Foto: Omroep Gelderland

Van een onzer correspondenten.

De herbouwde arbeidershuisjes van het Rode Dorp in Westervoort (Gld) hebben de sfeer van honderd jaar geleden goed behouden, schrijft het AD. Opmerkelijk is daarom de keuze om in elke voortuin het buitendeel van een warmtepomp te plaatsen. Het gezoem van de pomp klinkt door de straat.

‘Het ziet er gek uit en de tuin ís al klein.’ Toekomstig bewoonster Bekkie Bella (41) kijkt met afgrijzen naar het elektronische apparaat dat in haar voortuin in het Rode Dorp aan de Vredenburgstraat in Westervoort is geplaatst. Het ding staat aan en staat te zoemen.

‘O jee, hoe klinkt het straks als al die apparaten aan staan?’

Waarom zijn de warmtepompen van de nieuwe huizen van het zogeheten Rode Dorp in Westervoort in de voortuintjes gezet, vraagt Omroep Gelderland zich af. Niet alleen de bewoners van de zes herbouwde arbeiderswoningen vragen zich dat af. Ze zijn enthousiast over hun nieuwe woning, maar niet blij met de grote kast in de voortuin. Lelijk om te zien én ze zijn ongerust dat de pompen straks herrie maken.

René Boerboom heeft net de sleutels gekregen. Hij gaat daar alleen wonen. Zijn vrouw en hij wonen namelijk niet samen. ‘De woning is geweldig’, zegt Janneke, en René beaamt dit volmondig. ‘Maar die kast in de voortuin, onvoorstelbaar dat die bak daar staat. Week na week hebben we de bouw gevolgd en ineens staan die kasten hier.’

Voor de enorme warmtepompen, zie hier de video van Omroep Gelderland,

En de herrie? Net op het moment dat de woordvoerder van woningbeheerder Vivare uitleg geeft naast één van de pompen, gaat deze spontaan aan. Het apparaat maakt een zoemend geluid.

“Hij is nu aan het opstarten, je hoort de ventilator. Als hij straks gewoon draait, wordt het geluid nog zachter.”

***

Bron o.a. hier.

***