De laatste vrucht van  ecomarxistische betuttelzucht onder VVD-leiding is het verplichte energielabel voor huizen. Afhankelijk van de mate waarin je woning is dicht-gesealed krijg je dan een waardering G (totaal k.u.t.) tot A (de hemel in klimaatland), die ook de verkoopwaarde van je huis beinvloedt. De waardering A-G staat ook op gloei- pardon die zijn ook al verboden-lampen. In dat kader is de ingezonden brief van een gedupeerde in de Volkskrant vermeldenswaard. Ze investeerde stevig in dak- en glasisolatie voor verkoop, om van het G-label af te komen, maar bij de beoordeling rolde er nog steeds F uit na beoordeling door een ‘deskundige’ die met een computerprogramma komt aanzetten en die antwoorden invoert op vaste vragen. Niemand, nergens bij de overheid kan haar vervolgens verstellen hoe die onderbouwing voor zo’n label in elkaar steekt.

‘Ik werd verwezen naar de helpdesk Energielabel’ omdat de aangeleverde software (over berekening score label) geen inzicht geeft  in de werking ervan. De ingehuurde deskundige kan alleen invoeren wat er wordt aangeleverd aan documentatie en dan rolt er een score uit, zonder verdere inbreng van deze deskundige.

Ze beschrijft een wandeling van overheidskastje naar overheidsmuur. Ook bij de helpdesk van de Rijksoverheid heeft het personeel geen flauw benul hoe de software de score van dat label berekent. Men vertelt haar: ‘dat moet de deskundige vast weten’, maar die deskundige wist dat dus niet.

Een computerprogramma doet ook maar wat een programmeur er in stopt, levert kortom valse concreetheid/objectiviteit. Dus wat zijn die keuzes geweest: iemand? Er is een evenwicht tussen isoleren, en juist warmte van buiten toelaten via de zon: als de zon je woning niet meer kan verwarmen omdat die warmte niet meer binnendringt scheelt dat in negatieve zin ook stookkosten. En ’s nachts als het koud is lig je toch in bed, dus heb je aan extra isolatie niet veel. Want dan staat de verwarming toch lager.

En waarom moet isolatie de norm van goed wonen boven alles worden? Goede ventilatie in huis is veel belangrijker voor je gezondheid bijvoorbeeld, vanwege huisstofmijt en fijnstof. We zien hier weer hoe de overheid 1 beleidskeuze boven alle andere afwegingen verabsoluteert die je als prive-persoon zou willen maken. Vanuit het idee dat wij niet weten wat goed voor ons is, en de betuttelindustrie wel. Heerlijk, Ecomarxisme 2.0.

Ik ben er alvast voor om de handel in ouderwetse gloeilampen weer op te zetten in mijn Europavrije zone, de Abdij van Langweer. Zo’n spaarlamp slaat zelfs de sfeer dood in een mortuarium. En….Net installeer ik een buitenlamp waarin zo’n softtone halogeenkreng van Philips moet omdat er geen simpele gloeilamp meer is die wel 3 tot 4 maal goedkoper was. Die zijn op last van Greenpeace en Philips verboden. Kunnen we ze uit het vrije Zwitserland importeren?