De laatste vrucht van ecomarxistische betuttelzucht onder VVD-leiding is het verplichte energielabel voor huizen. Afhankelijk van de mate waarin je woning is dicht-gesealed krijg je dan een waardering G (totaal k.u.t.) tot A (de hemel in klimaatland), die ook de verkoopwaarde van je huis beinvloedt. De waardering A-G staat ook op gloei- pardon die zijn ook al verboden-lampen. In dat kader is de ingezonden brief van een gedupeerde in de Volkskrant vermeldenswaard. Ze investeerde stevig in dak- en glasisolatie voor verkoop, om van het G-label af te komen, maar bij de beoordeling rolde er nog steeds F uit na beoordeling door een ‘deskundige’ die met een computerprogramma komt aanzetten en die antwoorden invoert op vaste vragen. Niemand, nergens bij de overheid kan haar vervolgens verstellen hoe die onderbouwing voor zo’n label in elkaar steekt.
‘Ik werd verwezen naar de helpdesk Energielabel’ omdat de aangeleverde software (over berekening score label) geen inzicht geeft in de werking ervan. De ingehuurde deskundige kan alleen invoeren wat er wordt aangeleverd aan documentatie en dan rolt er een score uit, zonder verdere inbreng van deze deskundige.
Ze beschrijft een wandeling van overheidskastje naar overheidsmuur. Ook bij de helpdesk van de Rijksoverheid heeft het personeel geen flauw benul hoe de software de score van dat label berekent. Men vertelt haar: ‘dat moet de deskundige vast weten’, maar die deskundige wist dat dus niet.
Een computerprogramma doet ook maar wat een programmeur er in stopt, levert kortom valse concreetheid/objectiviteit. Dus wat zijn die keuzes geweest: iemand? Er is een evenwicht tussen isoleren, en juist warmte van buiten toelaten via de zon: als de zon je woning niet meer kan verwarmen omdat die warmte niet meer binnendringt scheelt dat in negatieve zin ook stookkosten. En ’s nachts als het koud is lig je toch in bed, dus heb je aan extra isolatie niet veel. Want dan staat de verwarming toch lager.
En waarom moet isolatie de norm van goed wonen boven alles worden? Goede ventilatie in huis is veel belangrijker voor je gezondheid bijvoorbeeld, vanwege huisstofmijt en fijnstof. We zien hier weer hoe de overheid 1 beleidskeuze boven alle andere afwegingen verabsoluteert die je als prive-persoon zou willen maken. Vanuit het idee dat wij niet weten wat goed voor ons is, en de betuttelindustrie wel. Heerlijk, Ecomarxisme 2.0.
Ik ben er alvast voor om de handel in ouderwetse gloeilampen weer op te zetten in mijn Europavrije zone, de Abdij van Langweer. Zo’n spaarlamp slaat zelfs de sfeer dood in een mortuarium. En….Net installeer ik een buitenlamp waarin zo’n softtone halogeenkreng van Philips moet omdat er geen simpele gloeilamp meer is die wel 3 tot 4 maal goedkoper was. Die zijn op last van Greenpeace en Philips verboden. Kunnen we ze uit het vrije Zwitserland importeren?
OT: dit stuk is alweer een jaar oud: “Gegoochel met cijfers door anti-wind lobby”
http://www.projecta15.nl/nieuws/gegoochel-met-cijfers-door-anti-wind-lobby
Hebben Theo Wolters cs hier al op gereageerd?
Ik ben na veronderstelling 3, gierend van de lach, afgehaakt….
“” Duitsland heeft dankzij duurzame energie ongeveer de laagste stroomprijs van Europa.””
Allerlei antwoorden door Natuur en milieu zonder enige verifieerbare onderbouwing. Dat gebeurt op Climategate gedegener.
Gloeilampen dragen bij aan de verwarming van je huis.
Stofzuigers (van 2KW) ook.
