Palingroker

Palingroker

In de strijd tussen hobbyvissers van Sport Visserij Nederland en de palinghandel vertegenwoordigd door Dupan (duurzame palingsector Nederland) lijkt Dupan voorlopig de slag te winnen rond de vraag: wie spant zich het meeste in om deze als kritiek bedreigde vissoort die gruwelijk lekker smaakt weer te laten toenemen. Een constatering die Matthew Gollock van IUCN ook al deed, maar die een steeds grotere olifant in de kamer wordt.

Ik vroeg Jaap Quak van Sportvisserij Nederland per email wat zij als landelijke organisatie gericht investeren in actief aalherstel in de praktijk buiten het leuter/vergader/lobbycircuit. Het antwoord:  alleen lokale onderafdelingen van Sport Visserij Nederland helpen bij projecten als het uitzetten van paling over de dijk, die bij gemalen voor dichte deur staat en zo niet naar paaigronden migreren.  Hoewel niet meteen duidelijk is wat het effect daarvan is, is wel algemeen erkend dat barrieres voor migratie aalherstel remmen. SVN landelijk investeert 0 euro direct.

Glasaal over de dijk
Zetten we daar tegenover de door Sport Visserij Nederland continue zwart gemaakte club Dupan, de palingrokers die geld verdienen met verkoop van gerookte paling (95 procent uit kweek) : zij financieren onderzoek en uitzetprojecten van paling via consumptie. Per kilo verkochte paling gaat een euro naar aalherstel-projecten, een half miljoen euro per jaar.

En vandaag presenteren zij een laatste loot aan die boom, ‘glasaal over de dijk’. Het uitzetten van glasaal (aallarfjes) in de Wieringermeer die voor de Riool Water Zuiverings Installatie (RZWI) bij Den Oever zich ophoopt, maar vervolgens niet verder komt omdat heel Nederland zit verzegeld. Op veel plaatsen in Nederland klontert die glasaal samen bij een zogeheten lokstroom: een uitlaat van zoet water in zee. Zie ook dit onderzoek in de Waddenzee, dat vermeldt hoe de glasaal bij Zwarte Haan (Het Bildt, NW Friesland) samenklontert en niet verder kan. Dupan liet vissers verspreid over 18 avonden glasaal vangen bij de RZWI, en zette in Amstelmeer (76,2 kilo x3000 glasalen) en Wieringermeer (42,6 kilo x 3000 glasalen) uit.

  • Critici stellen dat niet duidelijk is of al dat aal over de dijk zetten effect heeft. Maar een beetje leuteren en protesteren heeft alvast GEEN ENKEL EFFECT Fred Bloot en Jaap Quak met jullie Aalherstelgroep samen met Wereld Natuur Fonds en Greenpeace: twee clubs die economisch draaien op het in stand houden van problemen omdat hun fondsenwerving draait op het zaaien van negativisme rond milieu en natuur.

Kift beroepsvissers en hobbyvissers
Tussen de beroepsvisserij en sportvissers bestaat traditioneel een concurrentiestrijd. De beroepsvissers zien hobbyvissers als aanvullende aalscholvers die hun broodwinning bedreigen, en de hobbyvissers van Sport Visserij Nederland willen het liefste alle vis voor hun hengeltje. Dat is allemaal prima. Er is een goede zaak te maken voor sterke reductie van beroepsvisserij op paling in  het IJsselmeer, wat blijkt uit onderzoek dat DUPAN zelf nota bene financierde.

Maar ik richt nu even het woord tot Jaap Quak en Fred Bloot (wanneer krijg ik het telefoontje, wij zouden een afspraak maken): willen jullie nu de aal herstellen, of enkel jezelf wat in de picture brengen met je Aalherstelgroep die sinds 2009 in de praktijk vrijwel niets uitvoerde om ook maar iets te doen om knelpunten op te lossen (wat volgens Jaap Quak de verantwoordelijkheid van de overheid zou zijn)

Beste Jaap, daar gaat het niet om. Je weet dat de overheid nu niet direct de meest communicatieve en betrouwbare partij is. Als je over kapitaal beschikt en je wilt actief een vissoort herstellen, dan ga je zelf aan de slag. Toch?

RZ14paling2