Beeehhh, duurzaam, beehhhh, allemaal duurzaam, beeehhh, lekker meedoen, beehh, vooral niet nadenken, beeehhh

Beeehhh,allemaal duurzaam, beeehhh, windenergie voor het klimaat beeehhh, vooral niet nadenken, beeehhh, ’t mag wat kosten, gratis geld  beehhh, beeeehhhh

Vanwege concurrentieoverwegingen van buitenlandse elektriciteitsopwekkers (die niet van de Deense subsidies kunnen profiteren van 800 miljoen euro per jaar) mag Denemarken van de Europese Commissie niet langer haar eighen SDE-subsidie beschikbaar stellen aan enkel Deense turbine-exploitanten. Dat meldt ENDS. Die Deense subsidie (Public Service Obligation) bedraagt tussen 600-800 miljoen euro en vormt de belangrijkste stimulans voor Deense turbine-exploitanten om toch windturbines te bouwen, waar de Denen nu al meer dan 40 procent van het opgewekte windvermogen in het buitenland moeten dumpen wanneer vraag achterblijft, maar de wind wel waait (aanbodgestuurde energie).

Subsidie-export via dumpstroom mag dus wel van de EC, maar subsidies reserveren voor enkel Deense molenaars mag niet meer. Alle Europeanen moeten van de vrijgevigheid met belastinggeld kunnen profiteren van ieder individuele lidstaat.

De Deense PSO is vergelijkbaar is met de Nederlandse SDE-opslag: een lastenverzwaring over de energierekening per consument om niet renderende energievormen toch in de markt te helpen. Zodat u ook meebetaalt aan het salaris van Jeroen de Haas (Eneco) als u klant van Nuon bent.

Andere lidstaten waaronder Nederland hebben een uitzondering bedongen. Onze liberaal met belastinggeld omspringende Henk Kamp geeft 3,5 miljard euro publiek geld per jaar weg aan ‘duurzame’ energie-initiatieven door onze energierekening op te hogen met de SDE-opslag. Waarbij ook buitenlandse subsidie-ontvangers een lik uit deze zoete publiek geldpot, zoals ik al blogde: die bepaling is opgenomen om niet met de Europese Commissie in conflict te komen .

  • Ondertussen is er ook goed nieuws van veruit de beste naar (redelijk) links leunende krant van Nederland: de Volkskrant. Op 16 september een kenniscafé over de kosten van windenergie met natuurkundige Cees le Pair versus Cornelis Blok, hoogleraar duurzamedingenogietsdatsubsidiesgeeft. Hartstikke goed initiatief, krijgen we eindelijk een écht debat?