Van een onzer correspondenten.

De toekenning van de Raad van State dat de ondergrondse CO2-opslag op de Noordzee mag doorgaan, zal later de geschiedenis in gaan als een dwaling van rechtsprekende instanties.

Het lijken grote woorden, maar de eenvoudige feiten liegen gewoonweg niet: CO2 is geen ernstig broeikasgas en CO2 is niet vervuilend. Tel daar nog bij op dat de atmosfeer nog veel meer CO2 kan bevatten, wat alleen de planeet maar groener maakt.

Deze feiten vallen niet te ontkennen en voor iedereen die deze 1 + 1 = 2 som kan bevatten is het met veel subsidie onder de zeebodem stoppen van CO2 hilarisch, tragisch ook. Een ware speelfilm.

De hele boel wordt onder het tapijt geveegd.

Maar binnen het plot heeft zich een andere story-line ontwikkeld. De ‘groene’ partijen staan recht tegenover elkaar. Willen overheid en bedrijfsleven, met geld van de burger, proberen de planeet te redden door dit mega-project door te zetten, zijn er andere einde-tijd pessimisten die hier faliekant tegen zijn.

Beide partijen strijden voor hetzelfde goedbedoelde doel van CO2-reductie, maar kunnen niet met elkaar door een deur. En dat deze twee concurrerende blaaskappellen, zoals in de film Fanfare van Bert Haanstra, uit eindelijk in harmonie zullen samenspelen, is uitgesloten: CO2 blijft de valse noot. Greenpeace-directeur Andy Palmen gebruikt al grote woorden en zegt volledig script-getrouw met dubbele betekenis, dat ‘de vervuiling onder het tapijt wordt geveegd.’ Het is allemaal een ‘schijnoplossing die de transitie naar een klimaatneutraal Nederland tegenwerkt.’

En de klimaatactivist gooit er zelfs nog een schepje bovenop met deze niet mis te verstane oneliner:

‘Het is gokken met mensenlevens’.

Gaat de klimaattransitie zelfs mensenlevens kosten? Mijn lieve hemel, de vis wordt inderdaad duur betaald. Natuur en Milieu is ook maar halfblij met het project en ‘staat niet te juichen’.

Je ziet ze staan. Maar hoe lach en traan in een pakkende scene overtuigend voor het voetlicht moeten worden gebracht is een zaak van de regisseur. Uiteindelijk zullen er acties komen op de Noordzee.

‘Onder onze zee geen CO2!’

Niet te filmen.

***