Journaal cr 590

En minister Kamp bazelt onzin

Wind op zee doet niets voor het klimaat en.. tsja eigenlijk ook nergens anders iets voor. Wel kost het een miljard per jaar,  en €120 per gezin per jaar via de vanaf nu sterk stijgende elektriciteitsrekening. All pain – no gain.

En dat als eerste item op het altijd zo duurzame NOS journaal, wat moet je hier als argeloze klimaat-geïndoctrineerde burger nou mee?

Stiekem onderzoek
Ik moet toegeven dat ik het ook niet helemaal meer begrijp. Kamp schoffeert de kamer door kamervragen van René Leegte en Reinette Clever naar aanleiding van blogs op climategate.nl botweg niet te beantwoorden, en door te weigeren de gevraagde kosten-baten onderzoeken te laten uitvoeren. Maar intussen geeft hij er blijkbaar stiekem wél opdracht voor. En als het rapport dan uitkomt, noemt hij de inhoud onzin:

Kamp bazelt cr 400

Ik vind dat betreurenswaardige misverstanden, die leven bij het planbureau. Kijk iedereen snapt toch wel dat als wij op dit moment fossiele energie gebruiken en er is helemaal geen capaciteit om op een duurzame een manier energie op te wekken, dat je dan alleen maar door kunt gaan op het pad van die fossiele energie. En het gevolg daarvan is de klimaatproblemen en de afhankelijkheid van enkele landen waar we niet afhankelijk van willen zijn.

Ik merkte het al eerder op: wie is toch degene die Kamp deze zelotische kant opstuurt en hem dingen laat zeggen die een deskundige nooit zou zeggen, al is ie nog zo duurzaam?
Let wel, de brenger van het verbijsterende nieuws was Annemiek Verrips, die u nog kent van het NLVOW symposium, waar ze naast uiterst deskundig ook een zeer duurzaam en idealistisch Greenpeace aanhangster bleek te zijn.
Voor wie haar en de Groningse professor Mulder daar hoorde spreken, is het nieuwe rapport overigens geen verrassing.

Annemiek Verrips (CPB) brengt de vernietigende boodschap

Annemiek Verrips (CPB) brengt de vernietigende boodschap

Maar Kamp beschuldigt haar en alle medewerkers aan dit rapport van dwaasheid, want “iedereen snapt toch wel” dat ze het helemaal mis hebben. Waar haalt hij de arrogantie vandaan?

Geen baten voor klimaat en energievoorziening
Om toch maar inhoudelijk in te gaan op zijn uitspraken:
Dat je nu voor 18 miljard (Kamp’s eigen cijfers!) aan windmolens op zee en nog voor een miljard of 7 op land neerzet, verandert helemaal niets aan de toekomst van over 20 jaar. Dan is dit gigantische bedrag geheel omgezet in peperduur schroot.
In de tussentijd hebben de windparken alleen overbodige stroom geleverd (er is een enorme overcapaciteit) en geen gram CO2 bespaard (door inpassingsproblemen en het ETS systeem).
Sterker nog: onze windparken verplaatsen door het ETS systeem de (beperkte) CO2 uitstoot van onze splinternieuwe schone en efficiënte maar nu stilstaande centrales naar de vuile inefficiënte bruinkoolcentrales in het oosten. Voor honderden euro’s per ton, door u te betalen.
Dus voor de “klimaatproblemen” en de energievoorziening van de toekomst doe je helemaal niks met die wind op zee. Integendeel!

En bij de presentatie aan Kamp van het energierapport van zijn eigen VVD Teldersstichting was spreker prof. Kees Cools ook zeer duidelijk over het afhankelijkheidsargument: dat probleem bestaat amper meer en neemt snel nog verder af, aangezien er enorme hoeveelheden gas en olie gevonden zijn in bevriende landen (USA, Afrika, Brazilie). De andere aanwezige experts bevestigden dit. Dat wist Kamp dus best toen hij vandaag voor de NOS camera stond.

Het ETS systeem
Kamp werd verder niet aan het woord gelaten over de hervorming van het ETS systeem die hij voorstaat.
Nu is dat een verwerpelijk systeem dat zo snel mogelijk van tafel moet, zoals ik in mijn Telders blog al uitlegde, maar zelfs als daaraan gerepareerd gaat worden verandert er niets aan de CPB conclusie.
De CO2 prijs gaat in het “gunstigste” geval in tien jaar van €5 naar €30 per ton, maar wind op zee kost zoals gezegd honderden euro’s per ton CO2 besparing. De Oost-Europese centrales zullen dus de rechten blijven opkopen en samen met een flinke CO2 verrijking ook nog een hoop échte rotzooi de lucht in blijven blazen.

Door ETS verplaatst de CO2 verrijking zich naar het Oostblok

Door het ETS verplaatst de CO2 verrijking zich naar het Oostblok

De bom onder het energieakkoord: klimaatbeleid is puur en alleen symboolbeleid
Dat roepen wij natuurlijk al een hele tijd, sinds kort gesteund door goede journalistiek in de Volkskrant.
Maar nu is dus door het CPB aangetoond dat er geen enkel concreet algemeen nut bij de duurzame energie uit het energieakkoord aan te tonen valt.

En toch worden er met de Crisis en Herstelwet in de hand zeer grote offers gevraagd van omwonenden van windparken, en via de elektriciteitsrekening grote bedragen van elk gezin. Verrips noemde puur voor wind op zee €120 per gezin per jaar, maar voor het gehele energieakkoord is dat direct een paar honderd euro, en samen met de indirecte kosten tegen de €1000 per jaar, zoals wij al bijna een jaar claimen. Ook dat zal vroeger of later door onafhankelijke bronnen bevestigd worden.

Nu de totale nutteloosheid van deze uitgaven ook door een onverdachte partij is bevestigd, is het lont ontstoken en kan het ontploffen van het 100 miljard kostende energieakkoord niet meer voorkomen worden.

Als Kamp al deze harde feiten blijft ontkennen, alleen maar om ten koste van alles (zeg €100 miljard uit uw portemonnee!) het kabinet de eindstreep te laten halen, dan kan de stekker daar maar beter meteen uitgetrokken worden!