Geert Wilders. Schermafbeelding.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland. 

De onstuimige eindspurt van de PVV in de peilingen maakt dat ook het klimaatrealisme grotere kans maakt om verzilverd te worden bij een nieuw te vormen coalitie. De PVV immers belijdt het gedachtegoed in de meest pure vorm. Wilders heeft zijn momentum gekozen met het inslikken van zijn weerzin tegen de islam en de kiezer lijkt dat te waarderen.

Hoe onbeweeglijk nieuwkomer Omtzigt was in zijn opvattingen over het premierschap, zo meegaand zagen we Wilders in de campagne. Het jeugdjournaal bracht zelfs een onderwerp over zijn grote kattenliefde.

PVV: Wat Nederland hiermee aan CO2 bespaart, wordt door China volledig tenietgedaan in minder dan één dag.

We zagen een andere Wilders die nu ineens een traan wegpinkte en ad rem in debatten bleek. De klimaatparagraaf van de PVV is kort maar krachtig en wie het leest hoort Wilders praten. Luister maar:

‘Al tientallen jaren worden we bang gemaakt voor klimaatverandering. Hoewel de voorspelde rampscenario’s – over de wereld die zou vergaan – door de jaren heen steeds extremer werden, is geen daarvan ooit uitgekomen. We moeten ons niet langer bang laten maken. Nederland is een slim land: we hebben de beste wateringenieurs ter wereld.’

En hier is de bekende rekensom die dodelijk is voor klimaatalarmisten als Jetten en Timmermans:

‘In antwoord op vragen van de PVV gaf de minister toe dat zijn klimaatpakket met 122 maatregelen zou leiden tot een mindere opwarming van de aarde van slechts 0,000036 graden. Wat Nederland hiermee aan CO2 bespaart, wordt door China volledig tenietgedaan in minder dan één dag. En dat allemaal voor € 28 miljard!’

Jan van Friesland.

En dit is ook Geert Wilders ten voeten uit:

‘De PVV zegt: nee, dat gaan we mooi níét doen! De Klimaatwet, het Klimaat- akkoord en alle andere klimaatmaatregelen gaan direct door de shredder.’

Met een krachtige PVV op rechts zou, juist ook wat klimaatbeleid betreft, Nederland een andere koers kunnen varen. Jetten (D66) fulmineerde al weer giftig dat met de groei van de PVV ons land afstevent op een extreem-rechts kabinet. Het zijn net zulke grote en opruiende woorden als het ‘Do or die’ van Sigrid Kaag bij de vorige verkiezingen.

***