Groen zuigt …
Inplaats van het stellen van normen aan de zuigkracht van een stofzuiger (effectiviteit) wordt het opgenomen vermogen begrensd.
Het komt niet in een groen hoofd op dat langer stofzuigen meer energie kost.
Er is een getal dat heel nauwkeurig het energielabel laat berekenen: de gasrekening.
Wees erop bedacht dat dit “energielabel” een nieuwe informatiebron van inkomsten is cq wordt voor gemeenten, want heb je een huis met een “aardig” energielabel dan kan de gemeente de WOZ waarde lekker opkrikken zodat er meer inkomsten komen in de gemeente – en rijkskassa.
Heb je dus geen plannen om het huis te verkopen of te verhuren doe dan niets met een veel te slecht ingeschat “energielabel” want als je dat wel doet mag je in de nabije toekomst (extra) betalen!
Maar wat is het probleem dan?
Je kunt de koper van je huis toch met gepaste trots je “slechte” label overleggen en bij bezichtiging wijzen op de paneeltjes en het dubbel glas benevens de rekeningen voor isolatie e.d.
Ik heb me er hier nog niet in verdiept maar het zou me niet verbazen als daar weer een heuse ‘Energieberater’ aan te pas moet komen. Misschien ook niet want Duitsers zijn braaf en hebben graag alles tot in de puntjes geregeld. Dat dubbele glas waar veel Nederlanders zo tegenaan hikken, daar lachen ze hier om: “driedubbel” moet het zijn meneertje! Je kunt hier ook je woning laten “oppompen” dan gaan ze buiten met een warmtebeeldcamera staan om te zien hoeveel gebakken lucht er door de kiertjes naar buiten komt.
Omgekeerd werkt het natuurlijk ook. Een slecht energielabel is voor mij een argument om volgend jaar mijn WOZ waarde verlaagd te krijgen.
Inderdaad kunnen de gegevens die je moet aanleveren tegen je gebruikt worden. Er zijn vele opties die al meer dan 10 jaar besproken worden. Bijvoorbeeld: Groen label = hogere waarde = hogere OZB. Maar ook denken ze aan Rood label = stout = daarom hogere OZB. Of: Groen label = lagere overdrachtsbelasting, Rood label = hogere overdrachtsbelasting. Het is nog steeds niet duidelijk wat men zal doen, maar in ieder geval kost het veel geld.
Wat verwerpelijk is aan het energielabelsysteem is de inbreuk op de privacy. Om een beter energielabel te krijgen moet je vertrouwelijke stukken zoals foto’s van de binnenkant van je woning en facturen van leveranciers opsturen naar de overheid en de door haar ingeschakelde partijen (controleurs, programmeurs, analisten, beleidsmakers…). Met de publicatie van (fout ingeschatte?!) energielabels doet de overheid aan ‘naming and shaming’. Je kunt namelijk makkelijk natrekken wie de eigenaar of bewoner is van vrijwel iedere woning in Nederland. Gaat men straks ook van iedere burger op internet zetten wat het energielabel is van zijn auto? Of hoeveel energie zijn huis daadwerkelijk verbruikt? Of hoeveel kilometer iemand rijdt of vliegt? Of hoe ‘groen’ de tuin is. Of hoeveel afval hij produceert?
Ook laat de overheid aan de hele (onder)wereld zien welke woningen waarschijnlijk nog enkel glas hebben, waardoor inbrekers makkelijker naar binnen kunnen.
En natuurlijk is er nog de Europese regelgeving op dit gebied. Die is grotendeels gebaseerd op Nederlandse praktijken uit de tijd (2001-2002) dat Nederland nog serieus bezig was met energiebesparing en verduurzaming. De Europese Commissie, -Raad en -Parlement namen de Nederlandse instrumenten als EPN, EPC, EI en vooral EPA over. De EPBD-richtlijn 2002/91 zat prima in elkaar, maar stuitte uitgerekend in Nederland op enorme tegenwerking. Nederland weigerde een energieprestatiecertificaat (verplicht bij transacties) te introduceren. Na veel gedoe kwam Nederland in 2007 met duidelijke tegenzin met het energielabel, maar dat werd opzettelijk fout ingevoerd. Het faalde en is nu voor de zoveelste keer gewijzigd. Het Doe-Het-Zelf label voldoet totaal niet aan de EU-richtlijn.
