screenshot ICES stock assessment tong juni 2013: mortaliteit te hoog, maar SBB op MSY.

screenshot ICES stock assessment tong juni 2013: mortaliteit te hoog, maar SSB op MSY.

Bange voorlieden van de Vissersbond lieten zich intimideren door de Postcode Loterij gefinancierde propaganda-oorlog van Wereld Natuur Fonds, Stichting de Noordzee. En dus werken ze mee om de visserij onder hun MSC-keurmerkkartel te brengen, zo blijkt uit een brief die ze rondsturen. MSC vangt al 10 miljoen Britse Ponden per jaar die handel en visserij af moeten dragen voor het dragen van hun keurmerkje. MSC kreeg 2 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij om zichzelf als enige standaard op te dringen aan de markt. Onder de vlag van ‘onderwijs’ duwen ze kinderen bijvoorbeeld een MSC-eetadvies onder de neus. Alsof Albert Heijn het economieboek mag schrijven en stellen dat je alleen bij AH mag kopen.

Ik kon gisteren in de Jumbo nog net heerlijke poon kopen zonder dat de visserij hiervoor was afgezet door MSC en haar malafide milieuclubjes. Maar dankzij druk van de Gutmensch Fish Foundation op supermarkten is dat straks ook voor bij.

image[1]

Terwijl dat niet nodig is noch enig iets toevoegt. Bij tong zat het volgens ICES in 2013 ook al snor met de tong, de spawning stock biomass bevindt zich op MSY, en het managementplan stond ook al in de steigers. Kan iemand van MSC mij uitleggen wat MSC hier nog toevoegt, behalve meer handel voor de eigen keurmerkwinkel? Immers, jullie verdienen je geld met logo-exploitatie. Dankzij jarenlang overheidsbeleid van inkrimping, en investeringen van vissers KOMT DE VISSERIJ voor certificering in aanmerking.

MSC wil dat je bestanden beheert met een SSB op MSY. En dat er een managementplan is. Dat kwam er al ZONDER dat MSC daar enig iets mee te maken had.

Het verdienmodel van MSC;  heffingen over vangsten en logo-licenties

Het verdienmodel van MSC; heffingen over vangsten en logo-licenties, en dat vooral ‘charitatief’ noemen.

10 miljoen Britse ponden in 2013 uit log0-exploitatie
De MSC-dames en linkse metromannetjes parasiteren dus op reeds gedane inspanningen door de sector zelf. Om daar nog een slaatje uit te slaan voor zichzelf: geld geld geld, onder de vlag van Het Goede Doel. Met een vleugje charitatief camouflageproza. Zodat je in een ander belastingregime valt als bedrijf en zelfs donaties kan krijgen van filantropen. En vooral veel, heel veel morele superioriteit er overheen dat die linkse bemoeimensjes zo’n heerlijk bord voor de kop geeft, zodat er niet mee te praten valt. Nee ze redden de zee, de ‘gezonde oceanen’ en van gezondheid krijgen we nooit genoeg.

  • Dat ‘charitatief’ lastig vallen van de visserijsector met de mediamacht van milieuclubs als wapen, dat levert de club dan een charitatieve inkomstenbron van charitatieve logo-licenties die handel en visserij moeten betalen: dik 10 miljoen charitatieve Britse ponden in charitatief 2013,
  • Het is mij een raadsel waarom de ACM hier niet ingrijpt. Want een commercieel bedrijf MSC dat zich richt op marktexpansie, laat zich met staatssteun aan de markt opdringen als enige standaard. Terwijl er vele andere keurmerken zijn.

Wat houdt MSC-certificering dus wel in voor onze tongvissers, voor wie iets verder kijkt dan de miljoenenmarketing waarmee WNF en MSC zich aan de markt opdringen? Tonnen euro’s lastenverzwaring erbij zonder enige opbrengsten. Zoals vrije journalist en schrijver van de eerste VISwijver stelt,Wouter Klootwijk:

Dag Rypke Zeilmaker,
Het boekje Viswijzer werd uitgegeven door de Stichting de Noordzee. MSC werd opgericht door het Wereldnatuurfonds en Unilever.
Ik schreef de Viswijzer op verzoek van de stichting en met gegevens over vis die de stichting had verzameld. Wat er is staat is dus eigenlijk de verantwoordelijkheid van de stichting. Ik schreef zoiets niet eerder en zal het ook niet meer doen. Ik weet niet of wat in de Viswijzer staat nog steeds geldt.
MSC heeft zich belachelijk gemaakt door visserij te certificeren die al lang voldeed aan strenge normen. Die visserij is door de certificeringseisen van bijvoorbeeld de detailhandel alleen maar op kosten gejaagd waar niets voor terug kwam. Burgers zijn er geen haring meer om gaan eten.
Met vriendelijke groet,
Wouter Klootwijk

Kijk, dan hoort u het ook eens van een ander en kan men niet zeggen: daar heb je die vervelende Rypke Zeilmaker weer.