebben: Alleen met alarmgeroep kom je bovendrijven.
Rudi
Verbeter de wereld begin bij jezelf.
Dan is die vaststelling van die 1% mogelijk even dubieus. Het zal wel voortkomen aan het tekort aan rekenvaardigheid. Naast functioneel analfabetisme kan er functionele dyscalculie nog wel bij.
“Klimaatonderzoeker en oceanograaf Eric van Sebille stelde vanochtend bij de NOS dat…”
En plots moeten we een klimaatonderzoeker en de NOS wel geloven? Vandaag blijkbaar wel… Gelukkig kunnen we dankzij climaetgate advies krijgen wanneer wel en wanneer niet iets te geloven.
Voordat we allemaal hoera-roepen omdat er veel minder plastic ronddrijft dan vaak beweerd, laten we toch ook even stilstaan bij de vaststelling “Dit is nog geen 1% van al het plastic dat is terechtgekomen in de oceanen. Dat betekent dat de andere 99% dus ergens anders in de oceaan moet zijn. Waar precies? Dat is onbekend.’”
VEEL plastic met eigen ogen gezien in de Middellandse Zee…… wij hebben een week gezeild bij de Griekse eilanden (bij de Peloponese) en zien heel veel troep en veel plastic drijven in de zee. Het is niet om aan te zien. Ook onder water is er heel weinig te zien aan vissen ea. Overigens: wel dolfijnen gezien (gelukkig).