Het geloof in het energielabel als groene katalysator is laag, ook binnen de VVD. Deze onzorgvuldige invoering van het energielabel is (een noodsprong / over de heg gepleurd) door minister Blok (van Wonen) om een Europese miljoenenboete te ontlopen, zo wordt intern de VVD gesteld. Over een jaar ligt het energielabel naast alle andere reeds doodgeboren “duurzame” initiatieven, “teneinde het klimaat te redden”. :-)
Kortom, het Energielabel is weer de zoveelste uiting van het ecomarxistische project dat Groene Heilstaat 2.0 heet met Kameraad Henk Kamp als grote roerganger
Dat label komt uit Brussel.
De Overheid weet van voren niet dat ze van achteren leeft. ik viel 3 jaar geleden in een steekproef en kreeg een meetmeneer over de vloer. Resultaat: Label B van het Agentschap. Nu Label C zonder meetmeneer. Ze doen dus maar wat. Reden om de door de milieubeweging gedirigeerde Overheid niet langer serieus te nemen.
Uit AvroTros-Radar vanavond: De energie-label deskundigen (= business) rollen over elkaar om te mogen adviseren over je energielabel en de concurrerende label-consult prijzen dalen nog steeds. Makelaars mogen ook adviseren over energielabel, hierbij is betrouwbaarheid niet gegarandeerd.
AvroTros-Radar: Het is onduidelijk en niet inzichtelijk / niet transparant hoe dat label in eerste instantie vastgesteld is en na nieuwe indiening van bewijzen wordt, en wat de persoonlijke hand van deze deskundigen daarin betekenen.
Je voorlopige energielabel is initieel gemiddeld (?) 30% ondergewaardeerd, (bij mij het geval) zodat je zelf bewijsmateriaal (foto’s van dubbelglas en/of VR/HR ketel moet opsturen). AvroTros-Radar: Het energie-label beoordelingssysteem is foutgevoelig door vaak de ondeskundigheid van de invuller en niet erg betrouwbaar door de ondoorzichtigheid van het beoordelingssysteem.
Mijn voorlopig advies is (als je niet je huis binnenkort gaat verkopen) : Geheel niet reageren op de brief (doen alsof je hem niet ontvangen hebt) en zeker niet je label gaan aanvragen. Dan bloed het energie-label-systeem vanzelf dood.
Energielabel is afhankelijk van epc waarde. Hoe de epc waarde bepaald wordt is in NEN 7120 vastgelegd.
Je denkt toch niet dat een makelaar deze 430 NEN-7120 pagina’s heeft gelezen?
De makelaar stelt dan ook niet dat energielabel op ….
Hoe kom ik aan een A-label:
– enkele glas in woonkamer en slaapkamers
– geen vloerisolatie, geen gevelisolatie en geen dakisolatie
– geen ventilatiesysteem
– warmtepomp voor ruimteverwarming en warm tapwater
– 40m² zonnepanelen
Ik lees op RTV Drente tekst dat een C-label matig zou zijn, als ik ABCDEFG afzet op een schoolcijferschaal van 1-10 is een label C nog altijd een 7,2. Best goed al zeg ik het zelf.
Mijn voorlopig energielabel is C , na zelfcontrole zal het B worden. Maar het lijkt me het beste te wachten wanneer ik zou verkopen en zoals andere commentatoren opmerkten
de koper op de verbeteringen te wijzen.
Zelfde verhaal hier, via EPA label D1,79 (2013) na aanpassingen zou dat C1,57 worden
Nu volgens de nieuwe rekenmethode (2015) RARA nieuw label G 2.26
van mij kunnen de ……. krijgen