Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Leg gewoon de Sahara vol zonnepanelen, dan is het klimaatprobleem zo opgelost. Dit argument doet het vooral op borrels goed. Wie iets langer nadenkt komt al gauw uit bij praktische bezwaren, zoals de hoeveelheid water om de panelen stofvrij te houden, en de vraag hoe je de energie op de plek krijgt waar je het nodig hebt.

Er is een nieuw tegenargument: zulke gigantische zonneparken beïnvloeden met hun bestaan de wolkenvorming. Ten negatieve. Het gevolg van een gigazonnepark op de ene plek, is dat op andere plekken op aarde veel minder zonne-energie kan worden opgewekt. Dit blijkt uit een computersimulatie waarover Chinese en Zweedse wetenschappers schreven in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications Earth and Environment.

Toen de onderzoekers de effecten simuleerden van enorme zonneparken in Centraal-Azië, Australië, het zuidwesten van de VS en het noordwesten van China leidde elk van die parken tot klimaatveranderingen elders. Gigazonneparken die een groot deel van de Australische outback bestrijken, zouden het bijvoorbeeld zonniger maken in Zuid-Afrika, maar bewolkter in Groot-Brittannië, vooral in de zomer. Hoe meerdere gigaparken op elkaar zouden inwerken hebben de onderzoekers dan weer niet doorgerekend.

***

Zie voor het gehele artikel hier..

***