...zo kan het ook!!!

…zo kan het ook!!!

Zeldzame panda’s in China kunnen me gestolen worden. Dat is een zaak van de Chinezen. Wij hebben genoeg aan onze eigen natuur achter huis, zo luidt mijn IMBY-natuurfilosofie. Een mooie omgeving stimuleert je eigen welzijn, en passant help je daar ook de natuur mee. Ik belde daarom de Gemeente de Friese Meren nadat weer 2 prachtige platanen in mijn dorp werden bewerkt door de Empatec-zaagkunstenaars van de kunstschool van het Fries Minimalisme. De ‘Snoeien doet Groeien’-fundamentalisten, een soort zaag-Taliban nam hier de macht over.

De macht van het minimalisme
Ik ben teruggebeld door coördinator buitendienst Bart Driehuis (hij had mijn blog duidelijk gelezen), met de vraag of er enig rationeel beleid achter hun groenbeheer zit. Hij stond me (net iets te) keurig te woord( conflictmanagement). Het blijkt waar te zijn: klagende huisvrouwen met vage gevoelens van onveiligheid bij ‘blaadjes op de stoep’ dicteren het groenbeleid van De Friese Meren. Als ze maar lang genoeg volhouden, ze moeten uiteindelijk wel buigen voor de lieve vrede. Volgens Driehuis begon 8 jaar geleden het geklaag al over (plataan)blaadjes op de stoep, en volgens Driehuis hebben ze het lang tegen kunnen houden. Maar uiteindelijk buigen ze dus. 

Waar in Amsterdam voor de Heinekenbrouwerij op 1 van de drukste verkeersplekken de mooiste platanen gerust een eeuw oud kunnen worden (onveilig??? flikker toch op met dat geOH), gaan zestig jaar oude kerngezonde prachtplatanen zonder noemenswaardige aantasting (er zat een beetje mot in volgens Driehuis) hier tegen de vlakte zodra Aukje Klagema en Oege Zeikstra doorklagen over ‘blaadjes op de stoep’. Bij de gemutileerde eik van een eeuw oud aan de toegangsweg naar Langweer: idem, ‘de veiligheid’ flikker toch op.

  • Kleinzielig burgerleed van zinloze mensen met van die stiekeme aardappeleterskoppen die je op straat veroordelend nagluren. Menselijke biomassa, binnen wat achter de tv op de dood wachtend. Echte Langweerders kortom. De afsplitsing van de Neanderthaler die hier na aanleg van de Langweerderweg vanaf de A6 werd herontdekt door de wetenschap.  De Boermens (Homo nonsapiens frieslandensis), die hier net zo binnensmonds murmelt als onze verre voorouders bij hun hertenslachtplaatsen en vuistbijlen. Stel ze te werk in de mijnen, voer ze af naar Siberië.

Houtverkoop voor biomassa
Ze verkopen hun hout aan biomassacentrales, zoals Driehuis erkende. En vraag creert aanbod, gestimuleerd door miljardensubsidies. Het Energieakkoord is een bomenvreter door haar biomassahonger zonder enige milieuwinst: zoals de KNAW mijn eigen analyse bevestigde van vorig jaar. Zo zal dus nog een veelvoud groen door de schoorsteen gaan. Al is dat niet waar de bomenmensen van de gemeente op inzetten. Maar subsidie wint het van goede intenties.

Je kunt qua landelijk beleid nog zoveel blabla doen met ‘natuurpacten’ en ‘biodiversiteit’. De KNNV kan weer een nieuw jaar voor stadsnatuur starten in 2015, Natuurbijhuis.nl kan een campagne ‘stop de verstening’ beginnen. Maar als je als overheid in je eigen straat al niet de rug recht kan houden bij je eigen groenbeleid…. En als de landelijke overheid tegelijk massale boskap aanmoedigt via het Energieakkoord. Dan kan een groenbeheerder nog zo goed willen, maar de oerkrachten van minimalisme bij ‘de burger’ en subsidies verpletteren dan je goede wil, je moet wel laveren om met iedereen vriendjes te blijven. Als blogger heb je het dan iets makkelijker.

Het zaagkunstenaarsgezelschap Empatec, representanten van de school van het Fries Minimalisme

Het zaagkunstenaarsgezelschap Empatec, representanten van de school van het Fries Minimalisme

Laten we het kwade dan in iets goeds omkeren, zolang mijn plan voor deportatie van de Echte Langweerders nog draagvlak ontbeert. Zie hoe op Landgoed Eijsingastate een echte kettingzaagkunstenaar een afgezaagde boom bewerkte. Mijn voorstel aan Gemeente de Friese Meren is dat ze dat ook met de vernietigde bomen iets leuks doen. Zodat er niet een lege plek ontstaat, maar een nieuwe landmark in ons toeristische dorpje. Laat een echte zaagkunstenaar de stammen bewerken tot een beeld, zoals bovenstaand! Dan voeg je iets toe, in plaats van dat je enkel iets wegneemt.  Als ze daar niet op ingaan, dan was het van de kant van de gemeente gewoon opportunisme. Omzagen helpt weer bij de houtverkoop.

Treurwilgjes terug
Anders krijg je zo’n klein treurwilgje uit de kwekerij terug tussen twee van die zwarte leertjes. Die dan 30 jaar mag groeien tot nieuwe Boermensen een kapvergunning aanvragen, nadat Empatec BV eerder ieder takje buiten bestemmingsplan al een kus van de kettingzaag gaf. Alle bomen krijgen hier het figuur van een fris gekapte pleeborstel, een beetje het zelfde kapsel als van Langweerder vrouwen.

Driehuis stond me keurig te woord, iets te keurig als vorm van conflicthantering ‘vriendelijk te woord staan’, waarbij je na het gesprek beseft dat je welgeteld niets hebt gekregen.

Hij verried zich bij zijn laatste woord, na minutenlang gewoon keurig Nederlands te praten. Maar toch: de intentie is er, dus het valt me al niets tegen van mijn gemeente. Uiteindelijk wens ik ook niets dan goeds voor deze regio, het liefst door import van meer creatieve, intelligente en ondernemende mensen. Een braingain, je komt hier voor de omgeving wonen. Niet voor de boermensen.