thukidides

Ik ben de laatste tijd minder actief op climategate.nl omdat ik ervoor gekozen heb om meer tijd te investeren in die andere grote quid pro quo 180º verdraaiing in de wetenschap: die van de ziekmakende officiële voedingsaviezen. Ik doe aan paleo, intermittent fasting, natural movement (ook wel freeletics genoemd) en mentale en fysieke krachttraining. Een makkelijkere matrix om ja aan te onttrekken dan die van de windmolens die je eigenhandig niet kunt omhakken. Je gezondheid redden kun je wel.

Elliot Hulse is mijn grote held aan het worden. Deze man is zooo wijs. Ongekend…. geen dag gaat voorbij dat ik me door hem niet een uurtje laat hersenspoelen vanaf zijn strenghtcamp Youtube-channel. En puur per toeval vond ik ineens die quote van Thucydides. Die volgens Wikipedia van Sir William Francis Butler stamt (zie hierrr).

[perfect_quotes id=”38446″]

Varianten zijn:

  • A nation that makes a great distinction between its scholars and its warriors will have its laws made by cowards and its wars fought by fools.
  • The nation that will insist on drawing a broad line of demarcation between the fighting man and the thinking man is liable to find its fighting done by fools and its thinking done by cowards.

Moet ik uitleggen waarom ik hier een verband zie met de climate wars? Dat onze duurzaamheidsmanie het gevolg is van het feit dat lafaards en idioten (vrij vertaald de wijven) nu ons allen met een zinloze oorlog hebben opgezadeld en zo in positie zijn gekomen om nutteloze duurzame wetten te maken. Was het Churcill of Nietzsche die aangaf dat een samenleving soms een oorlog nodig heeft om weer eerlijk te worden en moed en slimheid weer met elkaar te verbinden. Kortom op deze zondagochtend: Poetin en IS bring it on!

Interessant om dit te doordenken is wel nog hoe het zit met de andere kant. Met met IS. Zij hebben de imams en de strijders juist dicht bij elkaar. Denk dat die paradox simpel op te lossen is als je bedenkt dat het er natuurlijk wel om gaat dat die geleerden een vruchtbaar paradigma moeten aanhangen. Want ook de milieubeweging heeft de geleerden en de strijders dicht bij elkaar. Het bewijst dat dit zeer effectief is. Dat zelfs kleine clubs die dit doen zeer veel ellende kunnen verzoorzaken. Hoe kunnen wij sceptici meer zijn dan alleen geleerden? Wie zijn onze strijders? Onze activisten? Hoe kunnen we die meer koesteren? En…. vooral: wie gaat die strijders betalen?

Want als IS iets leert is het wel dat het gewoon Follow the Money is. IS betaalt beter dan een Europese uitkering. En je krijgt nog wat te neuken. Dus komen we uiteindelijk bij het euvel der euvels: de krenterigheid of lafheid of allebei van de echt vermogende sceptici. Want als die maar een paar luttele miljoenen de goede kant op zouden laten stromen dan hadden we niet alleen de gepensioneerde bedachtzame sceptici maar ook de jeugdige actievoerders die alles in de schijnwerpers zouden zetten.

Eén miljoen zou genoeg zijn voor een kleine maar effectieve start. Maar niemand geeft…. aan de voorkant zul je me de komende maanden of jaren net zo weinig zien als de afgelopen tijd. Achter de schermen blijf ik het proberen bij de grote would be filantropen.