Lamsoor, een beetje vettig bloempje om bestand te zijn tegen de extreme klimaatomstandigheden aan zee

zeeraket, een beetje vettig bloempje om bestand te zijn tegen de extreme klimaatomstandigheden aan zee

Vanochtend om 6 uur stond ik weer op mijn favoriete plek van NL, de Dutch Desert, ook bekend als De Hors op Texel. Het eiland heeft niet alleen lamsvlees (en droge lamsworst die geweldig smaakt bij Skuumkoppe bier) maar ook een ziltig bloempje, lamsoor dat eetbaar is. Ook wemelt het van de zeeraket en de Hors is bij mijn weten één van de weinige plaatsen in NL waar het eenjarige die-hard-je zo massaal voorkomt. Ze geven door hun aanwezigheid de winderige zandvlaktes met helmgras tussen duin en zee net dat floristische extraatje, overal de kop opstekend.

WordPress verneukt weer mijn foto’s door ze half af te kappen, maar als je er op klikt kun je de hele foto zien.

De duinvalleien lijken nu als een woestijn na een regenbui dankzij de combinatie van helmgras, het paars van de kattenstaarten, jacobskruiskruid (of is het streepzaad) en op Achillea millefolium lijkende fijne schermbloemigen waarvan de naam me even ontschoten is.

Allemaal algemeen, zo’n kattenstaart is ook bijna onkruid, maar dan gewenst onkruid met die paarse gloed. Ookal is zeldzaamheid bij planten vaak de regel en is het zeldzaam om algemeen te zijn. Dus wanneer je algemene soorten ziet, zie je eigenlijk iets zeldzaams, maar dan op een andere manier.

En dat is nu het leuke van veel voorkomende soorten. Je ziet ze tenminste en ze dragen tenminste echt wat bij aan het totaalplaatje (ook aan het functioneren van het ecosysteem, aan die kattenstaarten hebben bijen wat…), zeldzaamheden zijn er meer voor postzegelverzamelaars. Hoewel, het is natuurlijk ook gewoon leuk als je iets zeldzaams weet op te sporen, on-alledaags. Wat ik niet kon vinden was de blauwe zeedistel, die vroeger veel op Terschelling groeide en die mij als ventje bijzonder aansprak. Kent iemand een groeiplek op Texel waar je ‘m kunt vinden?

Lamsoor groeit overal

Zeeraket groeit overal

Jacobskruiskruid (of is het een soort streepzaad) tussen helmgras

Jacobskruiskruid (of is het een soort streepzaad) tussen helmgras

RZ14boeketreekstexel5 RZ14boeketreekstexel6  RZ14boeketreekstexel10De onderste lijkt een paardenbloem maar is het niet: iemand suggesties, hij was veel groter.

Vast staat: Nederland heeft de mooiste duingebieden van Europa, iets om trots op te zijn…Als bonus nog even de Hors bij avondlicht

De Hors, de Hollandse Sahara aan zee

De Hors, de Hollandse Sahara aan zee